https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/mor/familielivbonusmorprim.jpg
Familieliv

Bliv en bedre bonusmor

21. november 2013
af Frida Paustian
foto: Pantherstock
Endelig møder du drømmemanden? Sød musik drøner derudad, alt er fantastisk, I flytter sammen … og han har børn. Den nye rolle som bonusmor kan være en stor udfordring, men her giver vi dig et par gode råd til at tackle situationen, så I kan få et godt og langtidsholdbart forhold. Alle sammen.

I sidder tæt sammen i sofaen og kysser, drikker rødvin og taler dybt og nært sammen, lige indtil der bliver råbt: "Faaaaaaar, jeg kan ikke sove…", som afbryder idyllen. Du er vild med manden, men er du klar til at være bonusmor?

"Den første ting, du kan gøre, er at betragte alle de udfordringer, du vil møde som bonusmor, som noget,

10 gode råd til bonusmor

  • Betragt alle udfordringer som en personlig udvikling
  • Forbered dig, søg gode råd, og læs bøger om emnet
  • Se dine bonusbørn som spejle, der præcist viser dig, hvilke dele af dig selv, du har brug for at kigge på
  • Dyrk ikke dine udfordringer, men gå efter løsninger
  • Gentag ikke ting, der ikke gav dig det resultat, du ønskede
  • Forlang ikke af dig selv, at du skal elske dine bonusbørn. Det er nok, du bare gør dig umage og er kærlig
  • Insister på, at I tager på kæresteture uden børn
  • Vær bevidst om, at din kærestes største skræk er, at du ikke kan lide hans børn
  • - Vær klar og ærlig i din kommunikation, og hold bolden på din egen banehalvdel

der udvikler dig. Så er du langt. Du kan på den måde via dine bonusbørn blive den bedste udgave af dig selv. Du vil nemlig komme ud for udfordringer, der vækker store følelser i dig, og hvor du har lyst til at reagere som et offer. Men du kan også vælge at tackle som et voksent menneske, da det er gennem den slags udfordringer, at vi bliver mere bevidste og livskloge," siger Charlotte Egemar Kaaber, coach med speciale i fusionsfamilier.

Spilleregler
Noget af det vigtigste, der skal til for at få et godt forhold til sine bonusbørn, er, at du får indflydelse.

"Tal med din kæreste om, hvordan I deler voksenrollen. Det er væsentligt, at du på lige fod med din kæreste har indflydelse og et voksenansvar, så børnene kan mærke, at du også har en rolle og bestemmer på lige fod med far. På den måde undgår du at blive en statist i dit nye liv."

Mange oplever, at børnene udbryder: "Du er ikke min mor, så det skal du ikke bestemme!" Hvis du oplever det, har Charlotte Egemar Kaaber dette råd:

Læs også Leas blog fra en bonusfamilie

"Fortæl, at det er rigtigt, at du er ikke deres mor, men at du er en voksen, der bestemmer derhjemme på lige fod med far. Børnene har brug for at vide, hvem du er, og hvad der er dit ansvar. Tag det som et tegn på, at du nu har du dit livs chance for på kærlig vis at fastslå din rolle over for dem. Børnene vil hurtigt acceptere, hvis du giver dem det samme kærlige og faste svar hver gang. Tal løbende med din kæreste om, hvilke husregler I har hjemme hos jer, så I sikrer, at I altid melder ens ud," siger Charlotte Egemar Kaaber.

Invester i dit bonusbarn
Det er på tide at lære dit bonusbarn at kende.

"Inviter dit bonusbarn med ind i din verden. Vis ham noget, som du holder af. Hvis du elsker at cykle, gå på museum, bage eller gå i biffen, så inviter ham med. Find ud af, hvad du kan bidrage med af det, du kan. Og gør det på en måde, så det er interessant for dit bonusbarn at være med," siger Charlotte Egemar Kaaber, der understreger, at det er vigtigt at være tålmodig.

"Det kan godt tage lang tid, før du er accepteret, men lad dig ikke slå ud. Husk på, at børn har brug for at finde ud af, hvordan det hele hænger sammen, og derfor både har spørgsmål og udbrud, der kan virke sårende. Det går over, hvis du gerne vil dem, viser dem det og husker på, at du er den voksne, så det er dig, der har ansvaret - sammen med din kæreste," siger hun.

Læs også: Bonusforældre skilles oftere

Lav jeres egne traditioner
I er et nyt team, en ny familie. Benyt lejligheden til at tale med din kæreste om, hvilke traditioner I kan lave sammen alle sammen.

"Jo mere tydelig I er som familie, jo rarere og nemmere er det for børnene at kunne forholde sig til deres nye familie. For slet ikke at tale om alle de oplevelser, I får sammen, og som bringer jer tættere sammen," siger Charlotte Egemar Kaaber.

Der er ingen tvivl om, at det kan være udfordrende at være bonusmor, men uanset hvordan man vender og drejer det, så er det de voksnes ansvar at få det til at fungere, og jo bedre I samarbejder - desto nemmere er det. Og så ender det faktisk meget ofte ud med at være en fantastisk gave.

Læs også