10 tips til optimal pleje af hår
Skønhed

10 tips: Sådan holder du dit hår sundt og smukt

13. februar 2017
af Ahn Line Woo Shing Hai
Hvis du vil have blankt, blødt og lækkert hår (og hvem vil ikke det?), så kan det godt betale sig at gøre en ekstra indsats for at behandle dit hår pænt. Det gælder både måden, du vasker, tørrer og styler det på.

1. Red dit hår inden badet

Håret er mest skrøbeligt, når det er vådt, og håret bliver samtidig mere filtret, når det har fået mulighed for at suge lidt vand til sig, så for at undgå filtrede lokker er det en god ide at børste håret, inden du hopper i bad. Hvis du godt kan lide at redde håret i badet, så vent til du har puttet balsam i, udred knuder i håret med fingrene og red så garnet med en bredtandet kam.

Læs også: Inspiration til kort hår: Se de flotte frisurer

2. Red håret korrekt

Du har måske hørt, at for meget action med hårbørsten kan forårsage knækkede hår, men din hovedbunds naturlige olier er en af de bedste conditioners, der findes, så massér din hovedbund med en børste med runde træknopper på enderne af børstestikkerne for at stimulere blodcirkulationen og hårvæksten. Og børst så fra rod til spids for at give håret ennaturlig glans.

>> Prøv denne fantastiske børste fra HH Simonsen

3. Drop den daglige hårvask

De fleste manker har ikke godt af at blive vasket hver dag. Daglige hårvaske dræner håret for naturlige olier og efterlader håret glansløst. Måske dine omgivelser trods alt vil sætte pris på et dagligt bad, men hvis du ikke bruger en masse stylingprodukter, er det helt fint at nøjes med at skylle håret i vand eller måske bruge en let volumengivende balsam hver anden dag.

4. Husk balsam til rødderne

At balsam kun skal bruges i spidserne, så du undgår fladt og tynget hår, er faktisk lidt af en myte. I hvert fald hvis du har fint skandinavisk hår. I så fald skal du også give rødderne en tur, da fint hår har en øget tendens til at knække. Det kan dog også blive for meget af det gode, så brug kun lige præcis nok balsam til, at du kan redde knuderne i håret ud. Den helt store tur, hvor du nærmest pakker hele håret ind i den fugtende masse, kan du nøjes med én gang om ugen. Og husk så at skylle håret grundigt og at bruge en rensende shampoo en gang imellem, så hovedbunden bliver helt fri for eventuelle rester fra produkter.

>> Rensende shampoo fjerner effektivt, men blidt alle rester af stylingprodukter. Prøv denne!

5. Pas på håndklædet

De fleste styling-produkter guider dig til at bruge dem i såkaldt håndklædetørt hår, men når du gnubber håret for meget med håndklædets grove materiale, slider du markant på det skrøbelige, våde hår, hvilket fører til en kedelig, frizzy manke, hvor hårstråene nemt knækker. Dup håret med et håndklæde og ryst overskydende vand ud med fingrene. Dit hår tager muligvis længere tid om at tørre, men i det lange løb bliver det sundere.

6. Husk varmebeskyttelse

Vi ved formentlig alle, at varme er et af de mest skadelige elementer for håret. Men hvis du ikke kan leve uden hårtørrer, glattejern og styler, så husk at bruge et varmebeskyttende produkt, der lægger sig som et beskyttende lag yderst på hårstråene. Inden du føntørrer, så lad håret lufttørre, indtil det kun er let fugtigt, brug en spray eller olie, alt efter hvad du foretrækker, og undgå så at vælge den varmeste luft din hårtørrer kan præstere. Vælg i stedet en middelvarme, så du undgår at riste håret fuldstændigt. Skal du have det optimale ud af din styling med føntørreren, er det vigtigt, at du tørrer det helt.

>> Spay dette varmebeskyttende produkt fra HH Simonsen i håret inden føntørring, så håret ikke tager skade!

7. Glat kun tørt hår

Vådt hår og glattejern rimer ikke. Som i overhovedet ikke! Varme curlere, glattejern og stylere kan decideret brænde håret, hvilket svækker hårstråene og øger risikoen for, at de knækker. Håret skal altså være helt (helt!) tørt, inden du giver dig i kast med varme redskaber - også selv om du har travlt.

>> Et smart og solidt glattejern er et must til hårstylingen

8. Pas på hårlakken

Har du nogensinde hørt den sitrende lyd, der opstår, når du kører en styler gennem et hår med hårlak i? Det er der ingen grund til, at du nogensinde skal igen, for alkoholen i hårlak brænder, når den kommer i kontakt med varme, og ja, det siger vist sig selv, at det ikke er en fest for håret. Så: hårlak kommer ind i billedet, efter du har stylet dit hår.

>> Björn Axéns hårspray garanterer holbart og glasfuldt hår

9. Toupér med måde

En gang imellem, når der er brug for seriøs volumen, skal det lille touperings-trick i brug. Men børster du mod groretningen liiidt for tit, bliver håret umådeligt træt og i længden skadet og skrøbeligt. For mere va-va-voom uden toupering kan du bruge et produkt, der løfter rødderne og så give dig selv en blow-dry, der giver et mere naturligt løft.

10. Klip dine spaltede spidser

Sorry, men når håret først er begyndt at spalte i enderne, er der ikke noget produkt, der kan redde dem. Den eneste løsning er at blive klippet og så ellers forebygge ved at følge ovenstående råd. En midlertidig måde at minimere synligheden af de flossede kanter kan være at bruge et produkt, der indeholder bivoks eller et serum med arganolie. Det udglatter en smule, men det redder ikke de stakkels spidser. Så husk at passe godt på dit hår!

[Kilde: Women's Health]

Læs også: Guide: Sådan laver du krøller med et glattejern

Læs også: Fyldigt hår: Bruger du din tørshampoo rigtigt?

Artiklen indeholder affiliate-links

Læs også