Skønhed
6. januar 2022

Pigmentpletter - Sådan slipper du af med dem

Pigmentpletter er et fænomen, langt størstedelen har stiftet bekendtskab med, men ikke alle ved, at de kan behandles. Her kan du blive klogere på, hvad dine muligheder er for at komme af med dine pigmentpletter, og hvordan du bedst undgår at få dem.
Af: af Marie Brodersen og redaktionen
pigmentpletter

Udgivet første gang 6. oktober 2020 Foto: Shutterstock

Du har måske lagt mærke til, at du har fået hvide eller en anden farvet pletter på huden.

De fleste af os kender dem som pigmentpletter, men hvorfor får vi dem egentlig? Og hvordan kan man behandle pigmentpletter?

Nedenfor gør kosmetolog Caroline Bjerring dig klogere på, hvorfor vi får pigmentforandringer på huden, og hvordan vi kan behandle dem.

Hvorfor får man pigmentpletter?

Der findes forskellige typer pigmentforandringer, men fælles for dem er, at de kommer af solen.

Nogen har formeret sig langsomt over mange år, måske helt fra barndommens ture til stranden, og andre synes at opstå som lyn fra en klar himmel efter en enkelt uforsigtig dag i solen.

Sidstnævnte er typisk de plamageagtige af slagsen – en større mørk skygge, der kaldes melasma, der opstår i kombination af hormonel påvirkning og sol – herunder også stærk varme. Det er typisk, når kroppens hormoner er påvirket af p-piller, stress, graviditet eller overgangsalder.

For dig er det muligvis ligegyldigt, hvorfra pigmentpletter stammer – skaden er jo sket, men det er faktisk vigtigt at vide, når de skal behandles.

Melasma må for eksempel ikke behandles med laser, da det blot gør problemet værre.

Derfor bør dit første skridt altid være at konsultere en professionel, der kan identificere dine pigmentpletter og derudfra sammensætte et behandlingsprogram, der er tilpasset netop din situation.

Sådan slipper du af med dine pigmentpletter

Ifølge kosmetolog Caroline Bjerring kræver pigmentforandringer en langsom og langsigtet behandling.

– Lige så lang tid det har taget at få dem, skal du tænke, at de skal behandles, forklarer hun fra klinikken i Vejle, som hun har drevet i 20 år.

Først og fremmest skal du lære at bruge solcreme. Hver dag. Året rundt. Solcreme er den helt basale, beskyttende pleje, du er nødt til at bruge dagligt, hvis du vil pigmentpletter til livs. Er du ikke indstillet på at beskytte dig mod solen – også om vinteren – er enhver behandling spildt.

solcreme

– Som tommelfingerregel anbefaler jeg, at du bruger minimum solfaktor 30 om sommeren og solfaktor 15 om vinteren, råder Caroline.

Når din solcremerutine er på plads, kan du gå videre til selve behandlingen, hvor Caroline anbefaler, at du går roligt til værks.

– En behandling, der er alt for aggressiv, kan give bagslag. Vi har mødt kunder, der har opgivet at gøre noget ved problemet efter fejlforsøg, der har resulteret i endnu flere pigmentpletter. Enten går pigmentpletten i opløsning eller til modangreb, forklarer hun og uddyber:

– Dybtliggende pigmentforandringer kan ikke behandles på en hurtig og effektiv måde. De skal behandles stille og roligt i et kurforløb med regelmæssige klinikbehandlinger kombineret med en effektiv hjemmepleje. Ellers risikerer du, at de kommer igen. Ofte værre.

På klinikken identificerer Caroline problemets omfang og forventningsafstemmer i forhold til, hvad kunden ønsker at opnå, og hvad der er realistisk i forhold til budget og ikke mindst det liv, kunden lever.

Herefter planlægges kurforløb og sammensætning af hjemmeplejeprodukter.

Et kurforløb hos Caroline Bjerring indebærer mellem 5 og 8 frugtsyrebehandlinger med 3-4 uger imellem, da det er vigtigt, at huden falder til ro og genopbygger sig selv imellem hver behandling.

En behandling tager ca. en halv time, koster omkring 500 kr. og kan foretages i frokostpausen.

– Uanset om du kan eller vil ofre penge på behandlinger på klinikken, er du nødt til at få vejledning i de produkter, du skal bruge hjemme, så jeg anbefaler altid, at du får den første behandling eller konsultation på klinikken.

- Når jeg har en kunde i behandling, vil jeg typisk justere i hjemmeplejen undervejs, så behandlingen optimeres. Et af de vigtigste råd, jeg giver i den forbindelse, er: Hav tålmodighed. Og brug solcreme.

Kan man fjerne pigmentpletter?

I princippet kan og bør pigmentforandringer forebygges og behandles hele året, men efterspørgslen er størst i efteråret, hvor mange opdager konsekvensen af sommerens solbadning.

Og ifølge Caroline er efteråret også et godt tidspunkt at gå i gang med det lange, gode seje træk, hvor du tilfører forskellige aktive ingredienser til din hudpleje.

– Jo mere du sætter ind i efterår og vinter, hvor sollyset er begrænset, desto yngre kommer huden til at se ud, lover hun.

Hendes recept byder nemlig på masser af barriereopbyggende ingredienser, der gør huden stærkere og mere modstandsdygtig.

Som bærende ingrediens anbefaler Caroline niacinamid, der både virker normaliserende og beroligende på hudens processer, men som også har vist sig at have en spredende effekt på pigmentpletter, så de fremstår mindre synlige på huden.

På ingredienslisten vil det fremgå som niacinamid, men det omtales også som B3-vitamin eller niacin.

Med niacinamid på basislisten kan du tilføje forskellige aktive ingredienser, der arbejder mere målrettet på pigmentpletterne i form af hudfornyelse og naturlig lysning.

Mest effektivt er A-vitamin, som Caroline anbefaler, at du bruger om natten.

A-vitamin genstarter cellerne og hjælper med at forny og forstærke huden, men kan også gøre den lidt sensibel, hvorfor den primært er til natbrug.

Og altid med brug af solfaktor om dagen, hvis nogen stadig skulle være i tvivl.

– Som nybegynder skal du starte blidt op. Vælg et A-vitaminprodukt i en lav koncentration, og brug det kun 1-2 gange om ugen til at starte med.

Er du i et behandlingsforløb hos en klinik, vil din kosmetolog foreslå justeringer til din hjemmepleje undervejs.

Gør du dig dine erfaringer hjemme, anbefaler Caroline, at du lærer at lytte til din hud og holder pauser, så du ikke overbehandler den.

Hvilke former for pigment behandling findes der?

Der findes mange former for behandling af pigmentpletter. Nogle mere effektive end andre. Du kan evt. forsøge dig med en af nedenstående behandlingsformer.

Laser som behandling af pigmentpletter

Laser og IPL (intensivt pulserende lys) regnes for den mest effektive behandling: Melaninet varmes op, hvorved farvestoffet ”knuses” og går i stykker.

Noget af det absorberes indadtil, resten afstødes af huden i løbet af et par uger og ligner lidt ”kaffegrums”; når det er helt væk, afsløres en mere ensartet hudtone. Det kræver 1-3 behandlinger.

Cosmo Laser og Skønhedsklinik kan fjerne op til store plamager i hele ansigtet, bare de ikke sidder for tæt på øjnene.

Maske som behandling af pigmentpletter

Mesoestetic har udviklet Cosmelan, en blegebehandling på skønhedsklinik, hvor kunden påføres en pigment-reducerende maske, som skal sidde 8-12 timer, inden den vaskes af.

Den følges op af egenbehandling i 7-8 uger med Cosmelan-produkter, hvis ingredienser er baseret på at hæmme udviklingen af tyrosinase, som er hovedenzymet i dannelsen af melanin.

pigmentpletter

Dermaroller som behandling til pigmentpletter

Ligner rullende hårcurlere på skaft. De småbitte nåle af kirurgisk stål prikker hul, når de rulles hen over huden, og stimulerer til ny bindevævs- og cellevækst under ophelingen; skulle også have effekt på pigmentforandringer.

Man kan få udført behandlingen på klinik eller gøre det selv, og der findes et utal af mærker på markedet i alle prislag.

Medicinsk behandling af pigmentpletter

Til solskader anbefaler de fleste dermatologer og hudlæger A-vitaminsyre (eller laserbehandling), til hormonpletter en kombination af A-vitaminsyre og hydrokinon.

Disse produkter er receptpligtige og kræver forudgående besøg hos hudlæge. Man kan også vælge at blive behandlet hos autoriseret dermatolog på klinik med dem, da doseringen er meget vigtig.

Receptfri behandling af pigmentpletter

Til hjemmebrug kan du med fordel gå efter produkter med frugtsyre, der peeler hudens overflade og fjerner de pigmentforstyrrede celler, i takt med at de arbejder sig op til hudens overflade som en del af hudens naturlige fornyelsesproces.

Frugtsyre er ikke så voldsomt, som det måske lyder, så frugtsyrebehandlinger skal gentages regelmæssigt over en lang periode for at have effekt.

Lakridsekstrakt og C-vitamin er to andre ingredienser, der anbefales til hjemmebrug. Begge har en naturligt lysnende effekt på huden, og for C-vitamin hjælper også med at accelerere hudens produktion af kollagen, der sikrer en mere spændstig og glat hud - med forbedret glød som ekstra plus.

Modsat A-vitamin har C-vitamin desuden den fordel, at det kan bruges i serum under din dagcreme og/eller solcreme, hvor det fungerer som et ekstra lag af beskyttelse, da C-vitamin også er en veldokumenteret antioxidant.

Blegning som behandling af pigmentpletter

De populæreste og mest udbredte midler er cremer, masker og peelinger med lysnende effekt, som tilbydes af de fleste anerkendte skønhedsmærker, f.eks. Clinique, Kiehl’s, Sisley, Shiseido, Eucerin, iS Clinical, Estée Lauder, MAC, BioEffect, Mario Badescu,BioOil, Vichy.

De kræver som regel længere tids brug, da effekten kommer langsomt, og de fleste kun virker, mens man bruger dem.

Husk! Hvis du har fået fjernet eller bleget pigmentpletter, er solbeskyttelse ekstra vigtigt!

Kilde: Kosmetolog Caroline Bjerring

Læs mere om:

Læs også