katrine
Samfund

Hun skrev, at Roskilde Festival ikke havde nok toiletter til kvinder. Så strømmede reaktionerne ind. Nu svarer festivalen på kritikken

7. juli 2023
Af Nanna Niemann
Foto: Emma Line Holm Sejersen
Nyhedsredaktør på femina update, Katrine Rosenbæks, kommentar om dårlige toiletforhold for kvinder på Roskilde Festival har afledt masser af reaktioner fra kvinder med samme holdning. Roskilde Festival svarer nu på kritikken og fortæller, at den gør indtryk, men at de ikke mener, det udelukkende er antallet af toiletter, der er problemet.

Hvis du har været på Roskilde Festival, har du garanteret oplevet det her: At stå i en lang kø til toiletterne, mens mænd er gået forbi for i stedet at benytte et pissoir med det samme.

Det oplevede femina updates nyhedsredaktør, Katrine Rosenbæk, ved dette års Roskilde Festival, som sluttede sidste weekend, og det fik hende til at skrive en kommentar om, hvor indebrændt rasende det gjorde hende.

Siden har adskillige kvinder delt deres lignende frustrationer på sociale medier over at bruge en stor del af festivalen i en toiletkø – og råbt op om, at det ikke kan passe, at de kvindelige gæster skal se sig nødsaget til at sætte sig på hug for at tisse ved hegnet, fordi toiletkøen er så lang.

Nu svarer Henrik Bondo Nielsen, divisionschef for service og sikkerhed hos Roskilde Festival, på kritikken.

Han fortæller blandt andet, at de løbende observerer køernes længde og understreger, at hvis det er en kø til mange kabiner, så behøver man ikke stå længe i køen, før det er ens tur.

– Men hvis man ser på køerne lige efter en stor koncert på Orange Scene, så er det helt rigtigt, at vi har de længste køer på det tidspunkt. På andre tidspunkter er der ingen kø, siger han.

Men det, folk kommer på festival for, er jo netop at gå til koncerter, så burde der ikke være nok toiletter til at understøtte det?

– Man kan sige, at det samme gør sig gældende for madboder og barer – at der er rush på.

Det er klart, men man kan vel lettere vente på at få sin mad eller sin drink, end man kan vente på at komme på toilettet?

– Naturligvis. Jeg siger heller ikke, at man ikke skal være opmærksom på det, men at man også skal have forståelse for, at der er nogle tidspunkter, hvor køerne er længere end andre.

Men kunne en løsning ikke være at sætte flere toiletter op?

– Både-og. Vi vil nok aldrig nå til et punkt, hvor der ingen kø vil være efter en koncert på en af de store scener. Så løsningerne kan også ligge i f.eks placeringer af toiletter og køstyring gennem toiletværter. Det justerer vi løbende.

Henrik Bondo Nielsen forklarer, at de bruger en beregningsmodel, hvor der skal være et toilet per 100 personer i et område, og at de har flere end det – og også flere end andre europæiske festivaler.

Er det stadig jeres opfattelse, at I ikke bør sætte flere toiletter op, nu hvor så mange kvinder på sociale medier giver udtryk for, at der ikke har været nok toiletter på festivalen i år?

– Jeg tror, man skal være meget forsigtig med at rette sig efter et kommentarspor. Det er meget sjældent, at det bliver nuanceret på den måde. Men naturligvis gør det da indtryk på os, når folk siger, at de ikke er tilfredse med toiletterne. Det er ikke mit indtryk, at antallet og at kø-længden faktisk er det, der har været det meste af problemet? Er det dit indtryk?

Ja, det er mit klare indtryk, at det er antallet af toiletter og længden på køerne, der er problemet – ud fra min egen oplevelse på festivalen med veninder og ud fra de reaktioner, vi har modtaget på femina update.

– Og det skal vi også lytte til. Samtidig med, at vi også gør os vores egne observationer. Jeg har også snakket med mange af de unge kvinder på festivalen, som ikke stemmer fuldstændig i.

Hans indtryk er snarere, at festivalen har fået kritik af serviceniveauet på toiletterne, særligt i campingområdet i opvarmingsdagene, og det har de løst undervejs.

Du siger til B.T, at en del af problemet kan skyldes, at toiletterne ikke er synlige nok. Hvor har du det fra?

– Vi har ikke en systematisk måde at markere vores toiletter på, så måske opgiver folk at finde dem.

Jeg tror, jeg taler på mange kvinders vegne, når jeg siger, at vi godt ved, hvor toiletterne er placeret. Vi kan sagtens se dem. Vi kan også se, at der ikke er nok toiletter, og at der er for lange køer.

– Jeg har stået flere gange på festivalen og set en stribe af kvinder sætte sig op ad hegnet som det første, når de kommer ind – 35 meter fra et toilet, hvor der ikke var en eneste person i kø. Det ser jeg som udtryk for, at der også nogle, der ikke ser det.

Pissoirs

Organisationen Everyday Sexism Project har dokumenteret, at der i år var seks forskellige typer pissoirs til mænd på festivalen. Til sammenligning havde festivalen kun én type til kvinder, LaPee. De består af tre små aflukkede “rum”, hvor man kan sætte sig på hug og tisse i fred. De ni Lapee gav altså 27 pissoirs i alt. Ingen af dem stod på festivalpladsen.

Adspurgt om, hvor mange pissoirs festivalen havde til mænd, fortæller Henrik Bondo Nielsen, at de havde “hundredvis”, og at de i det hele taget bruger en model, hvor mændene optager mindre plads i toiletvognene.

– Det er også det billede, du kan se i køerne til toiletterne – der er et fåtal af mænd. Det er også meningen, fordi mændene skal gå over til pissoirs i stedet for.

Hvorfor havde I ikke flere pissoir til kvinder i år?

– Jeg er en af de største tilhængere af deres (Lapee, red.) produkt, men vi har oplevelser på festivalen, som gør, at det er meget svært at få dem til at fungere.

Roskilde Festival er primært drevet af frivillige, og Henrik Bondo Nielsen fortæller, at han har svært ved at finde frivillige, der vil vedligeholde dem. Det skyldes primært, at dem, der bruger Lapee, sommetider gør mere end bare at tisse, ifølge Henrik Bondo Nielsen.

femina update har talt med stifteren af Lapee, Gina Periér, som afviser, at det er et generelt problem, at brugerne af Lapee gør mere end at tisse. Hun medgiver, at man lige skal lære at bruge Lapee, eftersom kvinder ikke er vant til at bruge et pissoir.

– Men jeg synes, det er forkert at lade være med at tilbyde flere Lapee på Roskilde, fordi enkelte måske gør mere end at tisse – når så mange andre får lettet blæren hurtigere ved, at de er der, siger hun.

Hun fortæller også, at Lapee er i 16 lande til omkring 150 festivaler. Hun undrer sig derfor over, at Roskilde Festival ikke i højere grad ønsker et samarbejde med dem.

Henrik Bondo Nielsen fortæller, at de stadig har Lapee “fordi det er et vigtigt produkt.”

– Jeg køber fuldstændig ind på den ligestilling, der er i, at det burde fungere. Og jeg synes, det var forkert at sætte dem i campingområdet, som vi gjorde i år.

Herudover tilføjer Henrik Bondo Nielsen, at Lapee fylder væsentligt mere end en toiletvogn med tilsvarende kabiner. Det gør pissoir til mænd til en pladsbesparende løsning, da de på den måde ikke optager plads i toiletkøerne. Han oplyser dog, at man vil forsøge at få Lapee til at fungere fremover.

Nyhedsrekaktør på femina update, Katrine Rosenbæk, rejste også kritik af, at forholdene for kvinder og andre med menstruation var dårlige. En kritik, som også er rejst i Politiken. Den gik blandt andet på, at der manglede skraldespande på toiletter, manglende håndvaske til at rengøre menstruationskopper på toiletterne og vanskeligheder ved at købe menstruationsprodukter på festivalen.

Henrik Bondo Nielsen afviser, at det skulle være svært at købe menstruationsprodukter på festivalen. Han henviser desuden til, at der opstår hurtigere flow ved, at der ikke er håndvaske på toiletterne, og at man kan tørre sin menstruationskop i specielle vådservietter og smide dem ud.

Han mener, at man godt kan klare sig med de muligheder, der er på nuværende tidspunkt, men anerkender også, at hygiejne og rengøring i år kunne have været bedre.

Hvilket signal synes I overordnet, I sender til jeres kvindelige gæster? Det føles jo, som om I mener, vores tid er mindre værd end de mandlige gæsters, der tilbydes et bredt udvalg af pissoirs?

– Den præmis anerkender jeg ikke. Som konsekvens af, at der endnu ikke er udviklet et produkt, som fungerer optimalt på Roskilde Festival, har vi kompenseret ved at sætte flere almindelige toiletter op i stedet for at sætte flere Lapee op.

– Så jeg anerkender ikke, at vi sender et dårligt signal eller et forkert signal. Men vi sender ikke et tydeligt signal, for man kan jo ikke umiddelbart se, at vi gør noget for kvinderne ved, at vi sætter flere almindelige kabiner op.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også