Hovedretter

Boeuf bourguignon med bagt mos

Til en rigtig herremiddag hører kød, sauce og god rødvin – her kogt sammen til en velsmagende gryderet. Servér gerne retten direkte fra gryden

Boeuf bourguignon med bagt mos  til 4 personer

INGREDIENSER

 
1 kg oksebov eller tykkam
2 spsk. hvedemel
salt og friskkværnet peber
2-3 skalotteløg eller 1 stort løg
3 fed hvidløg
2 gulerødder
1 porre
250 g tørsaltet bacon
2 spsk. olie til stegning
4 dl rødvin, f.eks. bourgogne
evt. 2 dl øl
1-2 dl oksebouillon
2 kviste frisk timian
2 stilke persille
 

GRØNTSAGSFYLD

12 små snackgulerødder
400 g små champignoner
15 små skalotteløg
15 g smør til stegning
 

BAGT MOS

1 kg kartofler til mos
2-3 spsk. olivenolie
1 æg
salt og friskkværnet peber
2 spsk. friskhakket persille
8 kokotter eller små gryder
 

Opskrift sådan laver du boeuf bourguignon med bagt mos 

 
1. Skær kødet i store tern, og vend det i mel blandet med salt og peber. Snit løg, hvidløg, gulerødder og porre groft. Skær bacon i tykke strimler, og steg dem i olie i en tykbundet gryde. Tag dem op. Brun kødet. Tag det op. Fjern evt. lidt af fedtet, og steg alle grøntsagerne. Tilsæt kød og bacon, og hæld vin og evt. øl over. Kog i 5 minutter. Tilsæt bouillon, krydderurter, salt og peber, og skru ned. Lad det simre under låg i 1½-2 timer. Tag timian og persille op af gryden, og smag saucen til.
 
2. Grøntsagsfyld: Rens gulerødder og champignoner, og pil løgene. Kog gulerødderne i 4-5 minutter. Steg løgene møre i smør ved svag varme. Steg champignoner i 1-2 minutter. Vend grøntsagsfyldet i retten lige før servering.
 
3. Bagt mos: Skræl kartofler, og skær dem i tern. Kog dem møre uden salt. Hæld vandet fra (gem lidt), og mos kartoflerne groft. Rør mosen blød med olie, æg, salt, peber, persille og evt. lidt af vandet. Fordel mosen i 8 kokotter/små gryder, og dryp med olie. Bag dem i ovnen ved 200° i 20 minutter.
 

TIP

Vælg ikke for fint kød til retten, men gerne et stykke med lidt fedt på. Det giver mest smag.
 

Opskriften er den del af en komplet herremiddag. Til forret og dessert anbefaler vi

Bagt torsk på grøn bund – få opskriften her

Ost og pølse med vaniljebagte blommer – få opskriften her