Dørkrans: 25 smukke dør-kranse du selv kan binde
Stil

25 smukke dørkranse du selv kan binde

2. september 2021
Af Pernille Albers, Redaktionen
Udgivet første gang 2. november 2014. Foto: Skovdal og Skovdal/Lena og Tia Borgsmidt
Dørkranse kan godt ligne noget, en professionel har lavet, men lad det ikke stoppe dig. For det behøver ikke at være så svært, som det ser ud til. Vi guider dig her til 25 smukke dørkranse, som vil pynte på din dør eller andre steder i hjemmet.

Bind din egen dørkrans til hjemmet

En krans pynter hoveddøren eller i hjemmet, uanset om det er vinter eller sommer.

Du kan købe et hav af dyre færdiglavede kranse, men du kan også sagtens lave dem selv. Det er ikke så svært, som det ser ud.

På den måde får du også lige præcis den krans, som passer til dit hjem - og det er samtidig hyggeligt at binde de forskellige kranse.

Herunder finder du et hav af inspiration og guides til 25 forskellige unikke kranse, der passer til alle årstiderne.

HORTENSIAKRANS

dørkrans

Du skal bruge: Halmkrans, vindseltråd, grønne hortensiahoveder, tidsler (russisk mandstro), farvede blade, ammi majus, humlegrene, hjertegræs, læderbælte.

Sådan gør du: Læg alle dine varer frem i sorterede bunker. Klip af stænglerne, så de alle har samme længde. Fæstn din vindseltråd på halmkransen. Læg en blomst på kransen med hovedet til venstre.

Vikl tråden rundt om blomsten et par gange. Læg næste tot på samme måde, men så den lige akkurat dækker tråden på den forrige blomst.

Fortsæt på samme måde, og gentag hele vejen rundt. Husk at binde godt ned i begge sider af kransen, så der ikke bliver synlige helligedage.

Slut af med at løfte den første blomst, og bind den sidste ind under denne. Bind bæltet om kransen, og hæng op.

TIP: Hør, hvad din blomsterhandler har at sige om de forskellige blomster, da nogle kan være lidt sarte at binde

OBS. Denne bindeteknik kan bruges til alle håndbundne kranse.

SNEBÆRKRANS

dørkrans

Du skal bruge: Vindseltråd, bonsaitråd i kobber, snebær.

Sådan gør du: Lav en krans af bonsaitråden ved at vikle tråden rundt i flere omgange, så den danner en snoet og viklet krans.

Pil alle blade af snebærgrenene, og stik dem ind i kransen. Vikl efterfølgende rundt om og over snebærene med bonsaitråden.

TIP: Bonsaitråd er super let at arbejde med. Det er en blød tråd, let at bøje med fingrene.

OBS. Snebærrene kan du købe hos blomsterhandleren eller plukke i naturen.

KOGLEKRANS

dørkrans

Du skal bruge: Halmkrans, vindseltråd i kobber, lærkegrene med kogler på, egeblade (eller andre store blade), bladguld + lim, maling (gerne pastelfarver).

Sådan gør du: Bland din maling med vand i forholdet 1:1. Dyp alle kogler i blandingen, og lad dem tørre.

Put lim på de store tørre blade, og læg bladguld på (følg anvisningen på pakken). Bind guldbladene om halmkransen.

Vikl de farvede kogler om kransen efter teknikken beskrevet på side 81.

TIP: Brug en rest af, hvad du allerede har af maling derhjemme.

HUMLEKRANS

dørkrans

Du skal bruge: Tynd halmkrans, vindseltråd, bordeauxfarvede egeblade og humleranke.

Sådan gør du: Vikl blade om kransen (brug samme teknik som ved hortensiakransen side 81).

Vikl herefter forsigtigt humleranken om kransen. Lad det være lidt tilfældigt, og lad humleblomsterne falde lidt løst ud fra kransen. Vikl kraftig kobbersnor omkring til ophæng.

TIP: Når kransen begynder at tørre og blive trist, kan du spraymale den hvid og bruge den som adventskrans.

GRENKRANS

dørkrans med grene

Du skal bruge: Halmkrans, vindseltråd i messing, tykke og tynde grene fra naturen.

Sådan gør du: Klip alle grenene i samme længde, ca. 5 cm. Start med at lave en lille ranke af grenstykker. Vikl vindseltråden om grenen, og sno den et par gange, så grenene sider fast på tråden.

Gentag, til der sidder 10-15 grenstykker efter hinanden på tråden, og vikl den så om kransen. Mens du vikler rundt og rundt, skal du sørge for, at alle grenstykkerne bliver skubbet op på forsiden, så bagsiden forbliver flad.

Gentag proceduren, til hele kransen er dækket af de små genstykker.

TIP: Denne krans er også smuk i en lækker farve. Spraymal den i en lækker farve – så kan den også bruges som forårskrans.

OBS. Lad grenstykkerne tørre et par dage, inden du binder kransen. Når grenene tørrer, bliver de mindre, så hvis du har bundet af friske grene, vil de blive løse i tråden.

BLÅ KRANS

dørkrans

Du skal bruge: Halmkrans, tørrede hortensia, cedergran.

Sådan gør du: Kransen er bundet om en halmkrans, så den bliver tykkere og mere robust. Hortensiaerne er tørret på forhånd.

Sæt de tørrede hortensiaer sammen med cedergran i små bundter. Du skal kun bruge granenderne, så det er bløde grene.

Bind de små bundter om halmkransen, så den er dækket helt, og sæt et bånd i til ophæng. Pynt evt. med et enkelt stykke julepynt i midten.

DEN SIRLIGE

dørkrans

Du skal bruge: Frøstande fra rød jomfru i det grønne. Rødlig sankthansurt (Sedum matrona). Sukkulent. Tørrede runde frøstande fra stjerneblomst (Scabiosa stellata). Halmkrans, diameter 40 cm. Vindseltråd. Limpistol.

Sådan gør du: Sortér alle dine materialer i bunker. Klip af stænglerne, så materialerne har samme længde. Fæstn vindseltråd på halmkransen.

Læg en blomst på kransen med hovedet til venstre. Fæstn ved at vikle et par gange om blomsten med tråden.

Læg et par nye blomster på, så de lige nøjagtig dækker tråden på den forrige blomst. Fortsæt på denne måde, og gentag hele vejen rundt. Skift imellem materialerne med jævne mellemrum.

Husk at binde blomster på begge sider og på toppen af kransen hele vejen rundt, på den måde får du ingen huller i kransen.

Slut af med at løfte startblomsterne; bind under den, fæstn tråden, og tryk blomsten tilbage på plads.

Klip sukkulenten af ved jorden, og brug de små husløgslignende miniblomster til at dække eventuelle huller i kransen. Lim dem på kransen. Lav et øje på bagsiden, og hæng kransen op i det.

TIP: Kransen kan holde længe. Men når den bliver trist at se på, kan du evt. spraymale den i en smuk farve og på den måde forlænge levetiden.

DE TRE BLANDEDE

krans

Du skal bruge: Går du alligevel en runde i haven eller en tur i skoven, så kig efter forskellige kviste med grønt, eller kogler til de tre små kranse til din dør og brug dem til din krans. Derudover ståltråd og bånd.

Sådan gør du: Klip tre stykker kraftig ståltråd, og bøj dem til cirkler i den størrelse, du ønsker. Sno enderne om hinanden. Bind små kviste stedsegrønt og/eller kviste med kogler på ståltrådskransen med tynd ståltråd.

Læg kvistene, så de vender i samme retning og overlapper hinanden lidt. Fortsæt, til kransen er helt fyldt. Hæft til sidst den tynde ståltråd fast på kransens bagside.

Sæt snor eller bånd i kransene, og hæng dem på døren.

LÆRKEKRANS

lærkekrans

Du skal bruge: Kviste af f.eks. lærk eller en anden slags. Ståltråd og bånd.

Sådan gør du: Klip et stykke kraftig ståltråd, og sno enderne sammen om hinanden for at holde kransen sammen.

Klip små kviste af f.eks. lærk, og bind dem på kransen med ståltråd. Læg kvistene, så de vender i samme retning og overlapper hinanden lidt. Fortsæt, til kransen er helt fyldt. Slut af med et bånd og lidt pynt fra julekassen.

Kransen er stor og samtidig let i udtrykket. Og da den bare er grøn, vil det meste pynt fra julekassen passe til den.

JULEKRANS

krans

Du skal bruge: Kraftig let bøjelig ståltråd, grøn blomsterståltråd, grønt til krans kan evt. være cedertræsgran, eucalyptus, røde bær og røde græsser. Du kan med fordel bruge det du har i haven og andre typer af gran og grønt kan sagtens bruges.

Sådan gør du: Klip et stykke kraftig ståltråd og form det til en cirkel, sno enderne om hinanden for at hæfte enderne.

Klip små kviste af det forskellige grønne til kransen og bind det på kransen i små buketter med grøn ståltråd. Sørg for at bind de små buketter tæt så man ikke kan se ståltrådskransen.

Gentag til kransen er fyldt helt ud og slut af med at sno ståltrådsenden et par gange om sig selv og klip af på kransens bagside.

Sæt et bånd i kransen og hæng den evt. på døren.

KRANS MED TØRREDE BLOMSTER

krans

Du skal bruge: Forskellige tørrede blomster og grene, stråltråd, broderiring og bånd.

Sådan gør du: Klip blomster og grene til mindre kviste, og bind dem på broderiringen i små buketter. Fyld kransen ud, og slut af med et bånd i toppen.

BLOMSTERKRANS MED BÅND OG EKSTRA GRAN

blomsterkrans

Det skal du bruge: Krans med blomster i jern, bånd og små grankviste.

Sådan gør du: Pynt den færdige krans med små krankviste og et bånd. Stik de små kviste af gran ind mellem blomsterne på kransen.

TIP: Kransen er købt hos Bungalow.

KRANS MED GRAN

krans med gran

Du skal bruge: Gran, evt. fyr, lidt andet grønt, f.eks buskbom, og lidt afblomstrede syrener, kraftigt ståltråd eller ståltrådskrans, grøn blomsterståltråd og lidt julepynt.

Sådan gør du: Form en kranse i den størrelse, du ønsker, i kraftig ståltråd, og sno enderne om hinanden.

Bind mindre kviste af grønt skiftevis på kransen med grøn blomsterståltråd. Fyld kransen ud, og hæft ståltrådsenden på kransens bagside.

Bind evt. et par stykker julepynt fast i kransen, hvis den skal bruges i december.

KRANS MED GRAN OG TØRREDE APPELSINER

krans med appelsiner

Du skal bruge: Appelsiner, ståltrådskrans eller kraftig ståltråd, grøn blomsterståltråd og bånd.

Sådan gør du: Skær skiver af appelsinerne, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag appelsinskiverne i ovnen på 100 grader ca.

Vend appelsinskiverne efter en time. Lad dem køle af. Bind kviste af gran på ca. halvdelen af ståltrådskransen. Bøj et stykke ståltråd som et U, og sæt det igennem midten af de tørrede appelsinskiver.

Sæt appelsinskiverne på kransen ved at hæfte ståltråden på kransens bagside. Slut kransen af med et bånd.

TRE I-ÉN KRANS

krans tre i en

Du skal bruge: Kransen består af 3 kranse. Yderst en kristtjørnkrans, i midten en af buksbom og inderst en hjertekrans bundet af kogler.

Sådan gør du: Først bøjer du 3 kranse i hegnstråd, dvs. kraftig ståltråd, der holder formen. Du skal bøje en stor krans, en lidt mindre og et hjerte.

Klip kristtjørn i små kviste, og vikl dem omkring kransen med ståltråd. På samme måde sætter du buksbom fast, og til sidst små lærkekogler på hjertet.

Alt er sat på symmetrisk og ret stramt, så kransene ikke bliver for vilde. Så kan man nemlig ikke se, der er 3 kranse i 1.

SKOVBUND-DØRKRANS

krans med grene

Du skal bruge: Gå en tur i skoven og saml ind af alle de fine ting, der gemmer sig i skovbunden. Her er brugt mos og småkviste af lærketræ med små kogler på.

Sådan gør du: Der er brugt en tynd halmkrans som bund. Herpå binder man mos og lærkekviste fast, så de dækker kransen. Brug ståltråd. Kransen er med vilje lavet lidt ujævn i tykkelsen, så den får et naturligt og uhøjtideligt look.

TIP: Sørg for ikke at binde for stramt, så der stikker grene ud hist og pist. Kransen må gerne se lidt tilfældig og rodet ud – præcis som en skovbund.

LYS HORTENSIA KRANS

krans med blomster

Du skal bruge: 3-4 grønne hortensiaplanter, forskellige frøstande fra grøftekanten, eukalyptusgrene, vindseltråd og halmkrans (diameter 40 cm)

Sådan gør du: Sortér alle dine materialer i bunker. Klip af stænglerne, så materialerne har samme længde. Fæst vindseltråd på halmkransen. Læg en blomst på kransen med hovedet til venstre. Fæstn ved at vikle et par gange om blomsten med tråden.

Læg et par nye blomster på, så de lige nøjagtig dækker tråden på den forrige blomst. Fortsæt på denne måde, og gentag hele vejen rundt. Skift imellem materialerne med jævne mellemrum.

Husk at binde blomster på begge sider og på toppen af kransen hele vejen rundt. På den måde får du ingen huller i kransen.

Slut af med at løfte startblomsterne; bind under den, fæstn tråden, og tryk blomsten tilbage på plads. Klip sukkulenten af ved jorden, og brug de små husløgslignende miniblomster til at dække eventuelle huller i kransen. Lim dem på kransen.

Lav et øje på bagsiden, og hæng kransen op i det.

TIP: Hvis frosten ikke har taget dine hortensiahoveder fra haven, kan du sagtens bruge dem til denne krans. Med gratis grøftekantsblomster er det en krans på budget.

KRANS MED SUKKULENTER

den sirlige krans

Du skal bruge: Frøstande fra rød jomfru i det grønne, rødlig sankthansurt (Sedum matrona), sukkulent, tørrede runde frøstande fra stjerneblomst (Scabiosa stellata), halmkrans (diameter 40 cm), vindseltråd og limpistol

Sådan gør du: Sortér alle dine materialer i bunker. Klip af stænglerne, så materialerne har samme længde. Fæstn vindseltråd på halmkransen.

Læg en blomst på kransen med hovedet til venstre. Fæstn ved at vikle et par gange om blomsten med tråden.

Læg et par nye blomster på, så de lige nøjagtig dækker tråden på den forrige blomst. Fortsæt på denne måde, og gentag hele vejen rundt. Skift imellem materialerne med jævne mellemrum.

Husk at binde blomster på begge sider og på toppen af kransen hele vejen rundt, på den måde får du ingen huller i kransen.

Slut af med at løfte startblomsterne; bind under den, fæstn tråden, og tryk blomsten tilbage på plads.

Klip sukkulenten af ved jorden, og brug de små husløgslignende miniblomster til at dække eventuelle huller i kransen. Lim dem på kransen. Lav et øje på bagsiden, og hæng kransen op i det.

TIP: Kransen kan holde længe. Men når den bliver trist at se på, kan du evt. spraymale den i en smuk farve og på den måde forlænge levetiden.

KRANS MED CITRUS

krans med citrus

Du skal bruge: Halmkrans, 25/5 cm, blomstertråd, limpistol. Olivengrene, eukalyptusgrene, rosmarin, appelsin fås hos blomsterhandlere og supermarkeder.

Sådan gør du: Bind olivengrene, eukalyptusgrene og rosmarin om halmkransen med blomstertråd. Når hele kransens ene halvdel er dækket, limes de tørrede appelsinskiver på med limpistol.

Sådan tørrer du appelsinskiver: Skær et par appelsiner i skiver, ca 5 mm tykke. Læg skiverne på en bageplade med bagepapir. I varmluftovn bages de i 1 time ved 70º, i almindelig ovn halvanden time ved 90º.

SMUK NATURKRANS

natur krans

Det skal du bruge: En halmkrans, 35/5 cm, kogler, 4-5 cm, 13 stk, blomstertråd, limpistol, ædelgran, eukalyptusgrene, groft bark fra planteskoler, og velourbånd, 23 mm.

Sådan gør du: Bind gran omkring hele halmkransen, der kun dækkes på den ene halvdel. Lim de dekorative elementer sirligt ned i kransen med en limpistol. Bind en sløjfe om kransen med velourbånd.

HJERTE-KRANS

hjerte krans

Det skal du bruge: Metalhjerte (her fra Krasnilnikoff), friske rødlige hortensiabuketter og rosmarinkviste fra blomsterhandler, blomsterståltråd fra blomsterhandleren og bånd.

Sådan gør du: Bind de friske hortensiabuketter og rosmarinkviste omkring hjertet, og slut af med en fin sløjfe. Du kan gemme kransen, og til næste jul kan du evt. spraye med guldspray.

KRANS AF PAPIR

krans af papir

Det skal du bruge: Saks og blyant, styroporring, Ø 30 cm, styroporkugler, 2-4 mm, elefanttråd, hvidt crepepapir, metalpapir, A4, limpistol.

Sådan gør du: Tegn blomster af fri fantasi på et stykke hvidt papir, og overfør det på crepepapir, og klip dem ud.

Fold et 2-lags crepepapir, ca. 10 cm langt og 6 cm bredt, og klip fine små strimler ned til ca. 2 cm fra den foldede kant.

Rul den ikke takkede side omkring en stryroporkugle, og stik nu et stykke elefanttråd i den færdige kugle.

Blade klippes efter fri fantasi i metalpapiret, som vikles omkring den hvide styroporkugle, og de udklippede blade vikles om kuglen.

Hver lille blomsterknop stikkes dernæst ned i blomsterkransen.

TIP: Kransen kan bruges år efter år, hvis du pakker den ned og ikke udsætter den for sollys.

DEN ENKLE KRANS

krans

Du skal bruge: En almindelig renseribøjle og små kvise af myrtekop eller andre blomster/blade.

Sådan gør du: Bind små kviste af myrtekop til bøjlen med blomstertråd, idet du arbejder oppefra og ned mod bunden i begge sider, så blomsterne kommer til at sidde symmetrisk.

TIP: Sæt eventuelt et lys i midten af bøjlen med en juletræsclips. Kransen er bundet af myrtekop.

KOGLEKRANS

kogle krans

Du skal bruge: Forskellige kogler, halmkrans og stålstrådsring og almindelig ståltråd.

Sådan gør du: Bind koglerne om en halmkrans på den måde får du en bredere krans, end det er tilfældet, når du binder om en ståltrådsring, men metoden er den samme.

Kransen til højre er udelukkende bundet med ellekogler, den til venstre er bundet med kogler fra både el og lærk samt små grene med lav.

ELEGANT KRANS (I XXL)

elegant krans

Du skal bruge: Hortensia. ulvefod og ståltråd.

Sådan gør du: Start med at forme en krans i kraftig ståltråd i den ønskede størrelse. Her­efter kan du med fordel vikle blomstertape om kransen, da blomsterne så ikke glider så let, når de skal bindes til kransen.

Klip små kviste af hortensia og ulvefod. Sørg for, at stilkene er nogenlunde lige lange og forholdsvis korte – så bliver kransen ensartet i tykkelsen hele vejen rundt.

Vikl blomstertråd eller tyndt ståltråd omkring kransen nogle gange, så tråden er hæftet fast på kransen. Bind nu den første kvist til kransen ved at placere den på kransen med blomsten mod venstre og stilken mod højre (omvendt hvis du er venstrehåndet). Sæt den fast med ståltråden, og fortsæt med at binde 1-2 kviste på ad gangen.

Når du kommer frem til samlingen, laver du en pæn og usynlig lukning ved forsigtigt at skubbe de sidste stængler ind under de første blomster, der blev bundet til kransen. Slut af med at vikle blomstertråden nogle gange om kransen, så den er fastgjort. Bind et bånd i til ophæng.

TIP: Bruger du udelukkende hortensiaer, kan kransen holde sig flot i årevis, da hortensiaer også er smukke, når de er tørre.

Læs også