
LÆS OGSÅ: Hvad skal I spise nytårsaften? Her får du opskriften på en enkel og eksklusiv menu til nytårsaften
Den mest kendte mousserende vintype er den franske Champagne, der som bekendt er opkaldt efter Champagnedistriktet i Frankrig, men der findes mange dejlige bobler fra andre store vinlande. Her er de mest kendte:
Stammer fra en italiensk by nær Trieste af samme navn og er også en druetype. Den giver tørre mousserende vine og laves ikke nødvendigvis udelukkende på Prosecco-druen (der også kaldes Glera) og kan blandes med for eksempel Chardonnay og Pinot Grigio. Er Proseccoen "frizzante", har den et mindre kulsyretryk og er derfor kun semi-sparkling.
De mest kendte bobler kommer fra det franske vindistrikt af samme navn. Champagne laves af tre druesorter: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier og fås fra brut zéro til doux (se boks med ordforklaringer længere nede på siden)
Navnet på den mousserende vin fra Asti-regionen i Italien. Vinen er sød og har en lav alkoholprocent, der gerne er under 8 procent. Er Astién lavet udelukkende på muskatdruer, kaldes den for Moscato d'Asti.
Få 8 numre af femina fra kun 229 kr - ingen binding! Få vores tilbud her
Er det italienske ord for mousserende vin. Svinger mellem noget, der minder om en tør Champagne til Prosecco. Det er en ung og let vin, der enten er brut, seco eller doux (se ordforklaringer længere nede på siden)
Dette navn er betegnelsen for mousserende vine fra Frankrig, der ikke kommer fra Champagne-distriktet. Den fremstilles som Champagne, men koster væsentlig mindre og kommer ofte fra Alsaze og Bourgogne. Mens Alsace laves på Riesling-druen og er let, minder Bourgogne (som ofte laves på Chardonnay) til forveksling om en rigtig champagne. Crement laves som brut og sec (se ordforklaringer længere nede på siden).
Den budgetvenlige: Sekt, Tyskland, Østrig
Den laves efter samme metode som Champagne og må mange billigere måder som fremstilling på tanke.
Laves med samme metode som Champagne og er ofte på tre druer. Macabeo, Xarello og Parrellada, men kan også være på Chardonnay eller Pinot Noir. Fås som brut, seco eller semi seco (se ordforklaringer længere nede på siden).
LÆS OGSÅ: Miniguide til nytårets champagne
Mousserende vine har forskellige sødmegarder, der afgøres af den restsødme, der er tilbage i vinen, når den sættes til salg. Den kan skyldes enten en naturlig restsødme eller tilsat sødme - kaldet "dosage".
Helt tør:
Ultra Brut/Non dosage/Brut Zero - fransk, italiensk
Brut Nature - spansk.
Er en ultratør naturvariant, der er uden tilsat sukker. Sukkerindholdet (naturligt) er på under 3g/l.
Ekstra Brut - fransk, italiensk. Sukkerindholdet er på under 6g/l.
Tør:
Brut - fransk, spansk, italiensk.
Brut er den mest almindelige af de tørre varianter. Sukkerindholdet er lavere end 12g/l.
Halvtør:
Ekstra Dry - internationalt.
Ekstra Sec - fransk.
Ekstra Seco - spansk/italiensk.
Her er sukkerindholdet er mellem 12-17g/l.
Dry - internationalt
Sec - fransk
Seco - spansk/italiensk
Her er uukkerindholdet er mellem 17-32g/l.
LÆS OGSÅ: Sådan laver du de lækreste nytårscocktails
Halvsød:
Demi sec - fransk
Semi seco - spansk.
Disse er nummeret sødere uden at være decideret sød. Sukkerindholdet er mellem 32-50g/l.
Sød:
Doux - fransk
Dulce/Dolce - spansk/italiensk.
Disse er meget sød. Sukkerindholdet er højere end 50g/l.
- Betal lidt ekstra - det kan smages!
- Behandl Champagne, som var det en god vin: Servér den i et stort vinglas, slyng den rundt og duft
- En god Cremant de Bourgogne er et godt og billigt alternativ til Champagne
- Vælger du Asti, så brug lidt ekstra penge på den. En god Asti smager nemlig af (rigtig) frugt - skøn, sprød og liflig - og kan blive et hit hos mange.
Klassisk sød og sprudlende Asti
Gemma Asti Spumante NV, Italien
Liflig i munden med bløde bobler og en velbalanceret sødme, der løftes fint op af den friske syre. Er lavet 100 procent på moscato bianco fra grusholdige vinmarker i den klassiske Asti Spumante-region, hvor druen opnår modenhed og aromatisk kompleksitet.
65 kr.
Den italienske version af Champagne
Castelveder Franciacorta Brut, Franciacorta, Italien
Moden syre med en bred og fyldig struktur. Er lavet på ren Chardonnay fra de kalkholdige bakkedrag i Norditalien, hvor jordbunden minder om den i Champagne. Franciacorta laves efter et stramt sæt regler, der sikrer en meget høj kvalitet.
145 kr.
Cremant - et alternativ til Champagne
Charles de Fére "Reserve Chardonnay Tradition", Cremant de Bourgogne NV, Bourgogne, Frankrig
Delikate bobler med en moden syre og behagelig fløjsagtig struktur. Cremant-vine er produceret på den traditionelle metode ligesom i Champagne. En ren Chardonnay med 20% lagring på egetræsfade.
99 kr.
En hyldest til Champagnens godfather
Dom Pérignon Moët Hennessy Louis Vuitton, Frankrig 2004.
I smagen er der en ekstremt fin balance mellem fylde og lethed, med en usædvanlig sublim præcision. Smagen bliver ved og afsluttes med saftige, krydrede noter. Er en hyldest til Dom Pierre Pérignon, den spirituelle fader til Champagne.
999 kr.
En lys og frugtig champagne
Möet & Chandon Nectar Impérial Champagne, Frankrig
Denne Möet Brut Impérial er husets ikoniske Champagne fra 1869 med en stil, der adskiller sig ved dets lyse frugtighed, den forførende smag og dets elegante modenhed. Lavet på druerne Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.
329 kr.
Cava med struktur og dybde
Perelada Cava Brut Reserva, Cava, Spanien
Som i Champagne bruger man i Cava ofte en blanding af tre druesorter med forskellig karakteristika: Macabeo giver fylde og blødhed. Xarel.lo struktur og rankhed og Parellada frugt og charme. En ren frugtdreven eftersmag med en god struktur og fylde.
75 kr.
- Betal lidt ekstra - det kan smages!
- Behandl Champagne, som var det en god vin: Servér den i et stort vinglas, slyng den rundt og duft
- En god Cremant de Bourgogne er et godt og billigt alternativ til Champagne
- Vælger du Asti, så brug lidt ekstra penge på den. En god Asti smager nemlig af (rigtig) frugt - skøn, sprød og liflig - og kan blive et hit hos mange.