Øllebrød opskrift
Desserter

Øllebrød med vaniljecreme

af Camilla Zarah Lawes 5. august 2021
Foto: Wichmann+Bendtsen Photography
Øllebrød er en dansk klassiker, som aldrig går af mode. Her får du opskriften på en den bedste øllebrød med et sødt tvist af vaniljecreme.
4 personer
Tid i alt 30 min

Ingredienser til øllebrød:

  • 250 g rugbrød
  • 7½ dl vand
  • 2 dl hvidtøl
  • 1 dl rørsukker

Vaniljecreme

  • 200 g flødeost naturel
  • korn af 1 vaniljestang
  • 3 spsk. flormelis
  • 1 dl piskefløde

Pynt

  • 2 spsk. tørret lavendel
  • 2 spsk. frysetørrede kirsebær

Sådan laver du øllebrød:

  1. Dag 1: Skær rugbrødet i små tern; læg dem i en gryde med vand, og lad dem stå i blød natten over.

  2. Dag 2: Bring rugbrødsblandingen i kog under låg ved svag varme, og pisk godt undervejs, så det bliver til en ensartet masse.

  3. Tilsæt øl og sukker, og kog grøden i yderligere 15 minutter.

  4. Lad den afkøle let, og fordel den i 4 små skåle eller glas.

Vaniljecreme til øllebrød:

  1. Pisk flødeost sammen med vaniljekorn og flormelis. Pisk fløden til skum, og vend den i.

  2. Servér øllebrøden med en stor skefuld vaniljecreme, og drys evt. med tørret lavendel og frysetørrede kirsebær.

Gammeldags øllebrød – Nem, klassisk opskrift

Øllebrød er en klassisk dansk ret, der laves på rugbrød, vand, hvidtøl og sukker. Retten stammer fra en tid, hvor maden var knap, og man derfor brugte rester af brød til at lave grød.

Til trods for, at opskriften på øllebrød opstod for mange år siden, er det stadig en ret, som mange nyder i dag – muligvis i en lidt lækrere udgave. Har du en rest rugbrød tilovers, er øllebrød den oplagte ret. Servér som dessert eller lille morgenanretning.

Elsker du de danske klassikere, så se også opskriften på rødgrød med fløde lige her.

Traditionelt serveres øllebrød med en klat flødeskum eller en sjat fløde eller mælk. I opskriften her har vi piftet den gammeldags øllebrød op med en sød vaniljecreme, der udover den klassiske fløde, er pisket med vanilje, flormelis og flødeost. Det giver en ekstra cremet og sød topping.

Øllebrød kan serveres med lige den topping, som du foretrækker eller bare spises som den er. I sommermånederne kan de være frisk og lækkert at spise øllebrød med jordbær og mælk, mens æblemos er perfekt i efteråret.

Den bedste cremede øllebrød uden klumper

Denne opskrift på øllebrød er lavet over to dage, hvor rugbrødet først sættes i blød i en gryde med vand natten over. Det gør det nemt at koge den perfekte øllebrød, helt uden klumper, dagen efter.  

Prøv også at bage dit eget lækre rugbrød med opskriften her.

Har du ikke fået sat rugbrødet i blød inden, kan du dog sagtens lave en hurtig og god øllebrød ved blot at koge alle ingredienserne sammen under omrøring. Hvis rugbrødet har svært ved at blive helt opløst, kan du give øllebrøden en hurtig tur med stavblenderen.

Vil du have en ultracremet og blød øllebrød, kan du med fordel bruge rugbrød med færre frø og kerner eller sigte grøden efter kogning.

Øllebrød uden øl

Selvom det ligger i navnet, at der er øl i opskriften på øllebrød, kan du sagtens lave grøden uden. Det kan f.eks. være godt med en opskrift på øllebrød uden øl, hvis det skal servers for babyer eller børn.

Skal du lave øllebrød til baby, barnlige sjæle eller bare ikke har en øl stående, kan du lave den udelukkende på vand. Tilsæt evt. lidt appelsinsaft i stedet for at give smag.

Hvor længe kan øllebrød holde sig?

Hjemmelavet øllebrød kan holde sig 2-3 dage på køl og øllebrøden kan også genopvarmes, hvis den er lavet udelukkende på vand. Øllebrød kan endda fryses, hvilket er perfekt, hvis du vil have nem grød til babyer eller småbørn.

Er øllebrød sundt?

Da øllebrød er lavet på rugbrød, indeholder det masser af gode kostfibre og fuldkorn, som mætter godt. Den smule alkohol, der er i øllen, fordamper, når øllebrøden koges, og du kan derfor roligt spise den lækre grød til morgenmad.

Vil du have en øllebrød fyldt med vitaminer, kan du med fordel servere den med ekstra frugt og grønt, som æbler, pærer eller bær.

Du får selvfølgelig en tungere øllebrød, hvis den serveres med store mængder flødeskum, men toppingen kan du helt selv tilpasse efter din egen smag. Øllebrød kan derfor sagtens være en lige så god morgenmad som havregrød, da de i bund og grund begge laves på kornsorter og væske.

Prøv også: Opskrift på sønderjysk rugbrødslagkage