Opskrift - sådan laver du musaka med oksekød, sød kartoffel og aubergine
Tid: Cirka 70 minutter. Ovntid: 40-45 minutter
1. Brun oksekødet på en pande, til det har skiftet farve. Hak løg og hvidløg, og brun det sammen med kødet. Tilsæt flåede tomater, grøntsagsbouillon og oregano, og lad saucen simre 10-15 minutter. Smag til med salt og peber, og jævn eventuelt saucen med lidt mel udrørt i koldt vand.
2. Skær aubergine og sød kartoffel i cirka 4 mm tykke skiver. Læg kartoffelskiverne i koldt vand, indtil retten skal samles.
3. Varm olie på en pande og svits aubergineskiverne på begge sider, til de er let gyldne. Læg dem til side.
4. Smelt smør, og tilsæt hvedemel, pisk kraftigt, og rør mælk i, lidt ad gangen, indtil saucen har en passende konsistens. Smag til med muskatnød, salt og peber.
5. Dup kartoffelskiverne tørre, og læg først et lag af dem i et smurt ovnfast fad (ca. 30 x 40 cm). Læg derpå halvdelen af kødsaucen, auberginer, resten af kødsaucen, kartoffelskiver, og slut af med bechamelsauce.
6. Bag retten ved 200 grader i cirka 30 minutter. Drys revet emmentaler over, og bag musakaen i yderligere 10-15 minutter, til retten er gylden og gennembagt.
7. Servér med frisk bredbladet persille på toppen.
FORDELING I SENSESPISEKASSEN
HÅNDFULD 1 (+2): Løg, flåede tomater, aubergine, sød kartoffel
HÅNDFULD 3: Oksekød
HÅNDFULD 4: Mel
FEDT: Olie, smør, emmentaler
MÆLKEPRODUKT: Mælk
SMAGSGIVERE: Hvidløg, bouillon, oregano, salt, peber, muskat, persille
606 kcal – Fedt 30 g – Protein 44 g – Kulhydrat 35 g – Kostfibre 8,8 g
TIP: Køb en færdiglavet bechamelsauce. Sød kartoffel kan erstattes af bagekartoffel. Brug squash i stedet for aubergine – squash skal ikke steges først. Gem evt. rester til frokost næste dag.
UGENS ANDRE OPSKRIFTER
Mandag: Hokkaidogryde – Få opskriften her
Tirsdag: Marineret tofu med selleri og avokadomos – Få opskriften her
Onsdag: Torsk i fad – Få opskriften her
Fredag: Mulligatawny-suppe – Få opskriften her