https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/moedregruppe/modregruppe3-prim.jpg
Familieliv

5 overvejelser, hvis du ønsker en alternativ familie

8. januar 2015
af Anne Romanelli
Foto: Pantherstock
Før man organiserer sig i en anderledes familieform end ’far, mor & børn’, er der visse overvejelser, man bør gøre sig, mener parterapeut Jesper Bay-Hansen…

Mest læste artikler på MAMA.dk

Det siger dit barns navn om dig

8 udbredte babyråd, der bare er myter

Familievejleder: Hold ferie med dine børn

Mulighederne for at danne familie er i dag mange og andre en blot 'far, mor & børn'-konstellationen, og det har udvidet familie-begrebet, siger parterapeut Jesper Bay-Hansen til dr.dk.

Han henviser til tal fra Danmarks statistik, der bl.a. viser, at næsten 2000 børn i dag vokser op i en familie med forældre af samme køn, og at næsten halvdelen af alle ægtepar bliver skilt - hvilket bl.a. betyder mange alenemødre- og fædre samt bonusfamilier.

Læs også: Få sammenbragte børn til at føle sig som søskende

En familie kan eksempelvis også bestå af enlige, der får donorbørn, eller venner, som vælger at få børn sammen.

Alternative familier kræver styrke

Men selvom alternative familieformer er mere og mere udbredte, kræver det stadig stor styrke af 'vælge dem', mener Jesper Bay-Hansen.

Læs også: 6 gode råd til den sammenbragte familie

Han henviser til, at man sagtens kan møde fordomme fra andre, og at det kan kræve sin kvinde eller mand at stikke ud fra mængden.

- En enlig mor til to donorbørn har også i sit eget hoved defineret, hvad en familie er for hende. Det kan der sagtens være nogen, der har en anden holdning til - du kan sagtens finde mennesker i Danmark, der synes, at det er dybt forargeligt, at hun går hen i en sædbank og får to donorbørn, siger parterapeuten og fortsætter:

Læs også: Bliv en bedre bonusmor

- Det kan optage hele og halve middagsselskaber, hvordan en person har strikket sin familie sammen, hvis den er anderledes og utraditionel. Mange stiller spørgsmål til, om alternative familieformer er udtryk for en for høj grad af egoisme, og hvad der er bedst for børnene. Og det er som om, at hvis man har etableret en anderledes familie, så er det ligesom mere legalt at spørge ind til, f.eks. hvordan man har skabt børnene, hvorfor og hvilke overvejelser, man har gjort sig. Spørgsmål, som man aldrig ville stille til en traditionel familie, i hvert fald ikke hen over et middagsbord.

Alternative familier har også fordele

Jesper Bay-Hansen understreger, at en alternativ familieform også kan have en række fordele.

Læs også: Skab trygge rammer trods skilsmissen

- F.eks. i familier, hvor der er flere end to forældre. Så kan man være flere til at give omsorg og være flere om at passe, når barnet bliver sygt. Og der er flere om at dele alt det praktiske. Det kan også være en fordel ved at være enlig forælder i og med, at man kan tage mange flere utvetydige beslutninger og signalere mere klarhed over for sit barn. Man skal ikke diskutere og finde kompromisser om alt, siger han.

5 overvejelser om den alternative familie

Parterapeuten opstiller her en række overvejelser, som du under alle omstændigeheder bør gøre dig om den alternative familieform:

• Hvordan rammerne skal være, hvis du f.eks. får et barn med en ven? Man må forholde sig til samkvemsret og meget andet. Skal disse aftaler skrives ned, eller skal man stole på hinanden og lave mundtlige aftaler? Skal farens navn stå på faderskabsattesten?

• Vær klar over, at dit valg nemt støder imod nogle (måske mange) menneskers normer. Har du styrken til at møde fordommene? Er du parat til at blive set på på en lidt anderledes måde? Det kræver, at du kan sætte dig fri af andres holdninger og fokusere mest på, hvad du selv har det godt med.

• Du vil sandsynligvis blive udfordret og stillet på mål for dine idealer og dine værdier. Er du parat til at tage denne kamp og 'tale din sag'?

• Hvad du vil fortælle, når du for 117. gang bliver spurgt om, hvordan dit barn er blevet til, eller hvordan du har indrettet dig? Hvor meget vil du fortælle? Og tænk også på, at den historie, du har lyst til at fortælle lige nu, kan ramme dig selv eller dit barn om mange år. Det kan være svært for et barn at stikke ud og have oplevelsen af at være anderledes.

• Vær klar over, at det kan ændre dit sociale netværk markant, når du etablerer en alternativ familieform. For så begynder du at socialisere med mennesker, som deler dine normer og livsværdier. Du mødes med flere ligesindede og kan komme til at vælge nogle mennesker fra, som holdningsmæssigt ligger langt fra dig, eller du bliver selv valgt fra. Er du parat til dette?

Læs også:
Få sammenbragte børn til at føle sig som søskende
6 gode råd til den sammenbragte familie
Bliv en bedre bonusmor
Skab trygge rammer trods skilsmissen

Læs også