Mad

Lækker mad i en fart

af Louisa Lorang 23. november 2009
Foto: Anders Schønnemann
Indisk inspireret lam, fræk fiskesandwich og andebryster er nogle af denne uges skønne retter

 

  MANDAGANDEBRYSTER MED DAHL1½ dl røde linser4 dl vand1 løg, hakketlidt olie til stegninglidt smør til stegning2 fed hvidløg i tynde skiver1 spsk. stærk karry1 tsk. cayennepeber3 tomater, hakkedesaltENDVIDERE:2 andebrystersalt og peberTILBEHØR:½ potte koriander, plukketmangochutneySkyl linserne, og kom dem i en gryde med vand. Lad dem koge under låg, til de er helt møre og udkogte. Det tager ca. 15-20 minutter. Sautér løg i lidt olie og smør på en varm pande, uden at det tager farve. Tilsæt hvidløg, karry, cayenne og tomater. Kom linserne på og en smule mere vand, og lad det hele koge sammen i 5-10 minutter. Smag til med rigeligt salt.Rids imens skindet på andebrysterne, og læg dem med skindsiden nedad på en kold pande. Skru op for varmen, og lad brysterne stege ved middelvarme i ca. 8-10 minutter på hver side, til de er let rosa eller gennemstegt efter smag. Krydr med salt og peber. Servér and og dahl med koriander og mangochutney.

 

 

  TIRSDAGSALAT MED KYLLING OG TRANEBÆR2 kyllingebrysterlidt olie til stegningsalt og peberENDVIDERE:2 spsk. æblecidereddike3 spsk. ekstrajomfruolivenolie1 spsk. hakket skalotteløg50 g soltørrede tranebær, hakkede100 g babyspinatsalt og peber75 g let ristede valnødder50 g høvlet manchegoTILBEHØR:groft brødRist kyllingen i lidt olie på en varm pande, til den er gennemstegt. Krydr med salt og peber. Rør eddike, olie, løg og tranebær sammen, og vend spinaten med dressingen. Smag til med salt og peber. Anret salaten på store tallerkener, og top med skiver af lun kylling, valnødder og manchego. Servér straks med brød til.

 

  ONSDAGFRÆK FISKESANDWICHTATARSAUCE:2 spsk. drænet yoghurt 10 %1 spsk. mayonnaise, gerne Hellmann's1 spsk. kapers, hakkede1 spsk. citronsaft1 spsk. ketchup, gerne Heinz½ bundt forårsløg, finthakket20-30 dråber tabascosaltlidt sukkerENDVIDERE:300 g lyssej, uden skind og bensalt1 dl mel1 æg, pisket1-2 dl grov rasp, gerne pankoolie til stegning2 rugbrødsboller2 hjertesalater2 tomater i skiver½ bundt forårsløg i tynde skiverTILBEHØR:citronbådeRør yoghurt, mayonnaise, kapers, citron, ketchup og forårsløg sammen, og smag tatarsaucen til med tabasco, salt og sukker.Skær fisken i to stykker, og drys dem med lidt salt. Vend dem i mel, derefter i æg og til sidst i rasp, og steg dem ved middel varme i rigeligt olie på en varm pande, til de er gennemstegte.Fyld to lune rugbrødsboller med salat, fisk og tomat, og top med tatarsauce og forårsløg. Servér straks med citron og ekstra tatarsauce til.

 

  TORSDAGGNOCCI MED RISTET GRÆSKAR1 lille græskar, f.eks. hokkaidolidt ekstrajomfruolivenoliesaft af ½ citron2 fed hvidløg i tynde skiversalt og peber50 g ristede græskarkernerENDVIDERE:500 g gnocci (fås f.eks. i Irma)lidt olie til stegninglidt smør til stegning10-15 blade salvie i strimlersalt og pebermasser af revet manchegocitronbådeFlæk græskarret, fjern kernerne med en ske, og kassér dem. Skær skallen af, og skær græskarkødet i terninger. Vend dem med olie, citron, hvidløg, salt og peber, og bag dem ved 185° i ca. 20 minutter, til de er møre med en smule bid. Vend dem med græskarkerner, og smag til.Kom imens gnoccien i kogende, letsaltet vand, og lad vandet koge op igen. Lad dem koge i yderligere 1-2 minutter. Dræn vandet fra, og steg gnoccierne i olie og smør på en varm pande. Krydr med salt og peber. Anret med salvieblade og revet manchego, og servér straks med varme græskar og citronbåde til.

 

  FREDAGINDIANSTYLE LAM400 g lam i terningerolie til stegning2 løg i både2 fed hvidløg i tynde skiver2 spsk. hakket ingefær1 spsk. garam masala2 tsk. stødt spidskommen1 tsk. cayennepeber1 dåse hakkede tomater2 dl vandsalt150 g drænet yoghurt 10 %1 dåse kikærter (eller 240 g kogte kikærter)TILBEHØR:1 spsk. ingefær i tynde strimler½ potte koriander, plukketyoghurtlune fladbrødcitronbådeSautér lammet i olie i en varm gryde. Kom løg og hvidløg ved, når lammet har godt med farve. Tilsæt ingefær, garam masala, spidskommen, cayennepeber, tomater og vand. Lad retten simre i 50 minutter, under låg. Krydr med salt, tilsæt yoghurt, og lad retten simre i yderligere 10 minutter uden låg, eller til kødet er mørt. Skyl kikærterne, og hæld dem i gryden. Lad dem simre med i 5 minutter. Smag til med salt, og anret lammegryden med ingefær, koriander, yoghurt, lune fladbrød og citron. Servér straks.

Alle opskrifter er til 2 personer

INDKØBSLISTEFRUGT OG GRØNT:

  • 3 citroner
  • 1 knold ingefær
  • 1 bundt forårsløg
  • 2 hjertesalater
  • 100 g babyspinat
  • 1 potte koriander
  • salvie
  • 5 tomater
  • skalotteløg
  • 1 lille græskar, f.eks. hokkaido

KOLONIALVARER:

  • soltørrede tranebær
  • valnødder
  • græskarkerner
  • 1 dåse hakkede tomater (400 g)
  • 1 dåse kikærter (drænet vægt: 240 g)
  • groft brød
  • 2 rugbrødsboller
  • fladbrød

KØL OG FRYS:

  • manchego
  • drænet yoghurt 10 %
  • 500 g gnocci (Irma har det)
  • 2 kyllingebryster
  • 2 andebryster
  • 400 g lam i terninger

KØB HOS FISKEHANDLEREN ONSDAG:

  • 300 g lyssej, uden skind og ben

TJEK DESUDEN AT DU HAR:

  • ekstrajomfruolivenolie
  • stegeolie
  • æblecidereddike
  • salt, peber, sukker
  • stærk karry
  • cayennepeber
  • garam masala
  • stødt spidskommen
  • 3 løg
  • 6 fed hvidløg
  • mel
  • grov rasp, gerne panko
  • røde linser
  • smør
  • mangochutney
  • kapers
  • tabasco
  • ketchup, gerne Heinz
  • mayonnaise, gerne Hellmann's
  • 1 æg