krydderkager formet som fine figurer
Desserter

Mette Blomsterbergs opskrift på krydderkager

af Mette Blomsterberg 1. december 2021
Fotos fra «Blomsterbergs lækkerier til hele familien« og »Blomsterbergs søde sager«, begge politikens forlag.
Jul er lig med masser af lækre småkager - prøv Mette Blomsterbergs lækre krydderkager

DET SKAL DU BRUGE

  • 400 g hvedemel
  • 200 g stuetempereret smør
  • 150 g flormelis
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1 tsk stødt nellike
  • 4-5 æggeblommer (110 g)

GLASUR

  • 150 g flormelis, sigtet
  • Ca. 50 g past. æggehvide

Sådan laver du Mette Blomsterbergs krydderkager

  1. Ælt mel, smør, flormelis, kanel og nellike sammen, til det smuldrer. Tilsæt æggeblommerne og lad dejen samle sig.
  2. Når dejen er ensartet, stilles den i køleskab i ½ time, før du ruller den relativt tyndt ud i lidt mel.
  3. Udstik de ønskede figurer - mænd, koner, grise osv. Saml store figurer på en bageplade beklædt med bagepapir, og små figurer på en anden bageplade for at sikre, at det, der f.eks. skal bage i længere tid, er på samme plade.
  4. Ælt alle dejresterne sammen igen og gentag udrulningen. Lav evt. små krydderkager (pebernødder) af den sidste resterende dej.
  5. Bag figurerne i ovnen ved 170 grader i 8-18 minutter, til de er gyldne, afhængig af tykkelse og størrelse. Hold øje med dem.
  6. Afkøl de bagte krydderkager på en bagerist, inden de pyntes med sprøjteglasur:
  7. Pisk flormelis og æggehvide hvidt og luftigt med håndmikser, til glasuren ikke flyder sammen, når piskningen stoppes. Kom den færdige glasur i et kræmmerhus af bagepapir eller i en engangssprøjtepose, som du klipper et ganske lille hul i.
  8. Pynt krydderkagerne efter eget valg og drys måske med pistacie, krymmel, frysetørrede hindbær eller finthakkede mandler - kun fantasien sætter grænsen. Lad de pyntede krydderkager lufttørre et par timer, inden de kommes i tætsluttende dåser.