Agenda
3. juli 2025

Festival kommer med en opfordring til tissetrængende: Prøv det af, hvis du har mod på det

Roskilde Festival er tidligere blevet kritiseret for uværdige toiletforhold for kvinder og for lange toiletkøer. I år har de derfor oprustet på festivalpladsen - og så kommer de med to opfordringer.
Af: Julie Voldby Bruun
Lapee

Foto: Kristina Pedersen

Solen skinner og udover lugten af pisstøv og pollen, er der Orange Feeling i luften. Men tiden er knap mellem koncerterne, og derfor er der ikke noget værre end at bruge transfertiden på end at stå i en flere meter lang kø til toilettet.

Roskilde Festival er tidligere blevet kritiseret for deres mangel på ordentlige toiletforhold til kvinder og lange toiletkøer. I 2023 skrev nyhedsredaktør på femina, Katrine Rosenbæk, en kommentar, hvori hun kritiserede festivalen for manglen på toiletter til halvdelen af festivalgæsterne, nemlig kvinderne. Bagefter væltede det ind med reaktioner fra kvinder, der var enige.

Toiletforholdene har ellers undergået en markant opgradering siden eksempelvis 2010, hvor Politikens læsere krævede værdige toiletforhold til kvinder - det ses og mærkes blandt andet ved udskiftningen af de gamle, grønne bæ-klosetter med nye, hvide toiletvogne med træk og slip-funktion.

Sidste år startede festivalen også en indsats, der skal være med til at sikre lige adgang til toiletter. Blandt andet blev der testet ni forskellige squat-urinaler af.

Fordi hvor især mænd en fordel i at kunne tømme blæren i hegnet på en forholdsvis diskret måde, så har Roskilde Festival taget feedbacken fra sidste års urinal-tests til sig og forsøgt at opjustere, når det kommer til toiletforholdene for dem, der sidder ned og tisser.

- Vi har opjusteret antallet af toiletter på indre plads en smule og så har vi ændret på placeringen af squat-urinalerne, ligesom vi har udfaset nogle af de gamle designs og erstattet dem med den type, som var mest populær sidste år, fortæller Mika Christoffersen, der er chef for deltagelse og diversitet på Roskilde Festival.

Et af de udfasede designs, som var for svære at aflure, er eksempelvis den model, de kaldte “ande-næbbet”, hvor man bakkede ind, forklarer hun.

urinal

En af de afskærmede squat-urinaler findes blandt andet tæt på Mindelunden til venstre for Orange Scene.

Foto: Julie Bruun

Til gengæld har de beholdt den kommercielle model, Lapee, som nogle måske genkender på dens pink farve og snegleform. Dem kan man finde seks af på festivalpladsen. I alt er der i år 11 squat-urinaler på indre plads.

Ønsker man endnu mere privatliv, når man sætter sig på hug, så har festivalen skabt nogle andre afskærmede modeller med plads til en lille håndfuld squattende ad gangen: En hvor man squatter og tisser ved siden af hinanden, og en hvor der er yderligere afskærmning inde bag selve afdækket, så man er sikret mere privatliv, når man tisser.

- En fordel ved urinalerne er jo - uanset om det er dem, hvor man står op eller sidder ned - at det går hurtigt, og der er stor udskiftning, siger Mika Christoffersen.

- Så det er også bare en opfordring til, at man prøver de her squat-urinaler af, hvis man har mod på det og gerne vil tisse hurtigere.

Foruden squat-urinalerne findes der i alt 1516 toiletter på årets festival, fordelt over 896 i campingområdet og 620 toiletter på festivalpladsen, ligesom der findes 22 handicaptoiletter. Derudover er der 268 klassiske urinaler for stående.

- Privatliv vs. hastighed er den ofte den payoff, vi arbejder med. Vi ved, at folk er længere tid inde på et toilet, hvis de kan lukke døren og sidde ned. Der er mindre larm, der er skygge, og hvis man har sin telefon med, er der mange der lige tager en pause - ligesom vi ved, at når vi sætter et spejl op, så tager det ekstra tid. Og så er det, at køerne bliver længere.

Mika Christoffersen har derfor endnu en opfordring:

- Der er også andre gode områder, hvor man kan tage en pause i stedet for at sidde tre minutter ekstra og svare på en besked, mens man er på toilettet, når der er nogen andre, der venter i køen.

Til slut tilføjer hun:

- Vi gerne vil forbedre os hvert år, så det handler ikke om at sige, at “nu er vi færdige, nu er det godt nok”. Vi kan altid lære, og det kan altid blive bedre. Så det er også derfor, at vi igen i år skal ud og spørge folk, hvad er det, der virker, og hvad der ikke virker, og så justerer vi i forhold til den feedback, vi får.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.