Marie Southard Ospina er færdig med at opfatte ordet fed som en fornærmelse
Selvudvikling

Derfor er jeg færdig med at opfatte ordet 'tyk' som en fornærmelse

27. september 2017
af Christina Forsberg
foto: YouTube og Instagram
Marie Southard Ospina er blevet kaldt tyk hele sit liv – og det har ikke været venligt ment. Nu har hun sat sig selv fri af ordets negative ladning – læs her hvordan.

”Mig: ”Jeg er tyk.”

Andre: ”Du er da smuk!”

Mig: ”… tak. Jeg sagde ikke, at jeg var grim.”

Sådan har et muntert og populært opslag på Q’s Facebook-side lydt for nylig – og det indkapsler faktisk den columbianske forfatter og skønhedsredaktør Marie Southard Ospinas historie perfekt.

Marie har for nylig skrevet sin personlige historie til SELF, og den beretter om en kvinde, der blot ved at ændre opfattelsen af et lille ord, også har oplevet en befrielse og en større glæde i sit liv:

- Tyk. Det er et ord, jeg ofte hører fra andre, når jeg tager en kropsnær top eller shorts på min 140 kilo store krop – eller gud forbyde det, ville nogle sige – en bikini. Jeg bliver også mindet om ordet, når jeg tænker på min vens nu ekskæreste, der altid spurgte mig, hvor mange Big Macs jeg havde spist for nylig. Jeg er længe blevet fortalt, at mine deller, min appelsinhud, min store mave osv. er en legitim grund til at blive hånet. Men hvad nu hvis det ikke behøvede at være sådan?

LÆS OGSÅ: 7 cool comebacks: Kendte kvinder siger fra over for body-shaming

Min krop blev alle andres problem

- Da jeg for nylig læste, at forfatteren Roxanne Gay skrev, at ordet tyk ikke behøver at være en fornærmelse, men blot en beskrivelse, satte det tanker i gang hos mig. For hun skrev, at når du fortolker ordet negativt, afslører det dig, og det, du frygter mest. Dog indrømmer Gay også, at ordet tyk oftest ER ment negativt. Men bare det at prøve at fortolke ordet anderledes har ændret livet for mig, skriver Marie Southard Ospina og fortsætter:

- Allerede da jeg var ti år, var min mave blød og rund, min mund sad midt i ansigtet, og jeg var vokset ud af de større størrelser. Men jeg hadede ikke min krop. Den var ikke et problem, der skulle fikses. Den var bare min krop. Men pludselig var min krop alle andres problem: Børnene i skolen var stødt over, hvor meget plads jeg fyldte. Sundhedsplejersken påpegede, hvor sundt fysisk aktivitet var, og min frisør fortalte mig, at jeg havde et kønt ansigt, mens hun prikkede mig i maven og sagde: - Så skal vi bare have gjort noget ved den her. Selv kvinderne i min familie blev bekymrede. De viste jo stolt døtrene, børnebørnene og niecerne frem som en handelsvare – men mig kunne de selvfølgelig ikke vise frem, hvis jeg var tyk.

LÆS OGSÅ: Body shaming kan være skadeligt for kvinders helbred

Fede mennesker er udyr

- Jeg lærte, at tykke mennesker ifølge mange andre ikke rigtig er mennesker, men udyr. Og at det forventes, vi bruger al vores tid og energi på at få vores indre (og bedre) tyndere jeg frem – som vi åbenbart har spist på vejen. Og inden længe er ordet tyk synonymt med en lang række andre termer: Grådig. Desperat. Selvhadende. Grim. Doven. Udisciplineret. Uintelligent. Naiv. Klam. Uværdig. Uelskelig. Usund. Desværre er det ofte de samme ord, der popper op, når tykke personer ser sig selv i spejlet. Og hvordan skulle det være anderledes, når vi ser programmer, der kun handler om at man er en vinder, hvis man taber sig? Når tøjbrands ikke laver større tøj end str. 42. Ja, når selv nogle plus size brands stopper ved en str. 52? Ja, hvordan skulle det kunne være anderledes, når det meste af verden ikke er bygget til folk, der fylder?

LÆS OGSÅ: Er plus size et nedladende ord?

Marie ved ikke selv præcist, hvornår vendepunktet skete for hende. Måske var der ikke et, for hun har været tyk det meste af sit liv, og det har taget tid at nå dertil, hvor hun er nu. Hvor hun har lært, at hendes størrelse ikke behøver at være en fornærmelse eller en barriere for lykken. At det er en løgn, at livet kun kan leves fuldt ud med en tynd krop. For sandheden er, at en tynd krop ikke er en forudsætning for at finde kærlighed, bære en bikini, tage på ferie eller værdsætte sin krop i dens nøgne form.

Som Marie siger:

- Da jeg indså al dette, begyndte jeg at kigge på mit fedt. Der ville have været engang, hvor jeg var flov over al den slasken. Min krops blødhed ville blive oversat til fiasko. Mine deller ville synes ubehagelige og vulgære. Men nu ser jeg skønhed. Jeg ser en, der fortjener respekt. Både fra mig selv og dem omkring mig. Jeg ser sjov, fornøjelse og varme. Min krop er tyk. Jeg er tyk. Det er ikke en fornærmelse. Det er ubestridelige fakta, og de bestemmer ikke mit værd.

Vil du se mere til Maries selvkærlighedsprojekt, så kig med her:

:

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også