I læseklub: Få mere ud af bøgerne
Foto: Teis Bruno
5 tips til dig, der ønsker en læseklub
• Vær enige om, hvad I vil. Skal læseklubben være litterær eller perspektiverende?
• Vær åben for at læse noget nyt.
• Sørg for, at klubben ikke har for mange medlemmer.
• Det er en rigtig god idé at være enige om at variere genrerne.
• Sørg for at mødes i faste intervaller.
Bøger er for det meste noget, vi har for os selv. Vi trækker os tilbage med den gode bog, nyder den, undres og inspireres, men alligevel har de færreste af os nogen at dele oplevelsen med. Det har fem unge kvinder gjort noget ved. De har stiftet en læseklub og mødes hver måned om en ny bog.
Fandt hinanden på nettet
Læseklubben mødes fast på skift hos hinanden en gang om måneden. Oprindelig fandt de hinanden via et bogforum på et internetsite. - Vi er meget interesserede i at perspektivere bøgerne, hellere end at være meget tekstnære, siger Mona. Oprindelig havde læseklubben en slags dagorden for møderne, hvor de gennemgik en lang række faste spørgsmål, hvor de forsøgte at være "lidt litteraturvidenskabelige", som Charlotte siger, mens de i dag bare kaster sig ud i det, og fokus er perspektiverende på deres egne liv, snarere end det er litterært.
Griberen i rugen
5 gode læseklubbøger
Der findes et særligt sted i helvede for kvinder, som ikke hjælper hinanden af Liza Marklund og Lotte Snickare gav nogle gode diskussioner i læseklubben.
Under en strålende sol af Khaled Hosseini var en bog, der rørte os alle meget.
Ekstremt højt & utrolig tæt på af Jonathan Safran Foer. En fantastisk smuk bog, som får én til at græde og virkelig går ind under huden.
Jysk fitness af Robert Zola Christensen fordi vi fik snakket om sproget og metaforer i bogen og havde en sjov diskussion om jyder i forhold til københavnere.
En helt almindelig han af Chad Kultgens har givet en af de bedste diskussioner.
Månedens bog er J.D. Salingers klassiker "Griberen i rugen". Det viser sig, at denne bog er en rigtig læseklubbog, for den lever nemlig op til et af de kriterier, som hver af de fem piger fremhæver for en god læseklubbog, nemlig at der er noget at diskutere. - Jeg synes, at den titel, den havde før, nemlig "Forbandede ungdom", passede meget bedre til bogen, siger Anette. - Men det her er vist Klaus Rifbjergs nye oversættelse, forklarer Kathrine. Flere i gruppen er enige om, at bogen er "mærkelig", lidt vanskelig at begribe, og det er svært at placere den helt.
Gal eller genial?
At "Griberen i rugen" har været en stor læseoplevelse, er de helt enige om. En af pigerne spørger: - Hvor mange stjerner vil I give den? Ud af fem? Charlotte giver den to, mens Rikke og Anette bliver enige om, at de hver vil give den fire ud af fem, mens Mona kun deler tre ud. Kathrine forklarer, at hun er i et dilemma om, hvorvidt bogen er gal eller genial, og ender med at give den to en halv stjerne. Næste måneds bog er "Ondskaben" af Jan Guillou, og som sædvanlig er der ingen afbud.
RELATEREDE ARTIKLER: