Eksperternes råd: Alt du skal vide om hudpleje
Skønhed

Eksperternes bedste råd: Alt du skal vide om hudpleje

19. februar 2015
af Ahn Line Woo Shing Hai
Hvor lang tid virker solcreme? Og hvorfor sveder jeg under min dagcreme? Vi har bedt jer, læserne, om at stille spørgsmål om hudpleje og derefter fået hjælp af et kyndigt panel af eksperter til at give jer de bedst mulige svar, som du kan læse lige her.

Jeg har læst, at solcreme er det vigtigste værktøj mod rynker, og at man skal bruge solfaktor året rundt. Men samtidig har jeg hørt, at en solcreme kun virker i to timer. Skal man virkelig smøre sig ind flere gange om dagen, selv om vinteren? - Frida Kaspersen, 28 år

Når UV-indekset er over 3 (det kan du fx tjekke på Dmi.dk), bør man bruge solcreme og smøre sig ind flere gange dagligt, hvis man opholder sig ude og vil undgå forbrændinger. Er man indendørs og UV-indekset lavt som i efterår og vintermånederne herhjemme, er huden fint beskyttet hele dagen med en dagcreme spf 15, som påføres om morgenen. Det er nok til, at huden er beskyttet mod de ældende UVA-stråler dagen igennem, hvis man arbejder inden døre. Er man udendørs med fysisk arbejde, kan det være en god idé at smøre huden ind en ekstra gang, hvis solen er fremme.

I forbindelse med min graviditet har jeg fået virkelig dårlig hud i ansigtet. Kan jeg gøre noget? Og bliver min hud normal igen, når jeg har født? - Marie-Louise Nørgaard, 36 år

Huden reagerer utroligt forskelligt under graviditet, og nogle er uheldige og kan få udbrud og pigmentforandringer. Som oftest vil balancen genskabes inden for et halvt år, efter at man har født. Som udgangspunkt er det en god idé blot at anvende en mild rensemælk samt en beskyttende fugtighedscreme evt. suppleret med et serum, som modvirker udbrud på en skånsom måde. Jeg kan varmt anbefale Oxygen Plasma Potion fra Ling, som genskaber hudens balance og er en favorit blandt en stor skare af kræsne brugere. Du kan også vælge at få en ansigtsbehandling, som ofte giver en skøn følelse af en ren og sund hud, som efterfølgende er nemmere at passe selv.

>> En mild rensemælk er alfa omega, hvis du har sart hud. Prøv denne!

Jeg har "sort" og tør hud på mine albuer, hvordan får jeg det væk? - Karina Tørnqvist, 37 år

Til sorte albuer vil jeg følge et gammelkendt råd, som er effektivt. Sæt albuerne ned i hver sin halverede citron i ca. 10 15 min. og smør efterfølgende albuerne ind i en god bodylotion eller body butter. Gentag hver anden dag, til huden er lysnet.

Jeg har uren hud ved hårgrænsen og kæbepartiet - hvad kan jeg gøre? - Karina Rungsted Frederiksen, 42 år

Udbrud ved hårgrænse kan ofte sættes i forbindelse med, at man sveder, f.eks. i forbindelse med træning, og evt. bruger hårprodukter som kan tilstoppe huden, såsom voks og andre styling-produkter. Udbrud ved kæbelinjen er som oftest hormonelt betinget. Jeg vil anbefale at bruge et frugtsyre-produkt under en let dagcreme for at løsne op. Det virker samtidig betændelseshæmmende. F.eks. er Murads Exfoliating Blemish Treatment virkelig effektiv. Den skal bruges dagligt, hvorefter du hurtigt vil mærke en forbedring. Når huden er blevet finere, kan den anvendes hver anden dag.

Læs også: Kom uren hud og acne til livs med disse 4 bud

Hvorfor sveder jeg under min dagcreme? Efter at jeg kommer den på, begynder sveden pludselig at pible. - Susanne Topp Jensen, 51 år
Når du sveder under din dagcreme, kan det ganske simpelt være, fordi det er den forkerte creme til dig. Prøv med en lettere dagcreme uden mineralske olier, så cremen absorberes bedre.

>> Vil du undgå parabener og mineralske olier i din dagcreme? Avène har svaret!

Jeg har ømme, trætte og tørre fødder, hvad kan jeg smøre med og evt. behandle med derhjemme? - Gitte Lynggaard Jensen, 26 år

Trætte fødder har godt af et fodbad med Epsom Salt (kan f.eks. købes i helsekostbutikker), som blødgør og frisker op. Smør fødderne ind i en fodlotion, som gerne må indeholde forfriskende ekstrakter såsom mint eller eucalyptus. Det giver en øjeblikkelig følelses af lethed. Husk, at cremen skal påføres godt op ad underbenene også.

>> Epsom Salt bruges i fodbad og har en opfriskende effekt på ømme fødder. Prøv den!

Min hud er fedtet, og kæbelinjen poset. Cremer til moden hud er ofte rettet mod tør hud, og da jeg ikke er velhavende, er det svært at finde vej i cremejunglen. Kan I hjælpe? Jeg har selvfølgelig rynker, men det synes jeg egentlig er ok min alder taget i betragtning. - Josephine Ruby Nielsen, 60 år

Der findes produkter, som er målrettet en fedtet, men moden hud. F.eks anti-aging Blemish-serien fra Murad, som er udviklet af en amerikansk hudlæge. Generelt skal du bruge et renseprodukt, som opløser fedststoffer og snavs og makeup på effektiv vis uden at udtørre huden, da dette kan medføre, at din hud producerer mere fedstof for at kompensere. Herefter skal du bruge et talgregulerende serum, som ikke fedter, men virker opstrammende og til slut en let fugtighedscreme. Brug gerne en rensende maske én gang om ugen. Den må gerne være baseret på ler, da det klarer huden op og renser i dybden.

>> Murad-serien kan købes lige her!

Hvornår skal man begynde at bruge rynkecreme? Jeg har læst, at man kan blive immun over for de aktive stoffer, hvis man begynder for tidligt. Og samtidig har jeg hørt, at der slet ikke er forskel på fugtighedscreme og rynkecreme, bortset fra prisen. - Nina Juhl, 34 år

Man må gerne begynde at bruge såkaldte rynkecremer fra 25-års-alderen. Rynkecremer indeholder som oftest nyere teknologier såsom stamcelle-teknologi, som forbedrer hudens evne til at forny sig, samt beskyttende antioxidanter, såsom stabiliseret C-vitamin. Det er alt sammen teknologi baseret på mange års forskning og derfor som regel også dyrere produkter, som bestemt har en effekt. Det er i øvrigt en god idé at skifte produkt indimellem, da det giver et boost til huden, når den får et 'wakeup call' med en anden påvirkning.

Jeg har med årene fået flere og flere pigmentpletter, hvordan kommer jeg af med dem? - Anette Vind, 46 år

Jeg bruger selv Derma Roller (en rulle, der prikker bittesmå huller i huden, red.), den som hedder Serum8, sammen med et hyaluronsyre-produkt, som optages i hudens dybere lag efter rulning. Den har en god effekt på pigmentforandringer, ligesom produkter med C-vitamin også lysner pigmentforandlingerne samtidig med, at antioxidanter beskytter mod nye.

Læs også: Pigment- og leverpletter: Sådan håndterer du dem bedst

Jeg har meget tydelige porer og hudorme. Hvordan mindsker jeg dem? - Annika Persson, 33 år

Her er Derma Roller også et effektivt værktøj, da det hjælper mod ar og åbne porer. Jeg vil desuden anbefale en peel offmaske, såsom Snake Mask fra Rodial et par gange om ugen.

>> Rodial Snake Mask indeholder ingredienser, som opstrammer og får din hud til at stråle. Læs mere om den her

Artiklen indeholder affiliatelinks

Læs også