rabarbersaft opskrift
Drikke

Rabarbersaft

af Susanne Palmqvist 26. april 2022
Foto: Anders Schønnemann
Rabarbersaft smager af tidlig sommer og sol, og de røde rabarber giver både en fortryllende farve og smag til den friske saft. Den nemme opskrift på hjemmelavet saft med rabarber, får du lige her.

Ingredienser til rabarbersaft

  • 2 kilo rabarber skåret i mindre stykker
  • 4 stjerneanis
  • Skal af 1 citron i strimler (Tip: du kan evt. bruge en kartoffelskræller)
  • 1½ l vand
  • 550 g mørkt eller lyst rørsukker pr. liter siet saft
  • 20 g (1 brev) citronsyre
  • 1 tsk. Atamon

Sådan laver du rabarbersaft:

  1. Kom rabarber, stjerneanis, citronskal og vand i en gryde med låg.

  2. Lad det koge i ca. 10 minutter.

  3. Si saften (gerne gennem et viskestykke/klæde), og mål, hvor meget der er.

  4. Tilsæt sukker pr. liter saft.

  5. Kom citronsyre, saft fra 1 citron og evt. Atamon i, og lad det småkoge i ca. 5 minutter.

  6. Skum evt. overfladen for urenheder.

  7. Hæld saften på rene, skoldede flasker, der gerne også har fået lidt Atamon. 

Rabarbersaft med citron

Rabarbersaften bliver ekstra frisk og sommerlig, når den tilsættes frisk citron, som i opskriften her. Citronen kan dog sagtens udelades, hvis du ikke har nogen eller blot foretrækker rabarbersaft uden citron. 

Hvis du er til en sødere saft eller har meget syrlige rabarbere, kan du også lave rabarbersaft med vanilje. Tilsæt kornene fra en vaniljestang og selve stangen, når rabarbersaften koges. Vanilje gover en skøn, sødlig og aromatisk smag til de syrlige, friske rabarbere. 

Du kan også give rabarbersaften ekstra frisk, sommersmag ved at tilsætte lime og mynte. Opskriften på rabarbersaft med lime og mynte er perfekt til lækre drinks. Den søde og syrlige rabarbersaft smager skønt med et tvist af ingefær, og saften med rabarber og ingefær er lækker at drikke til f.eks. morgenmaden.

Rabarbersaft blandingsforhold

Denne opskrift  på rabarbersaft er relativt koncentreret og skal blandes op, inden den drikkes. Saften med rabarber kan blot blandes med vand for en lækker, hjemmelavet saftevand. Vil ud servere rabarbersaften i en festlig voksenversion, kan saften fortyndes med prosecco, mousserende hvidvin eller champagne. Tilsæt også gerne isterninger og friske mynteblade for en frisk sommerdrink!

Rabarbersaft har som regel et blandingsforhold på 1:1, men du kan blande lige efter din smag. Hvis du er vild med en intens rabarbersmag, kan du tilsætte mere saft, og hvis du er mere til den mildere udgave, tilsætter du blot mere væske.

Hvorfor skal man bruge Atamon?

Når du laver hjemmelavet saft, syltetøj eller lignende, der skal opbevares på glas, kan du forlænge holdbarheden ved at bruge Atamon. Du kan sagtens lave saft og marmelade uden brug af Atamon, men så er holdbarheden begrænset. 

I denne opskrift på rabarbersaft, er det valgfrit, om du bruger Atamon. Rabarbersaften skal opbevares på køl, hvor den kan holde sig i 2-3 uger. Hvis du også tilsætter Atamon, kan saften blot holde sig endnu længere. 

Rabarbersaft kan også fryses, hvis du ikke når at drikke den smagfulde saft inden for et par uger. Frys saften i en fryseegnet beholder eller gerne i isterningebakker. Så er det supernemt at have frisk, hjemmelaver rabarersaft klar, når sommervarmen bringer tørsten frem. 

Prøv også:

En anden god saft-klassiker er hyldeblomstsaften - se opskriften på en klassisk hyldeblomstsaft lige her