Desserter

Mette Blomsterbergs hjemmelavede vaniljeis med pistaciekrokant

Hjemmelavet is er og bliver bedst og fås i så mange varianter, at det kan være svært at vælge én favorit – men en fløjlsblød vaniljeis er altid et hit. Her får du opskriften på Mette Blomsterbergs vaniljeis.

Antal personer: 6

Vaniljeis

1/2 stk. polynesisk vaniljestang
100 gram sukker
1 dl. pasturistede æggeblommer
6 dl. piskefløde

Pistacie-krokant

130 gram sukker
75 gram usaltede pistaciekerner

Flødeis, sodavandsis og sorbet

Hop direkte ned til Mette Blomsterbergs opskrift på vaniljeis med pistaciekrokant ved at klikke her.

 

Sorbet, soft-ice, sodavandsis, pind-is, flødeis – der findes mange varianter af den frosne dessert, og vi elsker dem alle. Vi kan sagtens spise is året rundt, for mens sommervarmen ofte indbyder til de lette frugtsorbeter, klæder en fløjlsblød flødeis den råkolde og mørke efterårsdag utrolig godt.

Is er og bliver bedst, når den er hjemmelavet. Det ikke bare smager bedst – men giver også en vis respekt fra venner og familie, når de smager din hjemmelavede is. Klassikeren over dem alle er og bliver vaniljeisen, som er lækker og blød og smelter på tungen, hvor man tydeligt kan smage vaniljekornene. Vaniljeisen både smager og ser skøn ud.

Historien om isen

Man ved ikke, hvor isen stammer fra, men den kan spores helt tilbage til 600-tallets Kina, hvor kejseren spiste en ret bestående af mælk, mel og kamfer, der var rørt sammen og kølet ned. Et par århundreder senere fik en senere kejser serveret sne fra bjergene, som var blandet med frugt og dermed til forveksling lignede en gammeldags form for sorbet.

Isen som vi kender den blev opfundet i Italien, hvor det siges, at det var Katarina af Medici, som blev født i Firenze i 1500-tallet og blev dronning af Frankrig, og hendes kok, som udbredte isen. Muligvis stammer den italienske is fra den kinesiske – det rygtes nemlig, at Marco Polo tog den med hjem fra Kina.

Da fryseren først blev opfundet sent i 1800-tallet, skulle man skære frossent vand ud af søer og gemme det for at nedkøle is.

Kilde: Wikipedia

Hjemmelavet vaniljeis med pistaciekrokant

Mette Blomsterberg er Danmarks ukronede dessertdronning, og vi er vilde med stort set alt, hvad hun finder på af kager, desserter og is. Derfor giver vi dig en af Mette Blomsterbergs opskrifter på hjemmelavet is. Ifølge Blomsterberg selv er vaniljeisen med pistaciekrokant en af hendes favoritopskrifter.

- Det er overraskende overkommeligt at lave sin egen, hjemmelavede is. Har du børn, så tag dem endelig med i køkkenet, for de allerfleste ELSKER jo god is, og det er helt magisk at lave den selv, siger hun.

Opskriften på vaniljeis med pistaciekrokant kan følges til punkt og prikke eller blot bruges som inspiration til at tilføje egen yndlingssmag. Find opskriften herunder. 

Opskrift: Sådan laver du vaniljeis med pistaciekrokant

Pistaciekrokant

1. Sukkeret smeltes til en god, gylden karamel. Pistaciekernerne kommes i og ristes med i nogle sekunder. Karamellen hældes straks ud på et stykke bagepapir.

2. Afkøles helt og hakkes groft med en savtakket kniv.

Vaniljeis

1. Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en lille kniv.

2. Mas kornene sammen med lidt af sukkeret med kniven, så kornene skilles ad.

3. Pisk æggeblommer sukker og vaniljesukker med en håndmikser til en tyk æggesnaps. Pisk fløden til let skum. Halvdelen af den letpiskede fløde tilsættes, og der vendes forsigtigt. Tilsæt pistacie-krokanten sammen med den resterende letpiskede fløde. Vend det forsigtigt sammen og fordeles straks i en silikone brødform. Nedfrys isen til næste dag.

Vaniljeisen vil med garanti vække begejstring hos gæsterne eller hos familien – især, hvis der er børn til stede! Men det er altså også helt i orden at lave isen til sig selv, hvis man bare skal hygge en aften alene foran fjernsynet. Isen kan serveres lige, som du ønsker – portionsanrettet til gæsterne eller i en stor skål, hvis isen bare er til dig selv. Mette Blomsterberg foreslår, at man serverer den i de smukke dråbeformede skåle, som kan findes her.

Mere Mette Blomsterberg

 

Er du vild med Mette Blomsterbergs opskrift på vaniljeis, så kan det være, du skal kaste dig over en af hendes mange andre lækre dessertopskrifter. De hjemmelavede hindbærsnitter er en klassiker i danske bagerforretninger, men det er faktisk let at bage sine egne – som er endnu sværere at holde snitterne fra end bagerens! Blomsterbergs hindbærsnitter er formet som en klassisk medalje, så de ser lidt finere ud. Find opskriften herunder.

PRØV OGSÅ: Opskrift på Mette Blomsterbergs hindbærsnitter 

Skal der være sommerfest, men uden vaniljeis, så prøv en anden af Mette Blomsterbergs skønne opskrifter – nemlig den klassiske jordbærtærte, som også er bedst hjemmelavet! Den består af en sprød mørdejsbund, et chewy mazarinlag, en blød vaniljecreme – toppet med søde, røde jordbær omkredset af lækker kransekage. What’s not to like! Få opskriften herunder.

PRØV OGSÅ: Blomsterbergs jordbærtærte 

Kan du bare ikke få nok af Mette Blomsterbergs opskrifter, så prøv hendes lækre, men simple hjemmelavede gulerodsmuffins, som kan nydes derhjemme eller nemt pakkes ned til at tage med på kontoret eller til klassen. De kan også spises med vaniljeis på toppen, hvis du ikke kan få nok af den. Se opskriften nedenfor.

PRØV OGSÅ: Mette Blomsterbergs gulerodsmuffins