led lys
Skønhed

Kan LED-lys give dig pænere hud? Vi har spurgt eksperten

11. februar 2021
af Julie Brandt
Foto: Getty Images
Hvad er LED-lys? Og kan en behandling med LED-lys forbedre din hud? Hudekspert Cæcilie Johansen afslører her, hvad der er værd at vide om behandlingen.

Fra hjemmemaskerne med LED-lys, der mest af alt ligner noget fra en gyserfilm, til professionelle behandlinger med mange minutters LED-lysterapi.

Vi beskytter os fra lyset fra solens stråler og øjnene fra det blå lys fra skærmene. Så kan en bestemt form for lys være godt for huden?

Det har vi spurgt Cæcilie Johansen, der er læge og forsker i dermatologi, om.

– Studierne omkring LED-lys stritter lidt i alle retninger, og derfor kan man ikke entydigt sige, at effekten er overbevisende.

- Det, man kan sige, er, at LED-lys kan være et fint supplement til dit øvrige hudplejerepertoire, når du ikke døjer med en hudsygdom, men gerne vil stimulere kollagendannelsen i din hud (fastere hud) og arbejde på en frisk glød, siger Cæcilie Johansen.

For folk med hudsygdomme som akne og rosacea anbefaler Cæcilie Johansen altid at gå til en hudlæge, fordi det er udfordringer, hvor man videnskabeligt ved, at creme og piller virker.

LÆS OGSÅ: "Behovet for en perfekt hud blev nærmest sygelig"

Blandt andet har standardbehandling med A-vitamin-pillekur (eller som creme) langt tungere evidens i ryggen, når det gælder de hudlidelser.

Og dog.

– LED-lys kan have en forbedrende effekt på aktive bumser ved akne, men rent prismæssigt kan det ikke betale sig at bruge LED-lysbehandling, og effekten står ikke mål med standardbehandlingerne, som vi ved, virker, siger Cæcilie Johansen.

Hvad er LED-lys?

LED eller LysEmitterende Diodeterapi er en hudplejebehandling, der bruger varierende bølgelængder af lys, herunder røde og blå.

NASA udviklede det oprindeligt til plantevækstforsøg og opdagede, at lyset havde en sårhelende effekt.

LED-lys indeholder ikke de skadelige ultraviolette stråler, som vi kender fra solen, og så brænder lyset ikke på huden, som f.eks. laserbehandling gør. Det røde og blå LED-lys bruges i dag forskelligt i behandlinger afhængig af hududfordring.

Hvordan virker det?

LED-lyset bruges primært i ansigtet, men kan bruges på hele kroppen.

Det røde lys virker i hudens overflade, hvor det trænger ind og stimulerer kollagenproduktionen og cirkulationen i huden samt reducerer inflammation, skriver healthline.

Det, der giver huden mere fylde og et generelt friskere udseende. Det blå lys virker i hudens talgkirtler, hvor det mindsker hudens olieproduktion, og derfor kan mange opleve mindre udbrud i huden efter brug af LED-lys.

Det blå lys kan også slå de bakterier ihjel, som er årsag til akne nede i huden, og derfor virker LED-lys også imod selve de bumser, der er gule. Blåt og rødt lys bruges ofte sammen for antiinflammatorisk effekt og imod akne.

LED-lys – ude eller hjemme bedst?

LED-maskerne til hjemmebrug er langt mindre potente end det medicinske udstyr, der bruges på klinikker.

– Så det vil kræve langt mere tid – op til 1-2 timers daglig behandling i 4-5 uger, før man kan forvente at se effekt, uddyber Cæcilie Johansen.

Under en professionel behandling bruges der små beskyttelsesbriller over øjnene for at beskytte nethinden, og det er ikke altid, at beskyttelsesbrillen følger med ordren på hjemmemasken.

Øjenlæger har beskrevet tilfælde af patienter, der har fået skader på nethinden efter LED-behandling, uden brug af beskyttelsesbriller.

LÆS OGSÅ: Fire ting, hudeksperten ville ønske, du holdt op med

– Så jeg anbefaler ikke, at man sidder og læser en bog eller går rundt og støvsuger med hjemmemasken på. Man skal skaffe sig et par beskyttelsesbriller, siger Cæcilie Johansen.

Studier har vist positiv effekt på både akne, rosacea og rynker, og ligesom med mange andre ting vil der findes anekdoter fra mennesker, der oplever en positiv effekt af LED-behandlinger, som jo kun er dejligt, understreger Cæcilie Johansen.

– Som læger forholder vi os altid til, at en ny behandling skal kunne svare sig med hensyn til pris, effekt og bivirkninger, sammenlignet med standardbehandling, som f.eks. A-vitamincremer, som er overlegent og “gold standard”, når det kommer til behandling af akne og reduktion af rynker, siger hun.

Det skal der til

Modsat f.eks. behandlinger med en kemisk peeling, hvor man vil se resultatet på huden efter et par dage (fordi de døde hudceller bliver vippet af og efterlader fin glød), vil du efter en behandling med LED-lys skulle vente 4-6 uger, før du vil kunne se resultatet af, at kollagendannelsen er blevet sparket i gang.

Hvilket resulterer i, at linjer synes mindre.

Fordi LED-apparaternes styrke varierer, er det ikke muligt at sige noget om, hvor mange behandlinger det kræver for at få dit ønskede resultat. Uanset om du vil prøve LED-lys eller creme, gælder det, at du skal blive ved med at bruge dem for at opretholde effekten.

Her kan du prøve LED-behandlinger

Som del af ansigtsbehandling

20 minutters LED-lysterapi i kombination med dybderens og ansigts- og nakkemassage. Ara’ Kai Signature Facial, 90 min., 1.500 kr., arakaibeauty.com

Udelukkende LED-lys

“Frokost”-behandling med 25-minutters LED-lys, imens du ligger på den bløde briks. Complete Me LED Therapy, 25 minutter, 350 kr. (kan tilkøbes til øvrige ansigtsbehandlinger for 250 kr.), completeme.dk

LED-lys til kroppen

En væg med LED-lys behandler hele kroppen på kun 10 minutter, imens du enten står eller sidder. LED Light Therapy, Body, One Thirty Labs, fra 195 kr., onethirtylabs.com

Læs også