Fritid

Redaktionen anbefaler: Disse podcasts lytter vi til

Har du allerede tabt dit hjerte til podcasts? Eller vil du gerne i gang med at lytte? Her får du vores anbefalinger til gode podcast.

SØNDAG anbefaler: Disse podcasts lytter vi til 

”Frøkjær & forfatterne” og ”Bogselskabet”

Jeg elsker at høre podcasts, både når jeg kører bil, men også, når jeg laver mad eller gør rent. Det får ligesom opgaverne til at glide lidt nemmere, når man er godt underholdt imens. God litteratur er et omdrejningspunkt for mig både privat og professionelt, og jeg forsøger altid at holde mig opdateret på, hvad der sker på den litterære scene. To gode podcasts, hvis man kan lide interessante og vedkommende forfatterinterviews, er "Frøkjær & Forfatterne" lavet af JP, som Cecilie Frøkjær er vært for og DR's "Bogselskabet" med Anne Glad. Både Cecilie og Anne er dygtige og empatiske interviewere, der både tør spørge ind, men som også skaber en hyggelig stemning.

Anbefalet af Rikke Hast, journalist

Lyt til Frøkjær og Forfatterne her og Bogselskabet her eller i den app, hvor du lytter til podcasts

”Klassikere genfortalt”

Jeg har lyttet til DRs ”Klassikere genfortalt”. Det er en række udsendelser, hvor kendte danske forfattere genfortæller deres yndlingsklassikere. I hvert afsnit fortæller en forfatter, hvad bogen handler om, og hvorfor den betyder noget for ham eller hende. Man kan blandt andet høre Ib Michael genfortælle ”Moby Dick” og Kirsten Thorup genfortælle Elsa Morantes ”Historien”. Og så det afsnit, som fik mig sporet ind på denne podcast, nemlig Merete Pryds Helle, der genfortæller Lawrence Durrells ”Alexandria-kvartetten”. ”Alexandria-kvartetten” er en af de bøger, der har betydet mest for mig, og jeg har læst den et hav af gange, så jeg ved godt, hvad den handler om. Men det var spændende at høre, Merete Pryds Helle (som jo er en anden læser, der også har den som yndlingsbog) reflektere over, hvorfor hun holdt så meget af bogen. Kan man lide at læse, er der hér en masse at komme efter.

Anbefalet af Stinne Bjerre, chefredaktør

Lyt til Klassikere genfortalt her eller i den app, hvor du lytter til podcasts

 

SÅDAN LYTTER DU TIL EN PODCAST: Har du brug for hjælp til, hvordan du kan lytte til podcasts på din telefon eller tablet? Få en trin-for-trin-guide her 

”Karoline, Journal 5305”, ”Dobbeltmordet” og ”Jagten på U534”

Politiken – ”Karoline, Journal 5305”

Historien om pigehjemmet på Sprogø, hvor myndighederne sendte de ”moralsk åndsvage” piger ud. I podcasten møder man Karoline, der er en af de få nulevende kvinder, der blev sendt på ophold på anstalten og frataget retten til at få børn ved tvangssterilisation – en sorg, der har fulgt hende hele livet. En meget rørende podcast om datidens skræmmende gen- og racehygiejne, men også om datidens samfunds forsøg på at gøre ”hvad de troede, var det bedste for alle”. Man kan ikke lade være med at tænke på, om vi i dag gør ting, som om 50 år vil være fuldstændigt forrykt og skræmmende på samme måde.

Lyt til Karoline, Journal 5305 her eller i den app, hvor du lytter til podcasts

 

DR – ”Dobbeltmordet”

I 1948 blev det pæne og velhavende ægtepar Jacobsen brutalt myrdet i deres lejlighed på Peter Bangs Vej. Det blev aldrig opklaret, hvem der var morderen. Og teorierne er stadig mange den dag i dag. I bedste rejseholdsstil gransker en DR-journalist det uopklarede og berygtede dobbeltdrab. En virkelig spændende og historisk podcast. Er man til ”true crime”-genren er denne podcast sikkert et hit.  

Lyt til Dobbeltmordet her eller i den app, hvor du lytter til podcasts

 

Third Ear - “Jagten på U534”

“Jagten på U534” er en velproduceret fortælling om fantasterne og skattejægerne “Dynamit Åge” og “Indianer Stig”. I podcasten får man hele fortællingen om, dengang de to skattejægere i samarbejde med millionæren Karsten Ree hævede den gamle nazi-ubåd U534 fra bunden af Kattegat. En vild beretning der både runder Hitler, skumle Vatikan-repræsentanter, Jesu korsfæstelse, rigmænd og skattejægere.

Lyt til Jagten på U534 her eller i den app, hvor du lytter til podcasts

Anbefalet af Sophie Kastrup, journalist

 

Forkæl dig selv og få SØNDAG leveret hver uge. Køb et abonnement her

”Kvinden med den tunge kuffert”

Mit podcast-hjerte banker blandt andet for gode mysterier, og derfor faldt jeg pladask for podcasten af Third Ear X Politken ”Kvinden med den tunge kuffert”, som er en sand historie produceret sideløbende med, at den udspiller sig. Journalisten Krister Moltzen rejser i hælene på en kvinde, som hele tiden flytter sig fra sted til sted blandt klosterrefugier, kirker og religiøse menigheder med en tung kuffert på slæb fuld af hemmeligheder. For hvor end kvinden kommer hen, sker der mystiske ting og sager, og hun efterlader vrede og ubesvarede spørgsmål på sin vej. Er kvinden overhovedet den, hun udgiver sig for at være? Og kan Moltzen indhente hende og finde ud af sandheden? Historien er virkelig godt fortalt gennem alle syv afsnit, og det bliver aldrig kedeligt!

Lyt til Kvinden med den tunge kuffert her eller i den app, hvor du lytter til podcasts

Anbefalet af Charlotte Fink, digitaljournalist

 

LÆS OGSÅ: Mette Blomsterberg i "Kærlighed & Kager": Det er noget med at mærke, om tingene er rigtige 

Flere gode podcasts:

”Kongerækken” og ”Markante Kvinder”

Du husker sikkert Valdemar Atterdag, Erik Klipping og Gorm den Gamle. Du kender helt sikkert også mange Frederik’er og Christian’er – men kan du skelne dem fra hinanden, og ved du præcis, hvordan de danske konger prægede Danmarks historie? I ”Kongerækken” gennemgår historiker Hans Erik Havsteen og journalist Anders Olling den danske Kongerækken med alt, hvad der hører til af krige, love, intriger og ægteskaber, og selvom de 47 konger dog ikke ligger helt fast på rygraden efterfølgende, så får man alligevel et spændende indblik i vigtig historie. De to mand bag serien har efterfølgende lavet en del andre historiske podcast-serier om blandt andet reformationen, danske krige og antikkens Rom (nu i samarbejde med Politiken) – og ikke mindst om Danmarks markante kvindeskikkelser gennem tiden, hvor vi kommer tæt på blandt andet Gorm den Gamles kone Thyra, Marie Grubbe og Johanne Luise Heiberg.

Lyt til Kongerækken her og Markante Kvinder her eller i den app, hvor du lytter til podcasts

”Meget mere Matador”

Elsker du også den folkekære serie, så vil du måske også finde podcasten Meget mere Matador interessant. Hver episode af podcasten relaterer sig til et afsnit af tv-serien, hvor værten Cecilie Nielsen har et panel i studiet, der dykker ned i detaljer, karakterer og dilemmaer knyttet til hvert afsnit.

Lyt til Meget mere Matador her eller i den app, hvor du lytter til podcasts

”24 mord” og ”Djævlen i Detaljen”

Kan du lide gode kriminalhistorier, så er der også masser af gode bud i podcast-verdenen, hvor den såkaldte "true crime"-genre blomstrer. Podcasten ”24 mord” blev produceret som en julekalender af Radio24syv tilbage i 2013, hvor hvert afsnit byder på en mordhistorie skrevet af retsmedicinere – baseret på deres egne virkelige sager. I DR’s Djævlen i fra 2018 kommer man også helt tæt på en række makabre drab og ikke mindst, hvordan bittesmå detaljer kan være helt afgørende for efterforskere og retsmedicinere i jagten på drabsmanden.

Lyt til 24 mord her og Djævlen i detaljen her eller i den app, hvor du lytter til podcasts

”Kærlighed & Kager”

Har du hørt vores helt egen podcast om kærlighed? Over et stykke hjemmebagt kage fortæller kendte kvinder deres kærlighedshistorier med alt, hvad de indebærer af både glæder, sorger, udfordringer og lykkestunder. Der er helt sikkert noget, som du både kan genkende dig selv i og blive inspireret eller udfordret af.

Lyt til Kærlighed & Kager her eller i den app, hvor du lytter til podcasts

 

LÆS OGSÅ: Få alle opskrifterne fra "Kærlighed & Kager" her

Har du brug for hjælp til, hvordan du kommer i gang med at lytte til podcasts, så læs med her 

Gå selv på opdagelse …

Hvis du har en podcast-app på din telefon eller din tablet, så kan du let selv gå på opdagelse i de utallige podcasts, der findes. Du kan blandt andet se oversigter over de mest populære podcasts, og du kan søge i forskellige kategorier alt efter, hvad der interesserer dig.

Læs mere om: