Fritid

Årets hyggeligste julemarkeder i Danmark, Sverige og Tyskland

Herhjemme har vi masser af gode julemarkeder, og du kan også hente prægtig julestemning på en smuttur til nogle af vores svenske og nordtyske nabobyer. Her får du en guide til årets julemarkeder.

JULEMARKEDER I DANMARK

Charme på Gram Slot

I det sønderjyske kickstarter Gram Slot julemarkedssæsonen allerede i begyndelsen
af november. Her fylder mere end 100 lokale og regionale udstillere slottets stald og lade med julepynt, sønderjyske  specialiteter, strik og kunsthåndværk. Men selv om Gram Slot drives som et økologisk landbrug, er julemarkedets varer det ikke nødvendigvis. Det er de til gengæld i slottets gårdbutik, hvor du kan forsyne dig med pølser, grøntsager  og andet godt, dyrket på de gamle jorde. I slottets café kan besøget passende rundes af med et traditionelt sønderjysk kaffebord.

Hvor: Gram Slot, Slotsvej 54, 6510 Gram.

Hvornår: Hver lørdag-søndag fra 10. november til og med 23. december klokken 10-16. Se kalender og mere info på gramslot.dk

Hvor meget: 75 kroner for voksne, børn 4-12 år 35 kroner, børn 0-3 år gratis.

TIP: Julemarkedet på Gram Slot kan opleves med blandt andet Nilles Rejser, der kører i bus fra Nordjylland, se nilles.as

Unika på Trapholt

På kunstmuseet Trapholt i Kolding er julemarkedet noget ud over det sædvanlige. Den første weekend i december udstiller kunsthåndværkere og nyuddannede designere deres keramik, smykker og træskærerarbejder, så her skulle være rig mulighed for at finde unika-julegaver. Læg også vejen forbi caféen, som serverer æbleskiver og gløgg med udsigt over Kolding Fjord.

Hvor: Trapholt, Æblehaven 23, 6000 Kolding.

Hvornår: Trapholt 1. og 2. december klokken 10-17, mere info på trapholt.dk

Hvor meget: I forbindelse med julemarkederne er entré til Trapholt sat ned til 55 kroner pr. person.

 

LÆS OGSÅ: Bliv inspireret til endnu flere skønne julemarkeder her 

Historie på Koldinghus

Også på det historiske kongeslot i Kolding, Koldinghus, er bodernes indhold nøje udvalgt, så her kun sælges julepynt, håndværk, smykker og lokale specialprodukter, der ikke fås hvor som helst. Et krav til stadeholderne er nemlig, at de enten er iværksættere, fremstiller på hobbyplan, eller at deres produkter er "bæredygtigt, økologisk eller socialøkonomisk produceret". Så man kan forvente sig kant og kvalitet af de mange udstillere, der fylder den gamle slotsgård.     

Hvor: Koldinghus, Koldinghus 1, 6000 Kolding.

Hvornår: Koldinghus 8. og 9. december, se åbningstider på koldinghus.dk

Hvor meget: I forbindelse med julemarkederne er entré til Koldinghus sat ned til 50 kroner

Julehjertebyen Aabenraa

Julens budskaber lader til at være trængt klart igennem i Aabenraa, hvor Julehjertebyen har som mål at give alle, der kommer forbi, en "hjertevarm juleoplevelse" samt indsamle midler til Aabenraas fattigste. 15 af byens historiske huse er kopieret og opført i mindre udgave i bykernen, hvor frivillige i folkedragter blandt andet koger risengrød, laver bolcher og bager æbleskiver. Det hele er sponsoreret af det lokale erhvervsliv og serveres til tonerne af indslag fra byens lokale kor og bands. Julehjertebyen er først og fremmest et velgørenhedsprojekt, startet på initiativ af en enlig mor i samarbejde med den lokale forening “Et hjerte for alle”, som fordeler de indsamlede midler blandt Aabenraas fattigste.

Vil man støtte velgørenhedsforeningen og Julehjertebyen, kan man donere i “sparehjerterne”, der hænger rundt omkring i byen. 

Hvor: Storetorv, 6200 Aabenraa.

Hvornår: Hver dag fra 24. november til 23. december, se åbningstider på julehjertebyen.dk

Hvor meget: Gratis, men donationer er velkomne.

 

Forkæl dig selv og få SØNDAG leveret hver uge. Køb et abonnement her

Aarhusianske originaler

Aarhus dyrker julen som få, og byens udvalg af julemarkeder kan virke overvældende. Et par skiller sig ud på kvalitet og placering, for eksempel Ridehusets Kunst- og Julemarked, der har eksisteret i over 20 år.

Det er også et af de største julemarkeder i Aarhus, men der er ikke tale om boder med masseproducerede varer fra Kina. Et krav til stadeholderne er nemlig, at de selv skal fremstille de produkter, de sælger, og på den måde føles det hele lidt mere… originalt.

Originalt kan Godsbanens Jule- og Madmarked i dén grad også kaldes. Her kan du gå på opdagelse i unikt design og kunsthåndværk, der er produceret helt eller delvist på Godsbanens Åbne Værksteder.

Hvor: Ridehuset, Vester Allé 1, 8000 Aarhus C. + Godsbanen, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C.

Hvornår: Hver dag i Ridehuset fra 24. november til 20. december.  8. og 9. december på Godsbanen.

Se åbningstider og flere julemarkeder i Aarhus på Visit Aarhus’ juleside, juleaarhus.dk

Hvor meget: Begge gratis.

Traditionsrigt på Ærø

Med sine brostensgader og nysselige bondehuse er Danmarks mindste købstad, Ærøskøbing, som skabt til at være vært for det sydfynske øhavs måske hyggeligste julemarked. Den gamle søfartsby værner om traditionerne, og skulle man af uransagelige årsager misse julemarkedet, der finder sted to lørdage i træk, er der altid det store, årlige nisseoptog at se frem til. Gennem de seneste 50 år har det været tradition for store og små at iklæde sig nissedragt og gå parade fra Torvet i Ærøskøbing, fulgt godt på vej af musikanter og hestevogne. Glem i øvrigt ikke at smage de særlige ærøske pandekager, løwtens påkar, med stikkelsbærkompot… haps!

Hvor: Torvet i Ærøskøbing.

Hvornår: Julemarked 24. november + 1. december klokken 10-17.

Nisseoptog 19., 20., 21. og 22. december klokken 15. Mere info på visitaeroe.dk

Hvor meget: Gratis. En returbillet med færgen fra Svendborg koster fra 82 kroner pr. voksen.

TIP: Blandt andet Nilles Rejser og Gislev Rejser har Ærø og julemarkedet i Ærøskøbing på julens rejseprogrammer. Se nilles.as og gislev-rejser.dk

Jernbanejul i Tivoli

Det kan godt være, det ikke er nogen nyhed, men Tivoli i København er altså smuk ved juletid. Mens vintermørket falder på, tændes havens julelys, og dem spares der ikke på. Ej heller på resten af julepynten, der i år er inspireret af jernbanen. Og hvis du tænker, at sådan noget med jernbaner og toge ikke er særlig hyggeligt, så vent, til du oplever Stationsbyen Hjulkøbing, der triller ind i Tivoli, trukket af et damplokomotiv, med julemarkedsboder indrettet i vognene. Julemarkedet er et af de pebrede, for hverken julegodterne eller varerne er blandt de billigste, og entré til haven skal medregnes, men så får du altså også maksimal stemning og julelys for pengene.

Hvor: Tivoli, Vesterbrogade 3, 1630 København V.

Hvornår: Juleåbent fra 17. november til 31. december, se åbningstider på tivoli.dk

Hvor meget: Entré pr. voksen 120 kroner. Børn 3-7 år 50 kroner. 

 

LÆS OGSÅ: Julemarkeder i København

Bornholmerjul med smag

De heldige bornholmere har fået deres helt egen torvehal med bornholmske produkter, åbnet af lokale iværksættere i den gamle slagtehal i Rønne. Her er der markedsdag året rundt, men den første weekend i december skrues der op for både julestemningen og antallet af boder. Tag en smuttur til Rønne og fyld fadeburet med gode bornholmske råvarer og produkter fra blandt andet Hallegaard, Kobbevang Økogrønt, Nord Snaps og Bornholms Mosteri. Shop også bornholmsk keramik i lange baner, produkter af bivoks, juledekorationer og kranse. Kaffepausen kan med fordel holdes på Torvehallens egen café, der tilbyder lette retter og hjemmebrygget øl, kaffe og nybagt kage.

Hvor: Torvehal Bornholm, Gartnervangen 6, 3700 Rønne.

Hvornår: 1. og 2. december. Mere info på torvehalbornholm.dk

Find flere bornholmske julemarkeder på bornholm.info

Hvor meget: Gratis entré.

TIP: Bornholmslinjen har et begrænset antal billetter til salg i december, hvor én bil  + fem personer kan sejle Ystad-Rønne fra 99 kroner i alt.

JULEMARKEDER I NORDTYSKLAND

Jul over æ græns’

Lige nede over grænsen, nærmere bestemt i Flensborg, får julestemningen et nostalgisk nøk opad. Julemarkedet i den gamle søfartsstad strækker sig hele den romantiske vej fra Nordermarkt ned til Südermarkt ad gågaderne, hvor også de smalle sidegader pyntes med lyskæder.

Stik hovedet indenfor i de hyggelige gamle kaptajns- og købmandsbaggårde og gå på opdagelse i boder med julespecialiteter, der både varmer og smager. Mange vil virke bekendte, for med Danmark som nabo er der et kulinarisk overlap.

Hvor: Gågaden mellem Südermarkt og Nordermarkt.

Hvornår: Fra 26. november til og med 24. december og igen fra 27. til 31. december. Se mere om åbningstider og events på germany.travel og flensburger-foerde.de

Hvor meget: Gratis.

 

LÆS OGSÅ: Jul på SØNDAG: Masser af inspiration til den søde juletid 

Glücksburg og glühwein

Knap 10 kilometer uden for Flensborg centrum, på en ø i en sø ved Flensborg Fjord, ligger Schloss Glücksburg. Med det smukke gamle lystslot og fjordens naturskønne omgivelser som baggrund er dette julemarked værd at køre en omvej for. Fra træboderne i slotsgården sælges julepynt og håndværk samt juledelikatesser fra nær og fjern.  

Hvor: Schloss Glücksburg, 24960 Glücksburg, Tyskland.

Hvornår: Hver lørdag-søndag fra 1. til 23. december klokken 11-20. Mere info på schloss-gluecksburg.de

Hvor meget: Entré: 3 euro for voksne, 1,5 euro for børn 12-18 år, under 12 år gratis. Billetten giver adgang til både slot og julemarked.

Marcipanbyen Lübeck

Julen bliver næppe mere klassisk end i Lübeck, hvis historiske bykerne er på UNESCOs Verdensarvsliste. Hyggeligere rammer findes ikke, og julemarkedet her er da også
bedårende – om end til tider lidt overbefolket. Derfor kan det være en hel lettelse at dreje væk fra de travleste områder, Markt og Breite Strasse, og i
stedet træde indenfor på det gamle middelalder-hospital, Heiligen-Geist, der i juledagene afholder kunsthåndværks-marked.

I modsatte ende af Altstadt – den gamle bydel – findes i Skt. Petri-kirken endnu et marked for kunsthåndværk. Når du har set, hvad Lübecks kunsthåndværkere præsterer, kan du tage elevatoren op til toppen af St. Petri-kirkens tårn. Fra udsigtspunktet 50 meter oppe er udsigten over de røde tegltage formidabel. 

Nu trænger du vist til en kaffepause, og hvor heldigt er det så lige, at Niedereggers marcipancafé ligger fem minutters gang herfra, lige over for rådhuset? Her viderefører familien den over 200 år gamle produktion, og ud over marcipanbrød kan man for eksemepel købe hele byporten Holstentor i ren marcipan.

Hvor: St. Petri Kirche og Heiligen-Geist-Hospital, Koberg 11, Lübeck.

Hvornår: I Heiligen-Geist-Hospital hver dag 30. november-10. december. I St. Petri-kirken 29. november-20. december. Se luebeck-tourismus.de

Hvor meget: Entré: 3 euro til Heiligen-Geist. Gratis til Skt. Petri, men adgang til udsigtstårnet koster 4 euro.

Nordtysklands største

Ved juletid forvandles Rostocks gamle havneby til et glitrende mekka af glühwein og gemütlichkeit. ”Nordtysklands største julemarked” er i virkeligheden tre vidt forskellige, der har vokset sig så store, at de er smeltet sammen. I december er det svært at finde en gade i indre Rostock, hvor der ikke er julemarked, og det er her, du skal tage hen, hvis du vil opleve et tysk julemarked for fuld musik. Bogstaveligt talt. Der er koncertscene med livemusik hver aften på Neuer Markt, som også genkendes på sit store pariserhjul. Mere afdæmpet er der i den gamle klosterhave bag byens universitet, hvor det historiske julemarked finder sted med sælgere i middelalderdress og varm æblecider, serveret i lerkrus. Et par gader derfra starter det eventyrlige julemarked, hvor scener fra Brødrene Grimms eventyr er klemt ind mellem madboder med nordtyske specialiteter.

Hvor: Det traditionelle julemarked finder sted på rådhuspladsen (Neuer Markt), det historiske i klosterhaven (adgang via Universitätsplatz), og det eventyrlige begynder ved Kröpeliner Tor.

Hvornår: Alle er åbne fra 26. november til 22. december. Samlet info på rostocker-weihnachtsmarkt.de

Hvor meget: Det historiske marked: 3 euro. De andre gratis.

TIP: To nye hybrid-færger sejler i pendulfart mellem Gedser og Rostock med afgang hveranden time. Billetter fra 245 kr., scandlines.com.

JULEMARKEDER I SKÅNE

Jul under jorden

Noget så sjældent som et underjordisk julemarked finder man i sydsvenske Hässleholm, knap 1½ times kørsel fra Øresundsbroen. Siden middelalderen har der været minedrift i det kalkrige fjeld, der ligger her. Resultatet er kilometervis af underjordiske grotter og gange. I en af grotterne, Tykarpsgrottan, afholdes der julemarked med 26 boder med kunsthåndværk og mindst lige så mange flagermus. Scener fra filmatiseringen af Ronja Røverdatter er i øvrigt optaget her. Grotten ligger 12 meter under jorden, og her kan blive temmelig koldt, så husk varmt tøj.

Hvor: Tykarpsgrottan, Tykarp 7169, 281 92 Hässleholm.

Hvornår: 6.-9. december, se åbningstider på tykarpsgrottan.net

Hvor meget: 70 kroner torsdag-fredag, 80 kroner lørdag-søndag, børn under 12 år gratis.

 

LÆS OGSÅ: 6 fine dørkranse, du selv kan lave 

I klosterets kostald

Sjældent er så liflige dufte strømmet ud fra en kostald, som når Övedskloster inviterer til julemarked i december. I klosterets kostald fra 1800-tallet grilles krydrede julepølser, mens over 100 udstillere sælger mad og kunsthåndværk fra egnen. Selve klosteret (der teknisk set er et slot, men hvem går op i det?) er privatejet og kan ikke besøges, men det kan beundres udefra på en spadseretur i slotshaven, der er åben for besøgende. Om vinteren fryser vandet i havens fire springvand og danner isskulpturer. Det skulle være et smukt syn.

Hvor: Övedskloster Slott,  Harlösavägen 585-15, 275 94 Sjöbo.

Hvornår: 14.-16. december, se åbningstider på ovedskloster.com

Hvor meget: 100 svenske kroner (cirka 72 kroner). Børn under 16 år gratis.

JULEMARKEDER I GÖTEBORG

Hyggeligt i Haga

Ved juletid forvandles et af Göteborgs ældste kvarterer, Haga, til ét stort og vældig hyggeligt julemarked. I de brostensbelagte, bilfri gader sælges hjemmelavede og lokalt producerede varer fra boder og butikker med Haga Nygata som travlt centrum for det hele. Bider kulden, så kig ind til en kop kaffe i konditoriet Bräutigams, der åbnede for 140 år siden, og som specialiserer sig i marcipan. Eller gør stop på Café Husaren, der bager hagabuller – kanelsnegle så store, at de må serveres på middagstallerkener.

Hvor: Haga Nygata, Göteborg.

Hvornår: 24.-25. november, 1.-2., 8.-9. og 15.-16. december.

Hvor meget: Gratis.

Design på Röda Sten

Det er svært at overse Röda Sten Konsthall, der lever op til sit navn. Kunsthallen ligner en stor, rød mursten og har siden 1940’erne været både pakhus og centrum for punkernes udskejelser i 80’erne. Nu er murene indvendigt behængt med moderne kunst, og første weekend i december er her et julemarked for nyskabende kunsthåndværk og design. Alt i indretning og tryksager, tøj og smykker sælges af etablerede såvel som up-and-coming designere.   

Hvor: Röda Sten Konsthall, Röda Sten, 414 51 Göteborg.

Hvornår: 30. november til 2. december, se åbningstider på rodasten.com

Hvor meget: Entré 20 kroner. Gratis op til 26 år. 

 

LÆS OGSÅ: 5 gode julefilm, du kan streame i ferien

Kaffe og kanoner

Kronhuset blev bygget som militært pakhus i 1654, og det gør det til Göteborgs ældste bygning. De historiske rammer giver et stemningsfuldt tvist, og det samme gør de mange historiske figurer, som vandrer omkring. Julemarkedet arrangeres nemlig blandt andet af Göteborgs kulturhistoriske forening, så det er ikke usædvanligt at se soldater iført uniformer fra svenskekrigene sidde omkring bålene og drikke kaffe. Nu om dage har Kronhuset og Kronhusbodarna dog flere julekugler end kanonkugler på lager. De gamle bygninger huser året rundt  keramikere, gallerier samt en karamel- og chokoladefabrik, og i juledagene altså også et stort julemarked. 

Hvor: Kronhuset, Postgatan 6-8, 411 13 Göteborg.

Hvornår: Hver dag fra 1. til 22. december. Åbningstider på goteborg.com/kronhusjul

Hvor meget: Gratis.  Find flere julemarkeder i Göteborg på visitsweden.dk/jul-i-goteborg

TIP: Færgeforbindelsen Frederikshavn/Göteborg sælger endagsbilletter fra 99 kroner pr. person.      

Læs mere om: