Sundhed

Amning og modermælkserstatning

Kære BenedikteMin datter er nu fem uger, og jeg har ammet hende indtil nu. Men tilsyneladende er hun stadig sulten, når jeg ikke har mere mælk i

Kære Benedikte

Min datter er nu fem uger, og jeg har ammet hende indtil nu. Men tilsyneladende er hun stadig sulten, når jeg ikke har mere mælk i brystet, og vi har derfor givet hende lidt erstatning efter nogle af måltiderne - mest om aftenen - og hun spiser som regel ca. 50 ml erstatning efter amningen.

Mit spørgsmål går på, hvad jeg har af muligheder, hvis jeg gerne vil fortsætte med amning. Jeg er klar over, at når jeg begynder at give erstatning, så fremmer det ikke min egen produktion, og jeg risikerer, at hun ikke gider at sutte på brystet, hvis hun vænner sig til at sutte på flaske. Jeg vil lige sige, at jeg forsøger at malke lidt ud ind imellem for at holde så meget gang i produktionen som muligt.

Kærlig Hilsen Lykke


Kære Lykke

Med amning har de fleste børn nogle perioder med stor appetit og andre perioder, hvor appetitten ikke er så stor. Derfor svinger mælkeproduktionen i takt med, hvor meget barnet har lyst til at sutte på brystet.

I de perioder, hvor dit barn pludselig mister appetitten, kan du malke den overskydende mælk ud og lægge den i fryseren, hvor den kan holde sig i tre måneder.
I perioder, hvor dit barnet øger sin appetit, må du intensivere din amning, til mælkeproduktionen igen svarer til barnets behov.

Det er vigtigt at drikke rigeligt med væske og hvile sig meget, når du vil sætte din mælkeproduktion i vejret. Under amning må barnet maksimalt sutte 20 minutter på hvert bryst, hvorefter der skal være en to timers pause, hvor brystet får ro. På de to timer er 80 procent af mælken gendannet, så der vil være mælk nok til et godt, lille måltid. Ammer du efter denne rytme i løbet af dagtimerne og holder fire-fem timers pause mellem ngen ikke vil falde til ro pga. manglende mæthed, kan du give lidt vand eller kamillete på ske eller flaske. Det fylder i maven og giver nogen mæthedsfornemmelse, men løber så hurtigt gennem systemet, at barnet er sultent igen og parat til at sutte, når de to timers pause er gået.

Er du nødt til at supplere med lidt erstatning, vil jeg anbefale at give det til natten for den gode nattesøvns skyld. Er der stor usikkerhed med hensyn til, om barnet tager nok på, så er det en god ide at have en tæt kontakt til sundhedsplejersken, som kan give ammevejledning og vurdere, hvornår det er nødvendigt at supplere med erstatning.

Benedikte Hertel, sundhedsplejerske

Læs også: Amning fra a til aa