Desserter

Peberkager: Opskrift med glasur, glimmer og gøgleri

Peberkager med pynt – der er ingen grænser i denne opskrift! Nyd julens mest skammeligt pyntede peberkager til din kaffe, eller brug dem som julepynt! Lav dem med en veninde eller med dine søde børn, hvis de kan klare sukkerchokket.

DET SKAL DU BRUGE

125 g smør
100 g brun farun (eller muscovadosukker)
4 spsk. mørk sirup
325 g hvedemel
1 knsp. salt
1 tsk. natron
1 tsk. stødt ingefær
½ tsk. stødt sort peber
½ tsk. stødt allehånde (du kan også erstatte med stødt nellike eller kardemomme)

Et kilo smør omtrent

Hop ned til opskriften på peberkager med pynt ved at klikke her. 

”Når en peberkagebager bager peberkagekager ta’r han først en mægtig gryde og et kilo smør omtrent. Og hvis gryden ikke vælter, blandes smørret, mens det smelter, med et kilo puddersukker, til det lugter brunt og brændt … ”

Du husker måske børnesangen fra Dyrene i Hakkebakkeskoven, men det er nu ikke lige præcis den opskrift, vi har valgt at give jer til julebageriet. Vi vil påstå, at vores opskrift på peberkager er bedre, og lidt sundere – med 125 gram i stedet for et kilo smør!

Der er ingen jul uden peberkager, der hænges i fine snore i vindueskarmen – eller gnaskes af hele familien foran tv’et hver aften, mens julekalenderen kører.

Det er kun fantasien der sætter grænsen for, hvordan du pynter de sprøde kager. De kan pyntes simpelt med glasur og krymmel, eller du kan lave mønstre med en tandstik og ”tegne” stjerner, snefnug eller hjerter. Nederst kan du se en video, der viser, hvordan du kan dekorere peberkagerne. Rigtig god fornøjelse i julekøkkenet!

PRØV OGSÅ: Kan du ikke få nok af julebageriet i hjemmet, så prøv Feminas andre opskrifter på julebag her 

Opskrift: Sådan laver du peberkager med pynt

1. Smelt smør, sukker og sirup i en kasserolle under omrøring.

2. Sigt mel, natron, salt og krydderierne i en skål, og rør den smeltede sukkermasse i. Rør, til dejen er fast og nem at arbejde med.

3. Rul dejen ud i ca. ½ cm's tykkelse på et melstrøet bord (dejen er nemmest at arbejde med, når den er lun, så brug den med det samme).

4. Stik figurer ud efter ønske, og bag dem på en bageplade med bagepapir i en forvarmet ovn ved 170° i 8-10 minutter, eller til de er gyldne og bagte. Lad peberkagerne køle af på pladen.

Glasur / royal icing til peberkagerne

Denne opskrift er på hvid glasur, så kommer du f.eks. flydende frugtfarve i, skal du bruge lidt mere flormelis. Men pas på, glasuren ikke bliver for tyk, så kan du nemlig ikke "tegne" i den på peberkagerne.

½ dl pasteuriseret æggehvide (1 bæger)
ca. 150 g flormelis
evt. farve

Få 8 numre af femina fra kun 229 kr - ingen binding! Få vores tilbud her

Forslag til pynt til peberkager

knuste bolsjer
små chokoladepastiller
sukkerkugler
guldstøv
sølvkugler
spiseligt glimmer
glimmersukker
perlesukker
krymmel
slik eller smarties

... og meget andet.

Rør æggehvide og flormelis sammen. Kom evt. farve i, eller del glasuren i to portioner, og lav den ene farvet.

Pynt dine peberkager ved først at tegne omridset af kagen op, fyld ud med glasur. Pynt med en ny farve glasur ovenpå. Brug evt. en tandstik til at lave mønstre. Du kan også bruge en sprøjtetyl til at tegne fine streger på peberkagerne.

Er du bare vild med at dyppe, drysse og dekorere, så fortsæt med det til nytårsaften. Nytårsfesten kan nemlig gøres lidt sjovere med disse lækre og smukke kransekagestykker ”fondue style” med dips og dekorativt krymmel i alle tænkelige farver og konsistenser.

PRØV OGSÅ: Kransekage-fondue: Et brag af en nytårsdessert! 

Du kan måske også finde inspiration til flere ting, du kan dekorere dine peberkager med, i det drys, der kommer på kransekagen, her:

Hakkede pistacienødder: Hæld pistacienødderne på en bageplade beklædt med bagepapir, og sæt dem i ovnen på 200 grader i 4 minutter. Lad nødderne køle af, hak dem og hæld dem i en skål.

Guld-pufsukker: Bland pufsukker og spiseligt guldstøv sammen i en skål.

Hakkede Smarties: Hak Smarties og hæld dem i en skål.

Kokosflager: Hæld kokosflager i en skål.

Frysetørrede hindbær: Hæld frysetørrede hindbær i en skål.

3 tips til peberkagerne

1. Du kan sagtens fryse dejen, hvis kagerne først skal bruges senere. Den holder ca. en måneds tid i fryseren. Husk at tø den op i god tid.

1. Opbevar dine peberkager i en kagedåse i 1-2 uger, så kan du lige trylle en glasur frem og pynte i godt selskab.

2. Planlægger du at hænge dine smukt dekorerede peberkager på juletræet eller i vindueskarmen, så husk at lave et hul i kagerne, før du bager dem, så der kan trækkes et fint bånd igennem. Brug et bånd med en bredde på omkring en halv til en hel centimeter. Det ser pænt ud.

I videoen herunder kan du se, hvordan du pynter kagerne:

Vil du gerne hoppe med på trenden med hjemmelavede gaver, men stritter strikkepindene den forkerte vej, og mangler du lidt finesse på malefronten? Så har vi den perfekte hjemmelavede gave til dig. Disse fem gaver er nemlig så lette, at alle kan finde ud af at lave dem – og så er de tilmed spiselige, så er modtageren fan af en minimalistisk livsstil og glad for mad, er denne gave helt perfekt. Du kan selvfølgelig også putte dine peberkager i en fin dåse og give den som gave.

PRØV OGSÅ: 5 spiselige gaver, du nemt kan lave 

Peberkager er lavet af samme dej som pebernødder, så du kan også vælge at lave halvt af hver. Vil du ikke undvære en eneste peberkage af denne opskrift, så prøv noget nyt på pebernøddefronten – for eksempel kæmpepebernødder! Find opskriften herunder.

PRØV OGSÅ: Kæmpe-pebernødder med citron og mandler 

Læs mere om: