Aftensmad

Lækker boeuf bourguignon

af Susanne Palmqvist 11. september 2014
Foto:Henrik Freek
Her er en opskrift på boeuf bourguignon med lækker bagt mos. Kød, sauce og god rødvin – her kogt sammen til en velsmagende gryderet.

Lækker boeuf bourguignon

4 personer.

  • 1 kg oksebov eller tykkam
  • 2 spsk. hvedemel
  • salt og friskkværnet peber
  • 2-3 skalotteløg eller 1 stort løg
  • 3 fed hvidløg
  • 2 gulerødder
  • 1 porre
  • 250 g tørsaltet bacon
  • 2 spsk. olie til stegning
  • 4 dl rødvin, f.eks. bourgogne
  • evt. 2 dl øl
  • 1-2 dl oksebouillon
  • 2 kviste frisk timian
  • 2 stilke persille
 

GRØNTSAGSFYLD

  • 12 små snackgulerødder
  • 400 g små champignoner
  • 15 små skalotteløg
  • 15 g smør til stegning
 

BAGT MOS

  • 1 kg kartofler til mos
  • 2-3 spsk. olivenolie
  • 1 æg
  • salt og friskkværnet peber
  • 2 spsk. friskhakket persille
  • 8 kokotter eller små gryder
 

Sådan laver du boeuf bourguignon med bagt mos 

 
  1. Skær først kødet i tern, og vend det i melet blandet med salt og peber.
  2. Snit så løg, hvidløg, gulerødder og porre.
  3. Skær baconen i strimler, og steg strimlerne i olie i en tykbundet gryde. Tag dem op.
  4. Brun kødet og tag det op.
  5. Fjern evt. lidt af fedtet, og steg så alle grøntsagerne.
  6. Tilsæt kød og bacon, og hæld vin og evt. øl over. Kog det hele i 5 minutter.
  7. Tilsæt så bouillon, krydderurter, salt og peber, og skru ned. Lad retten simre under låg i 1½-2 timer.
  8. Tag til sidst timian og persille op af gryden, og smag saucen til.
 

Grøntsagsfyld:

  1. Rens først gulerødder og champignoner, og pil løgene.
  2. Kog gulerødderne i 4-5 minutter.
  3. Steg løg møre i smør ved svag varme.
  4. Steg så champignoner i 1-2 minutter.
  5. Vend al grøntsagsfyldet i retten lige før servering.
 

Bagt mos:

  1. Skræl kartoflerne, og skær dem i tern.
  2. Kog dem først møre uden salt. og hæld vandet fra (gem lidt). Mos kartoflerne groft.
  3. Rør mosen blød med olie, æg, salt, peber, persille og lidt af vandet.
  4. Fordel så kartoffelmosen i 8 kokotter/små gryder, og dryp med olie.
  5. Bag dem i ovnen ved 200° i 20 minutter.

 

Tip: Vælg ikke alt for fint kød til retten. Når der er fedt på, så giver det en god smag ril retten.

 

Opskriften er den del af en komplet herremiddag. Til forret og dessert anbefaler vi:

Bagt torsk på grøn bund – få opskriften her

Ost og pølse med vaniljebagte blommer – få opskriften her