Akne behandling
Skønhed

Alle former for akne kan behandles, siger hudlægen. Men hvordan?

20. april 2023
Af Julie Kraase Brandt
Foto: Colourbox
12 procent af alle voksne kvinder har akne, viser udenlanske studier. Det er ifølge hudlæge Mikkel Bak Jensen meget sjældent, at sygdommen ikke kan bringes i ro.

Akne er en tilstand, hvor der sker en tilstopning og betændelse i hudens hårsække, og til forskel fra mange andre tilstande i huden kan du genkende den ved hudorme.

De mest almindelige hudorme er dem med en sort prik i midten.

Det er åbne hudorme, som man på engelsk kalder for “blackheads”, og ved siden af dem findes “whiteheads”, som er lukkede hudorme – det, vi kender som fællesbetegnelsen bumser, forklarer Mikkel Bak Jensen, læge på afdelingen for hudsygdomme på Odense Universitetshospital.

Hudtilstanden er en kombination af flere faktorer, herunder øget produktion af fedtstof i huden, tilstopning af porerne, bakterier og betændelsestilstand af hårsækken.

Flere indirekte faktorer kan påvirke hudtilstanden: Hormoner, stress og menstruationscyklus, der påvirker fedtproduktionen i huden, hår- og hudpleje, som kan tilstoppe porerne og en diæt med højt sukkerindtag eller mælkeholdige produkter, som kan give inflammation.

Mikkel Bak Jensen fremhæver også arvelighed, så har en eller flere kvinder i din familie haft akne, er der stor sandsynlighed for, at du vil opleve det, ligesom du har øget risiko for at opleve det som voksen, hvis du havde akne som ung.

Forebyg

Få bumser kan være nok til at irritere nogen, imens andre ikke lader sig synderligt påvirke at have en mere udbredt form for akne. Uanset er det ifølge Mikkel Bak Jensen muligt at behandle med succes og dermed undgå akne-ar, der kan blive konsekvens af hudtilstanden.

Vil du forebygge udbrud, skal du undgå:

  • At sove med makeup.
  • At bruge makeup med silikone og olie, for eksempel foundation, som vil tilstoppe porerne.
  • Hudpleje med olier. Sørg for at læse etiketten på plejeprodukterne og kig efter “ikke-komedogen”, “oliefri” eller “tilstopper ikke porerne”.

Når det gælder hudpleje, som kan købes uden recept, fremhæver han produkter med salicylsyre (BHA), der er en eksfolierende syre, som trænger dybt ned hudens porer og hjælper med at fjerne overskydende fedtstof og urenheder for at forhindre udbrud.

Hudplejeprodukter med salicylsyre er også antiinflammatoriske, hvilket hjælper med at berolige huden og minimere rødme.

Cremer med retinol (A-vitamin), der speeder hudens fornyelsesproces op og gør huden tykkere og dermed mere spændstig og stærk over tid, er også effektive.

Brug altid solcreme med faktor 30 eller højere fra marts til november, både fordi A-vitamin gør huden lysfølsom, men også fordi eventuelt pilleri i bumserne gør huden mere sensitiv. Solcreme er desuden det bedste middel imod rynker, og det er jo også værd at tage med, tilføjer Mikkel Bak Jensen.

Alle former for akne kan behandles, og det er i dag meget sjældent, at sygdommen ikke kan bringes i ro.

Behandling

Alle former for akne kan behandles, og det er i dag meget sjældent, at sygdommen ikke kan bringes i ro.

Det handler om at modtage hjælp tidligt for at forhindre udviklingen af ardannelse, som kan være vanskelig at behandle.

Hvis du er interesseret i at modtage behandling, kan du i første omgang søge din egen læge. Oftest vil du her kunne blive hjulpet, men for enkelte er deres læges tilbud ikke nok, og en specialist må på banen.

Derfor kan det blive nødvendigt med en henvisning til en lokal hudlæge, som har mulighed for at kunne udskrive andre behandlinger.

Har du allerede akne-ar, og vil du gerne gøre noget ved dem, er der ifølge lægen flere måder at gå til værks på, men der findes ingen behandlinger, som helt kan fjerne arrene:

– Ved større områder, hvor huden ses med fordybninger, kan man bruge forskellige typer laser. Laser har den egenskab, at den kan udjævne overfladen ved at fjerne dele af arvævet, samtidig med at bindevævsceller stimuleres til at producere kollagen og elastin.

– Den opstrammende effekt vil få arret til at trække sig sammen. Den mest moderne laser er fraktioneret laser, hvor der ses et kortere ophelingsforløb, hvor huden vil være påvirket og fremstå opblusset i få dage. Det er derfor ikke nødvendigt at tage fri i dagene efter.

– Ved små, stedvise fordybelser i huden, hvor du vil have et hurtigt kosmetisk resultat, så kan man bruge fillers.

– Ved lette forandringer, hvor huden fremstår ru, men uden de typiske forandringer, kan man anvende produkter, der indeholder et syntetisk A-vitamin, tretinoin. Tretinoin virker ved at stimulere hudens celleomsætning. Når du bruger tretinoin, dannes dine hudceller hurtigere og fjernes fra din hud via en proces, der kaldes eksfoliering.

– Hermed afglattes huden over tid, men her kræves en smule tålmodighed, da behandlingen strækker sig over måneder til år. Fordelen er, at du kan klare behandlingen hjemme.

Læs også