Kost og helbred

Ekspert: Kuren mod stress er ro

Når vi bliver ramt af stress, eller får stresssymptomer, er der faktisk kun en ting, der for alvor hjælper, og det er ikke selvudvikling men ro.

Overbelastet nervesystem

Det mener i hvert fald psykolog og stressekspert Majken Matzau. Hun er kvinden bag flere bøger om stress, og hun arrangerer kurser og seminarer om stresshåndtering for virksomheder.

– Stress er en mental tilstand, som vi oplever, når vores nervesystem er overbelastet. Når man bliver ramt af stress er det at sammenligne med et alvorligt psykisk nedbrud, og man har brug for ro for at komme sig. Nu er det ikke os alle, der kan sætte os ned, se ud i luften og bare rense hovedet for tankemylder og spekulationer. Ofte har man brug for hjælp udefra, siger Majken til SØNDAG.

Her giver SØNDAG dig 3 øvelser til at mindske stress

TV-serier mod stress

– Vores nervesystem er et spejlbillede af vores tankevirksomhed. Det vil sige, at vi for at undgå det tankemylder og de bekymringer og spekulationer, der er en del af stressen, skal have ro. For at få det må vi aflede vores tanker. Mit råd er at se serier. Ikke TV for det kan være for flimrende og uforudsigeligt. Men serier med et velkendt persongalleri og cliffhangere, så man også ser næste afsnit. Det serier kan er, at de fastholder og afleder os. En god bog kan gøre det samme. Derimod skal man som stressramt holde sig væk fra hård motion, der aktiverer adrenalinen i kroppen. Og så handler det naturligvis også om, at vi skal undgå at stille alle de her krav til os selv om at præstere på alle områder, for det er som selvmål: Dømt til at mislykkes.

Pernille Sams fra Liebhaverne gik ned med stress - læs her, hvordan hun kom ovenpå igen

Stress handler ikke om perfektionisme

Majken vil gerne understrege, at man ikke får stress, fordi man er perfektionist. 

– Jeg vil gerne gøre op med, at det er bestemte personlighedstyper, der bliver ramt af stress, eller at det mest er kvinder, der bliver stressede. Myten om, at det er perfektionister, der udvikler stress, er og bliver en myte. Stress er et fænomen, der rammer alle uanset køn og personlighed. Stressen opstår, fordi vi igennem for lang tid bliver udsat for en for hård belastning. Det er med andre ord en sund reaktion på nogle usunde vilkår. Når vores nervesystem har været overaktiveret i for lang tid, så rammer vi muren, og så føles det som om, vores system brænder sammen, siger hun til SØNDAG.

Der er forskel på stress og travlhed - læs her hvordan du kender forskel

 
Læs mere om: