Juletræet
Stil

Sådan kan du genbruge juletræet

30. december 2016
af Dorthe Liljensøe
Foto: Panthermedia m.fl.
Når juletræet har gjort sin "pligt", og julen er overstået, smider de fleste det ud. Men træet kan sagtens gøre nytte i haven.

Juletræet uden pynt

Når julen er overstået, og juletræet skal væk, kører mange det på genbrugsstationen eller får det afhentet med renovationen. Men juletræet kan sagtens genbruges og samtidig gøre nytte både ude og inde.

Juletræets grene

Det er oplagt at genbruge grenene fra juletræet i rosenbedet. Fra januar til april kan temperaturen nå helt op på +20 grader på sydsiden, når solen skinner, og hvis solen står lige ned på roserne, stiger planternes fordampning.

Både sol, frost og blæst betyder, at planterne har en stor fordampning, og på denne tid af året kan det være svært for dem at trække tilstrækkelig med vand op til at erstatte det tabte med. Resultatet bliver brune blade, visne skud og i værste fald døde planter.

For at beskytte roserne kan du klippe grenene af juletræet og stikke dem ned i jorden foran planterne som skygge. De er til gengæld ikke effektive som beskyttelse mod frost. Her skal man helst dække planterne med et tykt lag blade med et lag jord på, så bladene ikke flyver væk. I stedet for jord, kan du også her dække bladene med grene fra juletræet. Så slår du to fluer med et smæk.

Juletræts stamme

Grantræ er udmærket brænde, trods myter om det modsatte - grantræ er oplagt til at sætte fut i brændeovnen. Lad træet tørre mindst en sæson og helst hen over de tidlige forårsmåneder, da brændet tørrer mest her. Derefter kan du save stammen i passende stykker og den som brænde. Mens juletræet får sit andet liv i haven, kan du begynde at overveje, hvilke grene du vil drive i blomst inden døre. Her er fem gode om drivning

Klatregrene

Har du mulighed for det, så gem Juletræets grenene til sommer og brug dem i køkkenhaven som klatregrene for dine ærter.

Flis

Granflis er godt som topdressing i surbundsbede med for eksempel rhododendron, fordi granflis er længere om at blive nedbrudt end løvblade. Så lån eller lej en flishakker, hvis du ikke allerede har en.

Juletræ til fuglene

Glæd dig selv og fuglene, og pynt juletræet udenfor med æbler, mejsekugler, neg og andet godt til fuglene. Det kan stå grønt meget længe og giver fuglene gode muligheder for at skjule sig. Du kan også senere lave fuglefoderautomater af stammen. Det er ikke kun juletræet med fuglefoder, vinterens fugle vil elske. Her kan du se, hvad du kan gøre for at tiltrække havens fugle

Læs også