https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/boernefamillie/2014/oktober/612x325familie.jpg
Familieliv

Sådan får du stærke børn

10. december 2014
af Charlotte Højlund. Redigeret af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Hvem vil ikke gerne ruste sit barn bedst muligt til mødet med den virkelige verden? Her får du familievejleder Charlotte Højlunds bedste råd til, hvordan du kan gøre dit barn i stand til at tackle den modstand, det måtte støde på.

Mest læste artikler på mama.dk

Vidste du...: Hvorfor har nogle bodyer denne hals?

Blogindlæg: Kæft, trit og drengebørn

Børnepsyko-log: Forældre i dag svigter deres børn!

Naturligvis skal børn trøstes, når de slår sig eller er triste, og selvfølgelig skal forældre stå klar med støtte og vejledning, når barnet støder på store tvivlsspørgsmål og udfordringer under sin opvækst.

Læs også: Sådan lærer du dit barn at tackle forandringer

Men man gør barnet en bjørnetjeneste, hvis man fejer alle hindringer væk på dets vej. For det er netop disse hindringer, som barnet lærer mest af, og som ruster det til mødet med den virkelige verden.

Læs også: Anne Kejser: Jeg kan ikke tåle curlingbørn

Det påpeger familievejleder Charlotte Højlund, der nedenunder giver sine bedste bud på, hvordan du får stærke og selvhjulpne børn, der er i stand til at tackle modstand.

Her er familievejlederens råd til, hvordan du får stærke børn

  • * Børn skal hjælpes, men ikke med alt. De skal have hjælp når de er i vanskeligheder - ellers ikke.
  • * Lad børn selv tackle mindre udfordringer, skuffelser og nederlag. Når de har klaret dem, vokser deres selvbevidsthed, og de kan fremover selv finde løsninger på deres problemer. Har de ikke lært det, vil de i stedet give op.
  • * Lad barnet selv rejse sig - også selvom det kun er 2 år. Et barn, der falder, skal ikke løftes op. På den måde lærer det, at det kan klare sig uden sine forældre.
  • * Børn skal så vidt muligt selv løse uoverensstemmelser med andre børn. De må gerne slås om legetøjet, så de lærer, hvordan man skændes og bliver gode venner igen.
  • * Giv dem ansvar og opgaver som at gå ud med skraldespanden, fodre et dyr eller sørge for lektier. Større børn kan også selv pakke tasken til tur eller idræt samt holde orden i skoletasken.
  • * Vær stabil og tydelig som forælder, hvor du både accepterer børnene og sætter grænser. Børn skal ikke have deres vilje, fordi man ikke kan holde ud, at de græder.
  • * Negative erfaringer skal følges op af kærlige forældre. Børn skal altid kunne regne med forældrenes hjælp og støtte, uanset hvad de har gjort.
  • * Kedsomhed udvikler. Børn har godt af at kede sig, og at man ikke planlægger alle mulige aktiviteter for dem. Kedsomhed udvikler kreativiteten.
  • * Kast dem ud i livet. Det lyder banalt, men livet er stadig den bedste skole.

Læs også:
Hjælp dit særligt sensitive barn
Støt dit barn til selvværd


Læs også