Rengøring af sutteflasker
Gravid

Rengøring af sutteflasker

8. april 2024
Isabella Jacobsen
Foto: Shutterstock
Rene sutteflasker sikrer et sundt fundament for dit barns helbred! Vi har samlet en lyn-guide til, hvordan du bedst renser dine sutteflasker, så du sikrer en god hygiejne og færre bakterier.

Hvordan renser man en sutteflaske?

Før du starter med at rengøre en sutteflaske, er det vigtigt, at du vasker dine hænder grundigt. På den måde sikrer du en god hygiejne og mindsker risikoen for at sprede bakterier, hvilket kan forårsage ubehag hos dit barn. Det skriver Sundhedsplejersken.dk.

1. Skyl sutteflasken grundigt

Efter brug bør sutteflasken skylles grundigt i vand. Det anbefales også at gnide suttehovedet med salt for at fjerne eventuelle mælkerester på indersiden. Det er vigtigt at være opmærksom på skruegangene og kanterne på sutteflasken, da der kan samle sig gamle rester af varm mælk, som skaber gode vækstbetingelser for bakterier.

2. Vask sutteflasken med opvaskemiddel

Inden kogning skal sutteflaskens dele vaskes med opvaskemiddel i lidt varmt vand. Her kan du med fordel bruge en flaskerenser, hvis du synes det er lidt svært at komme til.

3. Kog sutteflasken

For at sikre en helt ren sutteflaske, skal den koges til sidst ved en af følgende metoder:

  • Kog sutteflasken i mikrobølgeovnen i mindst 5 minutter. Vær opmærksom på, at det ikke er alle materialer, der tåler at komme i mikrobølgeovnen.
  • Put sutteflasken i din opvaskemaskine ved 60-80 grader. Det er vigtigt, at vasken minimum er 60 grader. De små dele af sutteflasken bør stadig koges.
  • Lav en almindelig kogning af din sutteflaske ved 100 grader i mindst 5 minutter. Det anbefales, at du bruger en gryde, og vandet skal dække alle delene helt.

Når sutteflasken er kogt, skal den opbevares tørt og tildækket indtil den skal bruges igen. Selve flasken kan du f.eks. stille i køkkenskabet med bunden opad, og flaskesutten kan du opbevare i en æske med låg. Det er vigtigt, at du vasker hænderne grundigt, inden du rører den rene sutteflaske.

Hvor ofte skal man sterilisere sutteflasker?

Det anbefales, at man altid steriliserer sine sutteflasker efter brug ved hjælp af en af de førnævnte kogemetoder. Sørg derfor for at have flere flasker at skifte imellem, så hverdagen ikke står på sterilisering hele tiden.

Husk altid at koge nye sutteflasker i rent vand inden brug for at minimere risikoen for afgivelse af eventuelle sundhedsskadelige kemiske stoffer.

Hvorfor skal man koge sutteflasker?

En urenset sutteflaske skaber gode vækstbetingelser for bakterier, fordi gamle rester af varm mælk kan samle sig i sutteflaskens kanter. Ved at rengøre sutteflaskerne efter brug sikrer du en god hygiejne og mindsker risikoen for, at dit barn udsættes for bakterier og får ondt i maven.

Kilde: Sundhedsplejersken.dk

Læs også