Gravid
14. september 2015

5 faktorer der gør babysvømning til en succes

Når dit barn starter til babysvømning, vil det være stærkt påvirket af 5 faktorer, som du bliver klogere på her.
Af: Anne Romanelli
Babysvømning kan udvikle dit barn på mange måder, hvis du griber det rigtigt an.

Sådan gør du babysvømning til en succes

Følgende indlæg er skrevet af Ulrika Færch, der er ekspert i babysvømning og forfatter til den nye bog ’Babysvømning – med relationen i fokus’:

Egentlig er det en sekundær ting, at din baby lærer at begå sig i vandet og svømme, når I går til babysvømning. Den altafgørende gevinst ved babysvømning er det unikke forhold, du kan bygge op sammen med din baby.

Hvis dit barn skal føle sig helt tryg og opleve glæde og velvære i vand, skal det opbygge en god en relation til dig i vandet. Jo tidligere – jo bedre. Mange forældre har en opfattelse af, at de skal se, om barnet kan lide at være i vandet, før de beslutter, om de skal gå til babysvømning.

Men hvorvidt dit barn kan lide vandet eller ej, handler overraskende lidt om selve vandet og meget mere om relationen til dig, der er med i vandet. Følelserne fra de omgivende mennesker i vandet er nemlig altafgørende for barnets oplevelse og muligheder.

Fokusér på følelserne til babysvømning

Hvis du har fokus på den følelsesmæssige oplevelse ved babysvømning og glemmer alt om øvelser og præstation, vil dit barn meget hurtigere blive tryg i vandet og som en sekundær gevinst også lære alle øvelserne.

I vand bliver følelser og udtryk forstærket, og det gør babysvømning til en fantastisk udviklingsarena, hvor du bliver klogere på dig selv og dit barn.

For at blive tryg og kunne udfolde sig i vandet, har dit barn brug for dig og dit lederskab. Det har brug for at mærke, at du ser og mærker dets indre tilstand og reagerer på dets behov. Græder det, og er det utrygt, skal du give det tryghed i vandet og ikke bare flygte fra vandet. Er barnet fuld af energi, skal du dele glæden.

Babysvømning gør dit barn klogere

Alle de følelser, der er mellem dig og dit barn i vandet, gør babysvømning unikt. Det er følelsesspillet under babysvømning, der gør, at aktiviteten topper på listen over berigende aktiviteter for relationen mellem forældre og børn.

Du skal nemlig tolke og håndtere dit barns følelser hele livet. Og jo tidligere det bliver en bevidst og naturlig del af hverdagen, jo bedre et forhold får I til hinanden. At dyrke babysvømning med relationen i fokus er i virkeligheden den største gave, du kan give dig selv og dit barn.

En nyere Australsk undersøgelse viser, at børn der svømmer, fra de er spædbørn, scorer væsentligt bedre end deres jævnaldrende på områder, der har betydning for deres skolegang. Det gælder både den kognitive-, sproglige- og fysiske udvikling.

De 5 vigtige faktorer for at babysvømning lykkes:

1. Trygge rammer
Rammerne handler om at gøre det overskueligt og efterhånden genkendeligt og forudsigeligt at være til babysvømning. Både i omklædningsrummet og i vandet. Verden er ny for dit barn, og nye ting påvirker barnet stærkt. Du skal skabe rutiner og struktur for svømmetimen, der efterhånden vil gøre svømmetimen genkendelig for dit barn. Sørg for rolige omgivelser og varme. Det bidrager til, at dit barn får frigjort energi til at lære og udvikle sig.

2. Relationens kvalitet
Ligeværdighed er den vigtigste kvalitet i en sund relation. Dit barns følelser og behov skal tages alvorligt. Både før og efter vandoplevelsen. At blive set, forstået og taget alvorligt er et grundlæggende behov for alle mennesker. Du varetager dit barns følelsesmæssige behov ved at se, reagere og svare på dets følelser Oplever dit barn, at dets følelsesmæssige behov bliver tilgodeset i vandet, bliver det trygt og harmonisk. I vandet vil du opleve, at du skal reagere på alle slags følelser. Det kan være vrede, utryghed, ked-af-det-hed eller glæde. Også det er træning. Du lærer dit barn, at I kan håndtere alle salgs følelser sammen.

3. Dine følelser smitter
Når dit barn er helt lille og ikke har så meget egen erfaring, smitter du lettere barnet med dine egne følelser og reaktioner. Barnet er så klogt indrettet, at det stoler på dem, der passer på det, og det følger deres instinkter og erfaringer. Frygt er en følelse, der er ekstra smitsom. Hvis du selv er utryg i vand, er det noget du skal være opmærksom på. Glæde og interesse smitter også. De positive følelser bliver ofte forstærket, når man deler dem. De svære følelser bliver ofte lettere at bære eller går hurtigere over, når de bliver mødt med medfølelse, forståelse og eller trøst. Alle de følelser du har i vandet, deler du med det samme med dit barn. Det præger oplevelsen og sætter derfor aftryk på jeres samvær og tiden i vandet.

4. Vi lærer bedst af egne erfaringer
Du kan let komme til at gøre ting for dit barn, som det selv ville kunne, hvis det bare fik tid og mulighed for det. Dit barn udvikler sig bedst i vandet, hvis du lader det tage initiativ, og derefter ser og følger det. Du skal øve dig i at være opmærksom på dit barns initiativ og vilje at prøve. Du skal udvikle et godt samarbejde med dit barn. Ved at benytte trin-for-trin-støtte skaber du forudsætninger for, at dit barn lærer og efterhånden kan gøre det selv. Når I samarbejder, mærker dit barn både din tro på det, og at der er støtte ved behov, uden at du tager over. Det påvirker dit barns indlæring og udvikling meget positivt.

5. Øvelse gør mester
Når du giver dit barn mulighed for at svømme regelmæssigt, har det mulighed for at tilegne sig den grundlæggende læring. Det sker ikke på kort tid. Det er når barnet prøver igen og igen, at det lærer. Barnets hjerne har brug for rutiner og gentagelser for at lære. Når du er vedholdende og giver dit barn rutiner i vandet, vil det lære at nyde oplevelsen. Og med tiden vil det også blive en haj til at svømme. Læringen vil komme naturligt i takt med dit barns udvikling, og dit barn vil være stolt og glad, hver gang det tilegner sig ny kundskab. Du skal ikke give op, hvis dit barn er utrygt i starten eller senere i periode. Dit barn udvikler hele tiden sin tro på egne evner, sin evne til koncentration og vedholdenhed, hvis I går til babysvømning med en grundlæggende holdning om at øvelse gør mester.

Husk, at de 5 faktorer kan hjælpe dig og dit barn til en god oplevelse i vand alle vegne – både i svømmehallen, i badekarret og senere i havet!

Her kan du købe Ulrika Færchs bog Babysvømning – med relationen i fokus >>

https://imgix.femina.dk/babysvoemning200.jpg
https://imgix.femina.dk/blebadebukser.jpg

Er det tid til, at dit barn skal til at lære at svømme?
Denne seje hajfinne hjælper dit barn med at flyde, samtidig med, at den giver optimal bevægelsesfrihed. Hajfinnen er udformet, så det giver mere støtte jo lavere tyngdepunktet er. Det betyder, at et barn, som slet ikke kan svømme, holdes over vandoverfladen, mens et barn, der kan svømme på egen hånd, får minimal hjælp af bæltet:

Køb hajfinnen her >> (link fjernet)

Læs også