
Lær dit barn at svømme – 10 tips
Nogle børn elsker vand og lærer hurtigt at svømme. Andre er mere skeptiske og kaster sig ikke i vandet med samme iver! Her er nogle gode råd til, hvordan du kan gøre dit barn trygt - og lære dit barn at svømme.
Jo tidligere børn begynder deres svømmeundervisning, jo bedre er det. For så lærer de hurtigere at blive fortrolige med vandet.
Men et sted skal man jo starte, og det er ofte en utryg oplevelse for barnet, når det bogstaveligt talt skal ud på dybt vand for første gang.
Sådan lærer du dit barn at svømme
Svømmekursusudbyderen SwinOnline.com giver følgende gode råd til, hvordan du lærer dit barn at blive tryg i vandet – og at svømme:
• Forbered dit barn på, hvad I skal.
Forklar f.eks., hvorfor det er godt (og sjovt) at kunne svømme, og tal forinden om de øvelser, I skal lave i dag. I kan evt. se nogle videoer på YouTube, så barnet ved, hvad det går ind til.
• Lav få øvelser og mange gentagelser.
3-5 øvelser ad gangen er nok. Barnet kan f.eks. puste i vandet, tage brysttag med armene i stående position, få hovedet under kort vand, ligge vandret i vandet på mors eller fars arm, sparke med benene osv. Det tager tid at blive fortrolig med de enkelte øvelser, så gå stille frem - og prøv at fornemme, hvad det er bedst at starte med. Øvelserne bør gentages 5-7 gange hver. I kan evt. tælle sammen.
• Aftal et præcist tidsrum, hvor I træner målrettet.
Gerne kun 15 minutter de første gange - og slå derefter over i leg på barnets præmisser. Aftal med dit barn, at I træner koncentreret i dette kvarter, og at det er den voksne, der bestemmer øvelserne i træningstiden. Lad barnet se på uret, når I starter, så han/hun kan holde øje med, at I overholder tiden.
Her kan du købe sejt badetøj til dit barn >>
• Gør svømmetræningen til en sjov oplevelse.
Lad f.eks. barnet konkurrere med sig selv. De fleste børn elsker at konkurrere med sig selv, så I kan måske tælle, hvor mange sekunder barnet kan puste i vandet. Bagefter kan du opfordre barnet til at se, om han/hun kan gøre det lige så længe eller ét sekund længere. Hvis I træner glideøvelser fra kanten, så læg en legeting, dér hvor barnet er nået til, og lad det prøve at komme længere og længere hver gang. Det er meget simpelt og meget motiverende!
• Respekter når barnet er bange for noget.
Lad være med at tvinge barnet til at udføre en øvelse, det ikke bryder sig om. Barnet skal forbinde vandet med noget rart og føle, at det er noget, man kan kontrollere. Hvis barnet er bange, er øvelsen for svær. Tænk over hvilke færdigheder, barnet mangler for at kunne udføre øvelsen. Hvis det er muligt. Så start svømmetræningen et sted, hvor barnet kan bunde. Det betyder noget at vide, at man kan rejse sig op fra vandret.
• Fokuser på det, der virker.
Arbejd først med de øvelser, der virker, så barnet har succesoplevelser, og prøv derefter langsomt de ting af, som måske kræver lidt mere øvelse. Se alle de små skridt frem, og ros dit barn for hvert eneste lille fremskridt.
• Hav tålmodighed.
Børn lærer at svømme i forskellige tempi, og jo mere tålmodighed du har, jo hurtigere går det. Så gå frem med ét skridt ad gangen. Vandet skal erobres i det tempo, man kan overskue. At erobre vandet handler om at tilegne sig eller generhverve troen på ens færdigheder i vandet.
Her finder du billige svømmebriller til børn >>
• Sørg for at dit barn stoler på dig.
Giv aldrig slip på dit barn, uden han eller hun er forberedt på det. Det kan få barnet til at klamre sig unødigt til dig. Fortæl dit barn, at du kun giver slip, hvis du har fået lov. Og hold så, hvad du lover! Har barnet næsten lært at flyde, kan det være fristende at flytte sine hænder for at bevise det over for barnet. Men bliver barnet overrasket, vil det lave en hurtig bevægelse og skabe bølger og turbulens og miste flydeevnen. Dermed mister det både tiltroen til dig og sine egne evner i vandet.
• Pres ikke barnet.
Gør man noget, man egentlig syntes var ubehageligt, så gemmer det sig i hukommelsen. De psykologiske barrierer skal brydes, når der ligger et solidt fundament af færdigheder og en grundlæggende tryghed ved projektet.
Lær dit barn at svømme med dette smarte kickboard >>
• Følg op på svømmetræningen bagefter.
Snak om, hvordan det gik, når I er færdige. Hvad var sjovt, og hvad gjorde måske barnet utrygt – og hvorfor? Er man utryg, har man brug for en indfølende voksen, der kan læse ens signaler, kender det næste trin og forstår at afpasse udfordringerne til ens niveau. Ved at snakke med dit barn om oplevelsen, viser du, at du forstår barnet og lytter til det. Det skaber tryghed.
Læs også:
5 tips der gør babysvømning til en succes
Giver babysvømning problemer med ørerne?
Advarsel: Børn kan drukne 24 timer EFTER de har badet
Eksperter advarer mod bikiner til 2-årige
Livsfaligt: Alt for mange børn kan ikke svømme
9 tips der udvikler dit barn:
9 tips der styrker dit barns udvikling


Ordet ’endnu’ er effektivt over for børn, der kæmper med noget, de ikke mener, de kan. Hvis du svarer ’Det kan du ikke endnu’, giver du dem troen på, at de nok skal komme.


Lad være med at rette det lille barns sproglige fejl – det gør barnet usikkert og dræber lysten til at lære. Svar i stedet sprogligt korrekt, så skal han nok finde ud af det med tiden.


Lad barnet prøve sig frem, selvom det tager længere tid, og lad være med at overtage, når barnet f.eks. selv vil tage sko og tøj på. Nøjes med at tilbyde din hjælp, hvis det bliver for svært. Hvis hun ikke øver sig, lærer hun det ikke.


Gå med på legen, hvis barnet f.eks. spørger, hvilket bogstav hans navn begynder med eller vil lære at tælle. Når du viser interesse for barnets initiativ, motiverer det barnet til at lære nyt og komme med nye ideer selv.


Drop bekymringerne om, hvorvidt dit barn er alderssvarende i udvikling. Langt de fleste børn når det, de skal, hvis de får lov til selv at blive klar.


Vær opmærksom på, hvad barnet vil hjælpe med, og lad hende gøre det. Selv små børn kan være med til f.eks. borddækning.


Lad barnet lege med både ældre og yngre børn. De forskellige aldersgrupper udfordrer dit barn på forskellige måder. Man kan have (og lære af) legekammerater i alle aldre.


Stjæl ideer fra vuggestuen og børnehaven. Det, barnet kan, når hun er i institution, kan han også øve derhjemme.


Hvis dit barn eksempelvis er en stærk læser og vil læse bøger beregnet til en ældre aldersgruppe, skal du endelig lade ham gøre det. Bøger, der er for lette, vil tage læselysten fra barnet.
Relaterede artikler
Her finder du et kæmpe udvalg af gode rejsemål til din familieferie >>