Popkultur
1. juli 2025

Samarit ser særlig tendens på Roskilde Festival: “Jeg har sendt folk hjem, fordi de græd og rystede”

Fra underlivsflænger til hedeslag og snus i mærkelige kropsåbninger. Vi talte med en erfaren samarit om, hvad der egentlig foregår bag førstehjælpsteltet på Roskilde.
Af: Asger Lorenzen
Mette De Thura har været samarit i fem år.

Mette De Thura har været samarit i fem år.

Foto: Kristina Pedersen

Du sidder måske og dypper din næse i en lunken ølbong i solen. Eller tripper halvparanoid rundt på pladsen, fordi du lige har prøvet udenlandsk snus i endetarmen. Imens løber samaritterne rundt og samler dig og dine venner op med køleelementer og støttebind i hånden.

På Roskilde Festival ser Mette De Thura, som er 41 år og erfaren samarit, det hele ske fra første parket. Hun er med for femte gang, og har højst sandsynligt været på vagt, længe før du åbnede din første lunkne Tuborg. Vi har spurgt hende ind til årets skadetrend – og til den mest absurde skade, hun nogensinde har oplevet.

Har der været en særlig tendens i år?

- Snus! Det er kæmpe stort i år. Der er en del, som prøver det for første gang, nogle på ret alternative måder, og så får de det virkelig dårligt. De ligger ude på pladsen og ryster eller kommer ind og tror, de er blevet drugget, fordi deres krop gør ondt, hjertet banker derudaf, og de har kvalme. Når vi så spørger: “Har du prøvet snus?” og de svarer “Ja, for første gang,” så ved vi godt, hvad der er galt. Det er især udenlandsk snus, som er meget stærkere end det danske og så eksperimenterer folk med det.

Hvordan eksperimenterer de?

- Altså… i skeden, endetarmen, under forhuden. Fordi de gerne vil have en større rus. Men så bliver de bange, fordi reaktionen er så voldsom.

Hvad er årets skade?

- Hedeslag. Sidste år lå vi i mudder, nu koger folk i deres telte og tror stadig, at alkohol er væske. Det er det ikke, det gør faktisk dehydreringen værre.

Hvordan har I forberedt jer på varmen?

- Vi tager køleelementer med ud, har ekstra vand med, og informerer folk om, at de også skal have salt og sukker, ellers kan de få det endnu dårligere, hvis de bare drikker tre liter vand uden andet. På onsdag når det bliver rigtigt varmt, er der også sygeplejersker, som kan lægge drop, hvis nødvendigt.

Hvad er den skøreste skade, I har set indtil nu?

- Der har ikke være så mange skøre skader endnu, men folk selvmedicinerer på de skøreste måder. Der var en i går, der brugte en malerrulle som krykke. En anden havde fikseret sin arm med en teltpæl. De kommer typisk først ind, når alkoholen er ved at forlade kroppen og smerten rammer for alvor.

Mette De Thura har været samarit i fem år

Mette De Thura har været samarit i fem år

Foto: Kristina Pedersen

Hvad er så den mest absurde skade, du nogensinde har haft?

- En kvinde kom ind og sagde, hun havde fået en lille rift. Det viste sig at være en ret voldsom underlivsskade, som endte med indlæggelse på gynækologisk afdeling og syning. Det sidder stadig i mig, fordi det var så uventet. Jeg troede, jeg skulle skylle med lidt saltvand, men det var en regulær flænge. Og ja, det var sex. Lidt for voldsom sex.

Er der en bestemt type gæst, der oftere ender i teltet?

- Helt unge gæster, som ikke har været på festivalen før. De bliver meget overraskede over, hvad flere dages fester gør ved dem. For en aften med fest er de fleste vant til: man kaster op, ligger lidt på sin mors sofa, og så er man klar igen. Men her sover de maks 2-3 timer om natten, drikker sig fulde hver aften mange nætter i streg, og så kommer de ind og kan ikke forstå, at de er fuldstændigt udkørte, deres puls ræser afsted, og de er nærmest kede af det og har ikke lyst til at være sammen med mennesker. Det er de ikke vant til, og vi er kun på tredjedagen – det bliver meget værre. Jeg har tit sendt folk hjem, fordi de græd og rystede. Vi går ofte ind og er de ”onde” og sender dem hjem, fordi vi oplever, at de unge tit er bange for selv at melde ud over for kammerater, at ”jeg har ikke nok stamina til at drikke mig i hegnet i tre dage i træk” – hvilket også er fuldstændigt vanvittigt, men det er jo det, de prøver. Men på tredje-fjerde dagen begynder det at gå ned ad bakke for de fleste.

Er der forskel på Roskilde og andre festivaler som Jelling?

- På Jelling og andre små festivaler går folk hårdere til den, fordi de er kortere. Roskilde er et langt sejt træk, så folk trapper lidt ned mod slutningen. Og så er folk her faktisk bedre til at passe på hinanden. Mange kommer og afleverer fremmede, der er dårlige, og siger: “Jeg kender hende ikke, men hun har brug for hjælp.” Det ser vi ikke lige så ofte andre steder.

Er man selv i fare som samarit?

- Det sker. Nogle vil slås bare, fordi man har uniform på. Men vi er heldige, vores uniformer er røde, og vi arbejder tæt med sikkerhedsvagterne i brune uniformer. Vi kan som regel tale folk til ro, fordi vi symboliserer, at vi er her for at hjælpe.

Hvad er det sjoveste ved at være samarit?

- Man får lov at se nogle ting, som man ikke oplever, når man kommer ud til den lokale fodboldkamp eller håndboldkamp. Altså, folk kommer ind og siger de sjoveste ting, og jeg tror, at alle samaritter, der er med her, føler, at de får 20 ekstra hakker i samaritbæltet, når de har været her, fordi man får lov at klare så meget forskelligt. Og så er folk super taknemmelige, der går ikke en dag, hvor nogen ikke siger: ”Ihhh, hvor er du sød, må jeg give dig en krammer?” Folk føler sig virkelig hjulpet og hørt, og det er bare det fedeste.

Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ hver fredag der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.