https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/skolebarn/2014/oktober/612x325boernloeber.jpg
Familieliv

Færre pædagoger per barn: 'Børn kan tabes på gulvet'

6. januar 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
I dag er der hhv. 6,5 vuggestuebørn og 11,8 børnehavebørn per voksen pædagog – og det går ud over børnenes udvikling og sikkerhed…


Mest læste artikler på MAMA.dk

Det siger dit barns navn om dig 8 udbredte babyråd, der bare er myterFamilievejleder: Hold ferie med dine børn

I 1986 skulle en vuggestuepædagog i gennemsnit holde øje med 4,1 børn, mens en børnehavepædagog tilsvarende skulle have styr på 7,5 børn.

I 2015 er virkeligheden en helt anden: En vuggestuepædagog skal have overblik over 6,5 børn og en børnehavepædagog hele 11,8 børn.

Læs også: Giv dit barn den bedste tid i børnehaven

Med andre ord er der på knap 30 år blevet 58 procent flere børn per voksen i daginstitutionerne, og det er kun, hvis man ser på den tid, hvor de voksne er sammen med børnene - og ikke lige bruger tid på papirarbejde osv.

Det viser en ny undersøgelse fra analyse- og forskningsinstituttet Bureau 2000.

Hvorfor er der færre voksne sammen med børnene?

Ifølge Niels Glavind, der er direktør for Bureau 2000, er der to grunde til, at der færre voksne til at være sammen med børnene.

Læs også: God indkøring i vuggestuen eller dagplejen

For det første er der flere børn i institutionerne i dag, mens antallet af voksne ikke er fulgt med. For det andet bruger de voksne nu mere tid på at ordne papirer og andre praktiske opgaver end tidligere.

- I midten af 1980'erne brugte pædagogerne omkring totredjedel af deres tid sammen med børnene, mens de voksne i dag bruger godt og vel halvdelen af deres tid med børnene, siger Niels Glavind til dr.dk.

Pædagoger ofte alene med børn

De mange flere børn per voksen betyder også, at de voksne ofte er helt alene med en stor gruppe børn.

I en ny rundspørge fra DR Nyheder svarer 8 ud af 10 af de 355 medvirkende pædagoger således, at de på en tilfældig dag var helt alene med en børnegruppe på gennemsnitligt 14 børn.

27 procent af pædagogerne svarer også, at var helt alene med en gruppe af små og derfor mere krævende børn i alderen 0 til 2 år.

Går ud over børnenes udvikling

Hos pædagogernes fagforening (BUPL) vækker tallene stor bekymring. Det er nemlig børnene, der betaler den største pris, mener formand Elisa Bergmann.

- Vi får ikke understøttet børnene på den bedst mulige måde, og det er rigtig ærgerligt og meget bekymrende, for vi ved jo, at det på længere sigt har en meget stor betydning, siger hun til dr.dk.

Elisa Bergmann bakkes op af Mogens Nygaard Christoffersen, der er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) og har forsket i børn og unge de seneste 40 år.

Han påpeger, at dem, der har gået i en institution med en dårlig normering - altså mange børn per voksen - klarer sig værre i skolen og videre i livet, fordi pædagogerne har mindre overskud til styrke børnenes tryghed og udvikling. Og i sidste ende har det også konsekvenser for samfundet.

- Det er dyrt, hvis man taber børnene på gulvet, advarer han.

Børns sikkerhed også på spil

Rundspørgen fra DR Nyheder afslører også, at det ikke kun er børnenes udvikling, men også deres sikkerhed, der er på spil.

Mere end hver fjerde pædagog svarer således, at de hver uge står i farlige situationer, fordi de er alene med børnene.

- Det sker alt for ofte, at pædagoger står alene med en stor børnegruppe, og det kan vi ikke være bekendt som samfund. Det er i forvejen noget nær umuligt at lave meningsfulde pædagogiske aktiviteter med så store børnegrupper. Men det er fuldstændig uacceptabelt, at det går ud over børnenes sikkerhed, siger Elisa Bergmann.

Hun opfordrer til, at der højst skal være tre børn per voksen i vuggestuerne og højst fem børn per voksen i børnehaverne.

Læs også:
Giv dit barn den bedste tid i børnehaven
God indkøring i vuggestuen eller dagplejen

Læs også