https://imgix.femina.dk/media/article/hud_myter.png
Skønhed

Fire ting, hudeksperten ville ønske, du holdt op med

21. januar 2021
af Aller Sund
Foto: Unsplash
Dermatolog Maria Luise Obad gør dig her klogere på, hvilke misforståelser der hersker, når det kommer til hudpleje.

I jagten på pænere og sundere hud kan det være fristende med hurtige løsninger eller at tage gamle råd for gode varer.

Spørger man dermatolog Maria Luise Obad fra Aleris Hamlet er der særligt fire misforståelser, som hun ofte hører fra sine patienter, når det kommer til hudpleje.

Dem afliver hun her.

”Huden kan ikke renses nok”

- Huden er som udgangspunktet gearet til at rense sig selv langt hen ad vejen, men fordi vi bruger makeup, solcreme og er i forskellige miljøer, inde og ude, har huden brug for en hånd – men en lille en, siger Maria Luise Obad.

- Man forstyrrer den naturlige balance i huden, hvis man hele tiden affedter og manipulerer med den. At rense ansigt 1-2 gange dagligt med mild rens – f.eks. en mild babysæbe eller en sæbe eller vaskegele beregnet til ansigtsvask og lunken vand er derfor tilstrækkeligt. Vi er ikke skabt til at skulle vaske vores hud hele tiden.

- Aknehud skal dog altid renses to gange, fordi aknehud producerer for meget fedt (talg).

”Sollys har en gavnlig effekt på uren hud”

- Sollys kan have en kortsigtet effekt på uren hud, fordi UV-lys virker antiinflammatorisk og kan dæmpe aktiviteten af akne, men der er bare så mange andre bagsider som øget risiko for hudkræft og i form af pigmentpletter og rynker.

- Der er mange metoder, der kan få huden til at falde til ro som f.eks. A-vitamin-cremer eller piller på recept som gode alternativer. Solarie vil jeg aldrig anbefale! Selvom man måske kan opleve en forbigående gavnlig effekt, skader det huden meget på sigt.

LÆS OGSÅ: Tre ting, bryneksperten ville ønske, du holdt op med

"Huden skal skrubbes ofte" (dagligt/flere gange om ugen)

- Skrubbecremer med fysiske små korn kan godt gå ind og udtørre og lave små rifter i huden, hvor der kan opstå infektion. Hvis man har tør og sart hud er det bedre at pleje sig ud af problemet og f.eks. bruge carbamid på kroppen, der kan opløse den hårde hud.

- Vi oplever særligt i forbindelse med talgknopper på overarmene (Keratosis pilaris), at nogle går amok med skrubbehandsken og korn-scrubs. Det er en god idé at eksfoliere, men du skal ikke overdrive, så 1-2 gange om ugen er rigeligt. Det er også essentielt at få en god fugtighedscreme på efterfølgende.

”Solcreme forhindrer mig i at få tilstrækkeligt D-vitamin”

Mange tror, at anvendelse af solcreme medfører D-vitaminmangel.

- Jeg oplever hudkræftpatienter, der fortæller, at de altid venter lidt med at smøre solcremen på, da de er bange for, at cremen blokerer for optagelsen af D-vitamin. Først når de er blevet ”lidt brankede” kommer cremen ud af tuben. Det er desværre helt misforstået.

LÆS OGSÅ: Disse bryn var på mode, det årti du blev født

- Faktum er, at jo lysere hud man har, des mindre sollys har man brug for for at danne den nødvendige mængde D-vitamin. Som lys skandinaver klædt i sommertøj taler vi få minutters UV-lys dagligt i sommerhalvåret.

- Man kan derfor sagtens danne den nødvendige mængde D-vitamin, hvis man bruger solcreme, siger Maria Luise Obad.

Læs også