Natble
Gravid

Afvænning af ble om natten

16. april 2024
Isabella Jacobsen
Foto: Shutterstock
Klar til at nå en ny milepæl og smide natbleen? Find ud af, hvordan du kan gøre overgangen lettere for dit barn med vores nyttige råd!

Hvornår stopper man med at bruge ble om natten?

Det kan være forskelligt, hvornår børn stopper med at bruge ble om natten. Det sker individuelt baseret på barnets fysiske modenhed. Det betyder også, at man ikke kan tvinge eller fremskynde sit barn til at smide natbleen - det sker, når barnets krop er klar til det.

Tegn på, at dit barn er klar til at smide natbleen

Ved 3-5 års alderen begynder barnets krop at udskille et hormon om natten, der nedsætter urinproduktionen og øger blærens kapacitet, så den kan indeholde mere urin. I det stadie vil barnet typisk begynde at blive klar til at smide natbleen.

Inden man fuldstændig udfaser natbleen, bør barnet have haft en tør ble om morgenen i 1-2 uger. Et andet typisk tegn på, at dit barn kan være klar til at slippe natbleen er, at dit barn selv siger til, når det skal på toilettet om dagen.

Et vigtigt råd

At smide natbleen er en vigtig milepæl for dit barns udvikling, men processen kræver tålmodighed, forståelse og opbakning. Vær derfor opmærksom på dit barns signaler og behov undervejs, da hvert barn udvikler sig i sit eget tempo.

Hvordan stopper man med ble om natten?

Når dit barn skal stoppe med at bruge ble om natten, er det vigtigt, at du er tålmodig og tager processen i dit barns tempo. Dit barn skal have tid til at tage skridtet mod at smide natbleen uden at føle et pres.

Når I har besluttet jer for, at tiden er inde til at smide bleen om natten, er her et par gode råd:

  1. Væske og toiletbesøg inden sengetid: Sørg for, at dit barn ikke drikker alt for meget væske og kommer på toilettet inden sengetid. Det er to forudsætninger, der kan bidrage til en rolig nat uden uheld.
  2. Vandtæt lagen: Selvom dit barn har smidt natbleen, er der stadig en risiko for, at han eller hun vil tisse i sengen. Derfor kan det være smart at bruge et vandtæt lagen i den første tid efter natbleen er smidt.
  3. Opbakning er altafgørende: Skæld aldrig dit barn ud, hvis der sker et uheld efter bleen er blevet smidt. Det er altafgørende, at barnet kan mærke din opbakning undervejs i hele processen - og ikke føler, at det er unormalt.

Hvis dit barn gentagne gange tisser i sengen efter natbleen er smidt, kan det muligvis være et tegn på, at dit barn ikke er klar til at smide natbleen endnu. Derfor kan det være en god idé at tage natbleen i brug igen og prøve på et senere tidspunkt.

Kilder: Libero.dk, Egedal Kommune & Bedrelivsstil.dk

Læs også