Amila
Samfund

De skriver, at hun er vulgær, at hun ligner en ko. Det eneste, hun har gjort, er at tage sin bh af

30. juni 2023
Af Signe Larsen
Foto: Privatfoto
I en TikTok-video set 150.000 gange fortalte 20-årige Amila Ibrisagic om ubehagelige og dømmende blikke, som både mænd og kvinder sender hende på gaden, når hun tager en stram top på. Nu er hendes profil lukket.

Du er vulgær. Du er overvægtig. Du ligner en ko. Du slæber dine bryster hen ad jorden. Du beder selv om det.

De kommentarer har 20-årige Amila Ibrisagic modtaget mange af den seneste tid, efter hun på sin TikTok-profil postede en video, hvor hun ikke havde bh på.

At smide bh’en og tage en stram top på i sommervarmen kommer med en pris for hende. Det betyder, at hun ikke kan gå i fred. I videoen fortalte hun om, hvordan hun netop var blevet nedstirret af fremmede mænd og kvinder på gaden.

Det har hun efterhånden oplevet på egen krop mange gange. For selv om det er hendes bryster, så er der tilsyneladende rigtig mange andre, der synes, de har ret til at kommentere på dem.

Heller ikke på TikTok kunne hun undslippe de ubehagelige reaktioner.

– Jeg følte virkelig, at jeg blev kigget på som et stykke kød, fortæller Amila Ibrisagic til femina update.

Amila var omkring 10 år gammel, da hendes bryster begyndte at vokse. Allerede som 12-13-årig brugte hun en E-skål.

Dengang var hun flov over sine bryster. Hun pakkede dem ind i flere stramme sports-bh’er og gemte sig bag store trøjer.

– Jeg prøvede virkelig at undertrykke dem, for jeg kunne slet ikke hvile i det. Men uanset hvad jeg gjorde, vidste folk godt, at jeg havde store bryster. Det kunne jeg ikke dække.

Som tiden gik, tænkte hun mere og mere over, hvordan hun så ud. Hun syntes ikke, at hendes bryster var særlig pæne, for de var store og hang for meget.

Men på et tidspunkt skete der noget. Hun følte sig efterhånden mere tilpas og afslappet i sin egen krop. Så afslappet, at hun turde prøve at tage en stram top på, ligesom alle de andre piger gjorde.

– Wow, jeg ser virkelig godt ud med den her top på, tænkte jeg. Og så begyndte jeg at omfavne mine bryster, siger Amila Ibrisagic.

Dengang var hun omkring 15 år gammel, og hun brugte bh hver eneste dag. Det gør hun kun sjældent i dag, kun når hun har behov for ekstra støtte. Hun synes, det er rarere uden.

Lad os stoppe med at rette problemet mod personen med påklædningen

Og så kommer reaktionerne.

– De sidder jo bare på mig. De er bare en del af mig. Og så er der nogle, der spørger: “Må man så ikke kigge eller hvad?" Jo, selvfølgelig må man kigge. Det lægger jeg heller ikke mærke til, hvis du gør. Det er ikke der, problematikken ligger, siger hun og fortsætter:

– Problemet er for mig, at folk så tydeligt stiller sig foran mig og stirrer på mine bryster. Det er ikke særlig rart.

På TikTok har Amila blandt andet fået kommentarer om, at hun ikke kan forvente andet, når hun tager stramt tøj på. Så er det klart, at blikket ikke er på hendes øjne, men på hendes bryster, siger de.

https://imgix.femina.dk/2023-06-30/amila.jpg

– Jo, jeg kan faktisk godt forvente andet. Jeg oplever, at mennesker med almindelig høflighed kigger mig i øjnene. Når jeg tager noget tøj på uden bh, så tager jeg den altså ikke på, fordi jeg tænker: “Nu skal folk bare kigge på mig.” Jeg tager det på, fordi jeg føler mig komfortabel i det.

Amila lavede i første omgang videoen, fordi hun er træt af, at der ofte er snak om kvinders påklædning, forklarer hun. Hun oplevede selv, at skylden blev rettet mod den enkelte kvinde. Hun kunne jo bare tage noget andet tøj på, hvis hun ville undgå at få grove kommentarer.

– Men skal vi ikke starte med at spørge dem, der stirrer og sender dømmende blikke om, hvorfor de gør det? Lad os stoppe med at rette problemet mod personen med påklædningen, siger Amila.

Hun havde ikke forventet, at så mange ville kaste sig ind i debatten i hendes kommentarspor. Den første video, hun lagde op, der handlede om hendes bryster, blev set 150.000 gange. 265 kommenterede, og over 7000 havde liket den.

Siden er hendes profil blevet lukket af TikTok, formentlig fordi snakken om bryster og seksualiserende blikke clashede med platformens fællesskabsregler.

– Jeg synes, det er noget, vi bør tale mere om. For jeg oplever, at man bliver seksualiseret mere, når man har større bryster. Og det er helt ude i hampen. Vi bestemmer jo ikke selv, om de er store eller små. De har jo det samme formål uanset hvad: At kunne amme børn.

Hun nægter at stoppe med at gå i det tøj, hun vil, selv om nogle mener, hun burde. For brysterne er en del af hende. De er store, og hun er glad for dem.

Heldigvis har hun også modtaget rigtig mange positive beskeder fra andre kvinder, der fortæller hende, at hun har gjort en forskel for dem ved at tale åbent om det.

– Jeg kan godt lukke øjnene for, at nogle glor. Men jeg vil ikke lukke dem så meget, at jeg lader være med at italesætte, at jeg synes, det er et problem. Det er vigtigt for mig, at kvinder skal kunne omfavne deres bryster, som de er.

– Bryster ser alle sammen forskellige ud. Nogle stritter mere, andre har indadvendte brystvorter, nogle er store og andre små. Og det er okay.

Efter artiklens udgivelse er Amilas TikTok-profil igen blevet åbnet.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også