Skønhed

Hudlægen afslører: Din hud har faktisk kun brug for disse produkter

11. marts 2022
Af Julie Kraase Brandt
Foto: Giphy, Unsplash
Der findes millioner af cremer, sera og olier til huden, men hvad skal du prioritere? Vi har bedt hudlæge Erik Obitz om hans bud på den optimale hudplejerutine, som indeholder få basis produkter.

Ifølge hudlæge og stifter af Dermocosmetic klinikkerne, Erik Obitz, kan det gøres enkelt at pleje sig til en god hudkvalitet.

Hvilke basis hudplejeprodukter er vigtige?

Det handler om få produkter og essentielle ingredienser for at få en god basis hudplejerutine.

– Mange forskellige ingredienser kan give hudens overflade glød og gøre den fin og jævn, men de ingredienser, der er i stand til at trænge ned i huden, og dermed gøre en reel forskel, er utrolig få.

Her er hudplejeingredienserne, du skal huske

Solfaktor

– Det vigtigste for mig er at fremhæve solcreme. Herhjemme skal solcreme på fra marts til oktober, og hvis man ikke gør det, er alt andet lige meget. Sol (og genetik) gør, at vi bliver ældre i huden hurtigere, så det er et dumt sted at spare.

Fedt

– Fedt er noget af det vigtigste for en god hudkvalitet, fordi det beskytter imod fugtfordampning og vind, vejr og forurening. Når hudbarrieren er intakt, er huden optimalt sikret og vil derfor naturligt opføre sig mere glat og tilfreds. Eksempler på fedt er f.eks. planteolier og ceramider, som oftest findes i dagcreme.

A-vitamin

– Her har vi noget, der er bevist igennem utallige videnskabelige studier: A-vitamin (i eksempelvis serum) speeder hudens regenerering op (den fornyer sig selv hurtigere, red.) og gør huden tykkere og dermed mere spændstig og stærk.

Frugtsyrer

– Frugtsyrer, også kaldet PHA og AHA, kan peele huden og på den måde fremme fornyelsesprocesserne nede i huden, så hudens kvalitet styrkes.

Peptider

– Kæder af små aminosyrer kan også til en vis grad trænge ned i huden, hvor de fremmer dannelsen af kollagen og elastin – det, der holder huden fast og spændstig. Peptider kan findes både i skintonic, dagcremer og øjencremer - hold øje med indholdsfortegnelsen.

Hvordan vælger jeg mine hudplejeprodukter?

Skal din creme være certificeret? Produceret i Danmark? Må den indeholde parfume? Eller skal den være økologisk?

Der er mange faktorer udover ingredienser, som spiller ind, når man vælger sin hudpleje, men grundlæggende får du, ifølge hudlægen, ikke mere kvalitet på huden fra en creme til 2.000 kr. end fra en til 500 kr.

– Huden er ligeglad med, hvilket mærke du bruger. To cremer med A-vitamin og peptider har samme virkning – uanset. Det er nogle helt grundlæggende biologiske ingredienser, der virker på samme måde – dyr som billig siger Erik Obitz og tilføjer:

– Når det er sagt, er der nuancer omkring f.eks. mængderne af ingredienserne i cremerne, men vi ved fra forskning, at det er de ovennævnte ingredienser, der batter i huden – ikke krukken, de kommer i.

Der er ikke den store grund til rens om morgenen, med mindre din hud fedter, eller du føler et behov. Brug vand og en vaskeklud – det er rigeligt.

Morgen: Hvilken rækkefølge skal produkterne på?

Rens: Der er ikke den store grund til rens om morgenen, medmindre din hud fedter, eller du føler et behov. Brug vand og en vaskeklud – det er rigeligt.

Serum: Det binder fugten i huden og er en effektiv måde at få flere aktive ingredienser ned i huden på, fordi der er grænser for, hvor mange ingredienser en creme kan indeholde.

Creme: Fugt og antioxidanter, der beskytter huden i dagtimerne.

Solcreme: Beskyttelse imod solens stråler.

Gode nødvendige hudplejeprodukter - Hvilke hudplejeprodukter skal jeg vælge?

Aften: Hvilken rækkefølge skal produkterne på?

Rens: Fjern eventuel makeup, og brug en mild rens til din hudtype. Vær på vagt over dem med højt alkoholindhold – de kan virke udtørrende.

Serum: God mulighed for at binde fugt og tilføre aktive ingredienser.

Creme: Her giver det mening at bruge A-vitamin, frugtsyre og peptider, fordi huden får ro, hvorimod en dagcreme primært skal beskytte huden.

Superingredienserne til din hudtype

Normal hud

Gå efter let fugtighedscreme, let frugtsyre som mandelsyre og fedt i cremen fra f.eks. hybenkerne-, mandel- eller jojobaolie.

Tør hud

Gå efter deciderede fedtcremer (fedtcremer indeholder 70 % fedt) og gerne med ingredienser som glycerin og ceramider.

Undgå for mange frugtsyrer, A-vitamin og alkoholbaserede renseprodukter, der eksfolierer og fjerner fedt fra hudens overflade. At øge fedtniveauet er det vigtigste. Derefter kan du starte op med A-vitamin.

Fedtet hud

Gå efter en toner med alkohol til T-zonen, og start op med frygtsyre (fra 2-3 gange om ugen til hver dag) og A-vitamin. Undgå fedt ved at gå efter en lotion i stedet for creme – en lotion har et lavere fedtindhold.

Følsom hud

Brug fugt som den normale hudtype, og undgå afrensende produkter, der fjerner fedtet på huden. Brug i stedet en vaskeklud og vand til at rense huden, og undgå alkoholbaserede produkter, frugtsyrer og parfume.

Læs også