https://imgix.femina.dk/2021-03-10/hudpleje_alder.png
Hudpleje

Sådan ændrer din hud sig fra 20'erne til 50'erne

10. marts 2021
af Marie Kvitrud, kk.no
Foto: Unsplash, Shutterstock
Huden ældes med tiden, ligesom resten af kroppen. Bliv klogere på, hvad du kan gøre for at pleje huden år for år.

- Der er to måder, vi bliver ældre på. Den ene er den genetiske aldringsproces, der opstår uanset livsstil. Den anden er den miljømæssige aldring, der skyldes livsstil, sol, stress, diæt, forurening og hormoner, siger Ann-Kristin Stokke, der er hudterapeut og chef hos hudplejeproducenten Skintific.

Det er er meget, du kan gøre, for at pleje din hud gennem tiden. Hvordan dette bør gøres, afhænger af alder og livsstil.

HUDEN I 20’ERNE

Huden er dybest set i optimal tilstand i 20'erne, men kan stadig påvirkes af det liv, du lever.

- Området omkring øjnene er ofte det første sted, du får fine linjer, ofte i slutningen af ​​20'erne. Det er det sted på kroppen, der har den tyndeste hud, siger Kristin Stokke.

- Genetisk får personer med tør hud fine linjer og rynker hurtigere. En person, der producerer mere talg, er "selvsmørende" og får senere linjer i huden.

- Fra et rent biologisk synspunkt vil der fra midten af ​​20'erne være en reduktion i produktionen af ​​kollagen, hyaluronsyre og elastin. Disse er hudkomponenter, der gør huden sund, frisk og levende.

- Hvor meget en person i 20'erne udsætter sig for UV-stråler, vil have mest at sige om, hvordan huden ældes senere hen, siger Siril Engh Gundersen. Hun er ansvarlig for Senzie Akademiet, nordens eneste kosmetisk dermatologiske hudplejeskole.

https://imgix.femina.dk/2021-03-10/hudpleje.png

Sådan passer du på din hud i 20'erne

Hav en grundlæggende hudplejerutine, og brug en høj solfaktor hver dag.

Solen tegner sig for 75 procent af vores aldring, og derfor er solbeskyttelse vigtigere, end mange tror.

Hun anbefaler, at alle renser huden godt med en dobbeltrens: Først et oliebaseret rensemiddel og derefter et hudtilpasset rensemiddel, der tager højde for, om du har sensitiv, fedtet eller tør hud.

- Peeling er også vigtigt for at holde din hud ung og sund, men det betyder ikke, at du skal bruge en scrub. For de fleste er det bedst at eksfoliere med pH-regulerede syrer og enzymer, som fjerner døde hudceller uden at irritere huden, siger hun.

Hvis du har meget talgproduktion, akne i varierende grad, kæmper med rødme i ansigtet eller har forskellige typer eksem, er der gode løsninger i form af medicinske hudplejeprodukter.

HUDEN I 30’ERNE

I 30'erne er cellefornyelsen og kollagenproduktionen faldet en smule.

- Produktionen af ​​pigment reduceres også, efter man er fyldt 30 år, og du mister mellem seks-otte procent på 10 år. Du er mere udsat for at få pigmentforandringer og pletter.

- Mange får også børn i 30'erne, og graviditet er med til at intensivere pigmentændringerne. Det kan føre til pletter i ansigtet, såkaldt melasma, siger Kristin Stokke.

Sådan passer du på din hud i 30'erne

Vi mister løbende døde hudceller, men når vi bliver ældre, får vi en mere tør hud.

Årsagen til dette er, at huden ikke længere reflekterer lys på en lige så god måde.

- Råd nummer et er at beskytte huden med en høj solfaktor for at undgå pigmentpletter. Huden fungerer stadig godt, men det handler om forebyggelse. C-vitamin i cremer og serum er effektivt, og peptider styrker kollagenproduktionen, siger Kristin Stokke.

Det er vigtigt at tænke på fugt, fordi huden ikke længere er så selvkørende.

https://imgix.femina.dk/2021-03-05/shutterstock2.jpg

- Folk vil have glød, og så er peeling en nøgle til at slippe af med døde hudceller og genopfylde med fugt, siger hun.

- At introducere A-vitamin i hudplejen vil gøre huden til en stor tjeneste. A-vitamin giver de celler næring, der er ansvarlige for produktionen af ​​blandt andet kollagen og elastin, og det er dokumenteret, at det kan hjælpe med at reducere linjer og rynker, siger Siril Engh Gundersen.

HUDEN I 40’ERNE

Det er i 40'erne, at huden virkelig afslører alderen.

- Huden husker hver eneste time i solarium og hver eneste cigaret. Solferien på Kreta, da du var 20 år gammel og brugte sololie i stedet for faktor, kommer nu til syne, siger Kristin Stokke.

Kollagenproduktionen reduceres yderligere, og i forbindelse med overgangsalderen reduceres også østrogenhormonet dramatisk, og dette får huden til at miste elasticitet og modstandsdygtighed.

- Huden vil være mindre elastisk og hopper ikke på plads så hurtigt som før. Nogle mennesker oplever, at pigmentpletter dukker op i ansigtet og måske også på arme, ben og hænder, siger Siril Engh Gundersen.

Kristin Stokke anbefaler at have noget fedt på kroppen, når man fylder 40 år.

- At have noget fedt på din krop er sindssygt vigtigt, fordi fedtvæv producerer østrogen. Når æggestokkene ikke længere producerer østrogen, hjælper det at have noget fedtvæv, siger hun.

Sådan passer du på din hud i 40'erne

Hvis du ikke er begyndt at bruge produkter med A-vitamin endnu, så bør du gøre det nu.

- Natcreme med vitamin A, helst retinol, har en foryngende virkning og stimulerer produktionen af ​​kollagen. Det er simpelthen et ungdomsvitamin, siger Kristin Stokke.

Hun anbefaler dog, at du konsulterer en hudlæge for at få råd, så huden kan vænne sig til de nye stoffer.

- Der er ingen mening i at investere i et dyrt serum, hvis du ikke renser huden eller ikke bruger solcreme. Spild ikke penge på unødvendige produkter, tal med en hudlæge, der kan sammensætte en rutine for din hud, siger hun.

I 40'erne oplever mange dramatiske ændringer i huden, og musklerne er ikke så stærke.

Nogle mennesker vælger at bruge behandlinger som botox og restylane, men det kan ikke erstatte en god hudplejerutine.

Hun understreger, at alle selv skal vælge, om det er rigtigt for dem at bruge sådanne behandlinger eller ej, men at man skal træffe et bevidst valg og være kritisk om, hvem der udfører behandlingen.

HUDEN I 50’ERNE

I 50'erne vil du bemærke en mere drastisk ændring i hudens udseende, forklarer Gundersen.

I 50'erne har næsten alle kvinder været igennem overgangsalderen og vil opleve, at huden "kollapser". Dette skyldes primært, at kroppen næsten holder op med at producere østrogen.

- Huden bliver tyndere, og der opstår mere tab af volumen. Særligt udsat er området omkring munden, hvor der ofte kan vises streger på overlæben, selvom du ikke har røget. Det skyldes solskader, siger Gundersen.

På fagsprog kaldes det sol-aldring og er ansvarlig for mellem 50 og 80% af aldringsprocessen i huden.

Sådan passer du på din hud i 50'erne

- I 50'erne er A-vitamin og fugt meget vigtig for hudens vitalitet og barriere, og dette fortsætter grundlæggende gennem hele livet, siger Gundersen.

https://imgix.femina.dk/2021-03-10/hudpleje_alder-.png

Det mest effektive er at bruge aktive stoffer som A-vitamin, syrer, peptider, antioxidanter og C-vitamin, samt masser af fugt, ofte i form af hyaluronsyre, som er det mest fugtbindende stof, vi kender til.

- Det anbefales at bruge natolier, rigere masker og rigere produkter. Fortsæt med at bruge rensemiddel og høj UV-beskyttelse, siger Stokke.

Cellefornyelsen sænkes, når vi bliver ældre. Dette betyder, at døde hudceller kan ophobes og skabe en tør hud.

- Eksfoliering af huden ved hjælp af peelinger eller toner med lidt syre i hjælper. Det er vigtigt at fortsætte med at beskytte huden med solcreme, forklarer Gundersen.

Denne artikel blev oprindelig publiceret på KK.no.

Læs også