Alt om Søndag

24. december: Den perfekte flæskesteg

Dagens håndplukkede juletip fra redaktionen er en opskrift på den perfekte flæskesteg til julen

Stinne Bjerre, Chefredaktør

Til trods for at jeg holder meget af at lave mad, så laver jeg rent faktisk kun flæskesteg én gang om året. Nemlig når det er jul. (en lille betroelse – sig det ikke til nogen – jeg kan ikke lide, men min familie elsker det). Derfor kan jeg heller ikke huske, hvordan det egentlig er man gør, når jeg står der i køkkenet den 24. december. Men så har jeg mit hemmelige våben: Louise Dandanells opskrift. Jeg følger den slavisk og resultatet er perfekt. Hver gang – bare spørg min mand.

Må I alle have den skønneste juleaften, mvh. Stinne Bjerre

Prøv også: Flæskesteg med sprød svær

Den perfekte flæskesteg til årets juleaften

Opskrift

Tid: Ca. 2 timer

Køb en kamsteg til din flæskesteg, den er lidt dyrere end ribbensteg, men til gengæld uden ben og ikke voldsomt fed.

1 kamsteg med svær uden ben, ca. 1½ kg

Groft salt, peber

3 laurbærblade

8 nelliker

Evt. 2 laurbær til pynt
 

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 200 grader.

Dup stegen tør. Rids sværen helt igennem, ofte er det sjusket gjort med maskine.

Læg din flæskesteg i et ovnfast fad med sværen nedad og stil fadet i ovnen. Hæld kogende vand ved, så det dækker sværen og steg den i 20 min.

Tag din flæskesteg ud af ovnen, læg den på en rist og gnid godt med salt og peber helt ned mellem sværene. Stik laurbærblade og nelliker i. Steg din flæskesteg videre i ovnen i ca. 1 time og 15 min.

Tag din flæskesteg ud - hvis sværen ikke er sprød, skal den ind igen under ovnens grillelement. Grill forsigtigt, til sværen er sprød. Læg evt. en korkprop under, så sværen ligger plant, og dæk evt. med stanniol, hvor sværen har fået nok. Hold øje med stegen hele tiden, så den ikke branker - sorte flæskesvær smager ikke godt!

Lad den færdige flæskesteg hvile 10 min., inden den skæres for og pynt evt. med 2 friske laurbær.

Server flæskestegen sammen med klassisk tilbehør som brunede kartofler, brun sauce og rødkål.

 

Læs mere om: