Hovedretter

Flæskesteg - julens klassiker

Flæskesteg hører julen til - og helst med sukkerbrunede kartofler og hjemmelavet rødkål

Flæskesteg - en rigtig juleklassiker

Det skal du bruge til hjemmelavet flæskesteg

1600 g kamsteg med ben og svær
3 spsk. groft salt
4 hele nelliker, let knuste
2 kviste rosmarin, hakkede

Prøv også: Flæskesteg med bagte rodfrugter og jordskoksalat

SKYSAUCE
1 spsk. madolie
20 knuste enebær
4 knuste nelliker
1 spsk. sukker
1 kvist timian
2 skalotteløg i skiver
salt og friskkværnet peber

ENDVIDERE
2½ dl rødvin
1½ dl andefond
1 dl brun fond
stegesky fra stegen

TILBEHØR TIL HJEMMELAVET FLÆSKESTEG
hvide kogte kartofler

LÆS OGSÅ: And med appelsin og svesker

Sådan laver du hjemmelavet flæskesteg

1. Læg din flæskesteg med sværen nedad i en bradepande. Hæld koldt vand på, så det dækker 1/3 af stegen. Steg den i 20 minutter i en forvarmet ovn ved 220°.

2. Tag din flæskesteg ud, vend den om, og krydr sværen med blandingen af nelliker og rosmarin, salt og peber. Steg din flæskesteg færdig midt i ovnen i ca. 1 time. Hæld lidt vand over stegen efter 20 minutter, og gentag med jævne mellemrum.

3. Tag stegen ud, og lad den hvile i 15 minutter, inden den skæres.

4. Sauce til hjemmelavet flæskesteg: Rist krydderierne i den varme olie, hæld rødvin på, og kog ned til 1/3.

5. Tilsæt andefond og brun fond, kog op, og reducér til 1/3. Si saucen, tilsæt lidt af stegeskyen fra stegen, varm igennem, og smag til med sukker, salt og peber.

6. Servér enebærskyen til en lækker hjemmelavet flæskesteg sammen med alt tilbehøret.
 

SUKKERBRUNEDE KARTOFLER til hjemmelavet flæskesteg
1500 g små kartofler (kogte og pillede)
75 g sukker
50 g smør
Drys sukker ud på en stor pande, og lad det smelte ved svag varme uden at røre i det. Tilsæt smørret, når sukkeret er smeltet, rør det sammen til en ensartet masse, og hæld kartoflerne på.
Lad dem stå og småsimre og suge sukkermassen. Vend dem rundt flere gange, så de får farve over det hele.
 
ÆBLER OG SVESKER til hjemmelavet flæskesteg
3 madæbler
400 g svesker uden sten
1 dl portvin
¼ dl smeltet andefedt
3 bananskalotteløg i tynde både
timian
havsalt og friskkværnet peber
Vask æblerne, fjern kernehusene, og del dem i både. Hæld portvin på sveskerne, og lad dem stå og trække. Varm andefedtet i en gryde, tilsæt æbler og løg, og vend godt rundt. Krydr med timian, salt og peber. Tilsæt sveskerne, når æblerne er let møre, men stadig har bid. Varm igennem, og smag til med salt og peber. Drys med frisk timian.
 
SE OGSÅ: Risalamande - julens dejligste dessert
 
GLASEREDE KASTANJER til hjemmelavet flæskesteg
½ kg kastanjer (evt. tilsvarende mængde kogte på dåse)
5 bananskalotteløg i både
1 spsk. smør
1½ spsk. muscovadosukker
2 laurbærblade
2 kviste rosmarin
3 spsk. figenbalsamico
havsalt og friskkværnet peber
PYNT: rosmarin
Kog kastanjerne i ca. 12 minutter. Tag dem fra varmen, skyl dem i koldt vand, og pil og hak dem groft. Smelt smørret i en gryde, rist løg og kastanjer godt ved mellemvarme. Tilsæt krydderier, og vend godt rundt. Hæld eddike på lige før servering, kog op, og tag det fra varmen. Smag til med salt og peber, og pynt med lidt frisk rosmarin.
 
PRØV OGSÅ: Langtidsstegt and med sauce og kartofler
 
RØDKÅL MED JULEKRYDDERIER til hjemmelavet flæskesteg
¼ stort rødkål, fint snittet
1 dl kirsebæreddike
1 usprøjtet appelsin skåret i grove stykker
KRYDDERIER:
4 stk. allehånde
4 stk. kardemomme
2-3 stænger kanel
1 stjerneanis
10 stk. nelliker
2-3 spsk. ribsgelé
3 spsk. sukker
1 spsk. salt friskkværnet peber
Varm en sautérpande eller en bredbundet gryde op med lidt andefedt (fra indersiden i anden) eller lidt smør.Tilsæt alle krydderierne. Kom rødkålen på panden, og vend den rundt i fedtet i ca. 2-3 minutter. Hæld eddiken på, og vend rundt. Pres appelsinstykkerne ned over rødkålen, og kom stykkerne i sammen med ribsgelé.
Smag til med salt, sukker og peber.
 
PRØV OGSÅ: Risalamande med kirsebærsauce
Læs mere om: