pernille teisbæk, jeanette madsen, trine kjær, emili sindlev
Stil

Moderedaktøren: Det kendetegner danske kvinders stil

19. juli 2018
af Karoline Mathilde Rasmussen
Foto: All Over
I løbet af de seneste par har dansk stil formået at gøre sig positivt bemærket på den internationale modescene. Går man en tur gennem gaderne i de danske byer, virker det heller ikke overraskende: danske kvinder kan virkelig klæde sig på. Men hvad er det specielle ved dansk stil? Få moderedaktørens bud og gode tips til, hvordan du selv kan mestre dansk chicness.

Hvis man laver en hurtig google-søgning på ordene ‘Danish fashion’ popper der straks artikler op med rubrikkerne ‘5 Danish fashion brands you need to know’, ‘Five influencer approved Danish fashion brands you need to have on your radar’ og ‘How to Master Danish style’.

Der kan næppe herske nogen tvivl om, at dansk mode og dansk stil i løbet af de senere år har profileret sig på den internationale modescene og gjort sig bemærket som et look, mange gerne vil have. Men hvad er det egentlig ved den danske stil, der skiller sig ud?

Feminas moderedaktør Louise Amstrup sætter her ord på, hvad dansk stil er – og hvordan du selv får den.

Fra stringent til legesyg

Siden 80’erne er der sket en del inden for dansk mode. Vi har altid været dygtige til at producere tøj, men dengang var det primært tre store brands, der dominerede på den danske modescene: Cottonfield, det ’pigede’ Jackpot og det mere businessmindede InWear.

Men med den første Copenhagen Fashion Week, som blev afholdt i 2006, blev der banet vej for en hel masse danske brands – blandt andet Bruuns Bazaar, Munthe plus Simonsen og Malene Birger - som har været med til at skabe dansk stil, som vi kender den i dag.

- Tilbage i 00’erne var fællesnævneren for de danske brands, at det var meget bohemet og afslappet. Det var stilrent, og det var ofte de små detaljer, som var i fokus, siger Louise Amstrup.

Siden da er et mærke som Ganni braget frem og har taget danskerne med storm, og det er nærmest umuligt at gå i en dansk by uden at spotte brandets karakteristiske prints.

- Sammen med Ganni er den danske stil blevet mindre stringent og stramt og mere skødesløs og legesyg. Fx som når vi iklæder os en lang kjole udover et par jeans, og vi er slet ikke så farveforskrækkede, som vi var tidligere, siger Louise Amstrup.

Dansk stil er behagelig frem for alt

Hvis der er ét ord, som i særdeleshed karakteriserer dansk stil, er det ’komfort’.

- Vores tøj skal være behageligt og brugbart, og det vil altid være det praktiske aspekt, der kommer i spil for os. Vi vil nærmest altid tage et par flade sko på frem for støvler eller stiletter, fordi vi skal være klar til at hoppe på cyklen eller gå en tur. Det er meget typisk for danskere, siger Louise Amstrup. Det er brugbart, behageligt, men også feminint.

Hun mener også, at dansk stil efterlader generelt stor plads til forskellighed, men når det så er sagt:

- Vi er lidt nogle tryghedsnarkomaner, og hvis én ting bliver moderne, skal vi alle have det. Det kan vi eksempelvis se ved nederdelen med print, sneakers og en stor strik eller T-shirt med statement, som mange danske piger render rundt i for tiden. Eller når alle pludselig havde en lang kjole ud over vores jeans. Det går hurtigt med trends i Danmark, men vi vil helst heller ikke skille os ud.

LÆS OGSÅ: Blogger: Danske kvinder er de mest maskuline, usexede og bedrevidende i verden

Gå efter klassikerne

For at få den danske stil, som vi især ser den i dag, skal du gå efter brugbare klassikere:

Herrebukser, blazerjakke, den gode strik, T-shirt og et par gode jeans – altså gedigne basis-items.

Kombinér klassikerne med:

Sjove prints, en kjole med blomster, leopard og hvide sneakers.

LÆS OGSÅ: Kronprinsesse Mary - lær hemmeligheden bag hendes elegante stil

Fire danske influencere, du bør følge

Men hvis du virkelig vil tæt på den karakteristiske danske stil, skal du holde øje med de kvinder, der går på gaden. Hvis du ikke har den mulighed, får du her Louise Amstrups bud på fire moderigtige kvinder, som demonstrerer og inspirerer til, hvordan den danske stil kan bæres.

@trinekjaer

Hun er indbegrebet af den danske mode lige nu: farverige univers, lange kjoler, blomster.

@pernilleteisbaek

Hun er nok mere skandinavisk i sin stil, end hun udelukkende er dansk. Looket er mere stringent end hos @trinekjaer: fx ser man hende ofte i en pencil skirt og skjorte, men der er altid et spændende og anderledes twist.

@emilisindlev

Hun repræsenterer den yngre generation, og hun er både sjov og modig i sin stil. Hun tør virkelig lege og kombinere prints, farver og materialer.

@ _jeanettemadsen_

Hun tager udgangspunkt i klassikerne, men vælger fx sit jakkesæt i lyserødt.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_0.png

Læs også