Nikolines brevkasse

Brev til Nikoline Werdelin: "Min kone skælder mig hele tiden ud"

"Min kone er blevet mere og mere sur og vrissen de senere år. Jeg er efterhånden ved at give op. Har du et bud på en forklaring?" Læs ugens brev til Nikoline Werdelin her.

Hej Nikoline Werdelin

Jeg håber, at mandlige læsere også må skrive til dig. Jeg er gift på 18. år, og vi har det egentlig godt. Problemet er, at min kone er blevet mere og mere sur og vrissen de senere år. Hun skælder både mig og børnene ud for det mindste. Det kan for eksempel være måden, opvaskemaskinen bliver fyldt på, manglende sortering af vasketøj, eller at der ikke er flere havregryn!
 
 
Vi har tvillinger på 15, og jeg ved godt, at teenagere kan være en prøvelse. Men hendes facon over for mig får mig til at føle mig som et barn på linje med vores døtre. Jeg har forsøgt at sige det, men ifølge hende ligger problemet hos mig.
 
Jeg er efterhånden ved at give op. Jeg har en god uddannelse og et stort ansvar på mit job, og jeg kan ikke forestille mig, at det konstant er nødvendigt at korrekse mig. Har du et bud på en forklaring? Kan hun være i overgangsalderen? Eller har hun mon forelsket sig i en anden?
Hilsen Ægtemanden 
 
LÆS OGSÅ: Min mand er blevet kedelig
 

Kære Ægtemand

Det lyder, som om din kone er i overgangsalderen... i al sin rene, vilde, humørsyge form! Det er meget forskelligt, hvordan det kommer til udtryk – men den store hormonrokade kan medføre alt muligt fra manglende impulskontrol til en vild trang til at kontrollere (de andre!), dårlig nattesøvn, hovedpine, grådlabilitet og ledsmerter. Som skrevet her før: Kvinder i overgangsalderen burde have samme ret som teenagere til at bære et skilt i panden, hvor der står: ”Under ombygning”.
 
KØB et abonnement på SØNDAG – lige nu kan du vælge imellem velkomstgaverne: 2 x Södahl sengesæt eller Clarins skønhedspleje
 
Et andet væsentligt aspekt er, at der på den anden side af overgangen venter en ny livsfase. Man kan kalde den alt fra senior til 60+ og gråt guld – det ender i alderdommen uanset hvad. Os fra de tiljublede ungdomsgenerationer har svært ved at forstå, at også vi bliver gamle. Og når vi forstår det, opdager vi, at vi lever i en tid, hvor alder hverken udløser særlig respekt, hensyn eller høflighed… hrmpf. Og – ikke uvæsentligt – så dør man jo af at blive gammel.
 
Jeg synes, du skal sætte dig ned og tale ordentligt med din kone, sige, hvad skældud gør ved dig – og jeg synes, du skal sætte nogle grænser. Man får det ikke godt af at få lov til at opføre sig dårligt. Hvis hun modsætter sig alt, hvad du siger, må I gå i parterapi. For jeg tror bestemt ikke, din kone er forelsket i en anden – jeg tror, hun har travlt med at overleve og formentlig heller ikke kan genkende sig selv.
Mange hilsner Nikoline
 
LÆS OGSÅ: Min man flirter med en anden kvinde
 
Skriv til Nikoline Werdelin
Skriv til SØNDAG, Postboks 420, 0900 København C, og mærk kuverten »Nikoline Werdelin«. Eller send en email til [email protected] 
Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.