Fostret efter 19 uger

Gravid uge for uge

Gravid uge 18: Gang i maven

Du er i uge 18 (også kaldet 18. uge), når du er 17+0 - 17+6. Der er endnu fint med plads og en masse dejligt fostervand at boltre sig i. Barnet er gået i gang med "styrketræningen" og til tider intenst bevæger både arme og ben.

Baby:
På scanningen kan du, se at barnet er gået i gang med "styrketræningen" og til tider intenst bevæger både arme og ben. Forholdene er helt optimale. Der er endnu fint med plads og en masse dejligt fostervand at boltre sig i. Mængden af fostervand varierer fra kvinde til kvinde, men normalområdet for fostervandsmængden er meget bredt. I slutningen af ugen måler barnet cirka 18 centimeter Fra hoved til fod og vejer omkring 320 gram. Hovedet måler cirka 4 centimeter i diameter.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Måske oplever du, at din graviditet er blevet en del af hverdagen - men giv dig bare tid til at drømme og fantasere om fremtiden. Måske er du blevet bredere over hofterne, bliver mere forpustet når du bevæger dig eller oplever at svede mere end normalt. Alt dette er helt normalt og skyldes ændringer i dit stofskifte samt øget blodmængde. Mange oplever også, at hud og øjne får en helt speciel glans under en graviditet - nyd det!

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
En god idé for at imødekomme eventuel søskendejalousi er at lade den/de store følge med i din graviditet. Tag sammen til jordemoderundersøgelserne, lyt til hjertelyden og giv mulighed for at mærke fosterbevægelser. Tag de store søskende med til en scanning og lad dem stille alle de spørgsmål, der trænger sig på. Lån meget gerne bøger om graviditet og fødsler, og tal om det nye familiemedlem, når det falder naturligt. Undgå at presse barnet til tilkendegivelser, og vær klar til at rumme reaktionen - også selv om den kan være negativ.

LÆS OGSÅ: Den kinesiske kalender: Venter jeg en pige eller en dreng?
Vidste du, at…
Moderkagen oftest er placeret på forvæg, bagvæg eller i toppen af livmoderen? Når man som gravid får at vide, at moderkagen ligger på forvæggen af livmoderen, forveksler mange det med, at moderkagen ligger foran fødselsåbningen og dermed på sigt kan blokere for udgangen, så man ikke kan føde normalt. En foranliggende moderkage til terminen sker ikke hyppigt. Vær derfor opmærksom på, om moderkagen er henholdsvis forliggende eller foranliggende.

 

Gravid uge for uge:

LÆS OGSÅ: Guide: Her får du gratis babypakker

 

 

Shop det fineste graviditetstøj - se vores favoritter her

(indeholder reklamelinks)

 

+ follow Femina Dk on APPRL