https://imgix.femina.dk/media/75f9a9d2c70a4c528b8e9b480c07a185.jpg
Familieliv

Kan dit barn svømme?

14. juli 2015
af Julia schmiegelow, Redigeret af Anne Romanelli
foto: all over press
Alt for mange børn kan ikke svømme. Forældre prioriterer andre fritidsaktiviteter end svømning, og det kan være en livsfarlig beslutning, advarer ekspert...

Mange danske børn kan ikke svømme, eller de føler sig usikre i vand, og det skyldes, at der er rigtigt mange børn, som aldrig har gået til svømning.

Ifølge en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Børneulykkesfonden blandt 1008 forældre med børn under 18 år, har hele 46 procent af de danske børn under 10 år således aldrig gået til svømning.

Et spørgsmål om liv og død

Og det er ALT for mange, mener Børneulykkesfonden.

- Alle børn skal lære at svømme. At man har gået til svømning kan betyde forskellen på liv eller død, hvis børn kommer i en situation, hvor de bliver bange, og børn kan drukne på bare få centimeter vand, siger leder af Børneulykkesfonden Henriette Madsen.

Forældrenes ansvar

Ifølge Henriette Madsen ligger ansvaret hos forældrene.

- Som forældre har man et ansvar overfor sine børn. Det handler om selv at gøre en aktiv indsats for at få sit barn til at være sikker i vandet. Svømmeundervisning er ikke kun vigtigt for barnet, men også for forældrene, da forældre så ved, hvad barnet kan og magter i vandet, og derfor kan vejlede det bedre, siger hun.

Hver femte forælder har skullet redde sit barn

Undersøgelsen viser i den forbindelse, at hver femte forældre har været udsat for at skulle redde et barn op af vandet. Det sker primært i svømmehallen eller i badebassinet.

- Dette er en understregning af, at der kan opstå situationer, hvor børn bliver usikre og utrygge i vandet, og derfor, hvor vigtig det er, at de lærer ikke at blive det. Derudover, at forældre skal overvåge, når børn bader, siger Henriette Madsen.

Vælger svømning fra

Det hjælper heller ikke, at mange børn ikke har haft svømmeundervisning i skolen.

- Svømmeundervisning er ikke obligatorisk i folkeskolen, og flere kommuner har derfor valgt at spare svømmeundervisningen væk. Derfor bliver der lagt et større ansvar ud på forældrene, forklarer Henriette Madsen og tilføjer:

- Desuden er udbuddet af fritidsaktiviteter til børn i dag så stort, at forældre prioriterer noget andet end svømning.

Læs også:
Gode tips til at lege i naturen med dit barn
Tag til babysvømning
Giver babysvømning problemer med ørerne?

Læs også