Konfekt-kugler overtrukket med mørk, tempereret chokolade
Desserter

Konfekt-kugler overtrukket med chokolade

af Christine Bille Nielsen 3. december 2021
Foto: Henrik Freek
Konfekt med marcipan, nougat, chokolade og meget mere er en fast del af julens søde godter. Mange har tradition for at lave hjemmelavet konfekt, og her får du en nem opskrift på julekonfekt.
25 stk
Tid i alt 40 min

Det skal du bruge til julekonfekt:

  • 300 g marcipan
  • 50 g valnøddekerner
  • evt. 2 spsk. cognac
  • 400 g mørk chokolade af god kvalitet

Pynt til julekonfekt:

  • spiseligt sølv- eller guldstøv
  • sukkerkugler
  • farvet groft sukker eller kokosmel
  • hakkede nødder, f.eks. valnødder, pistacienødder eller mandler

Sådan laver du konfektkugler overtrukket med chokolade

  1. Ælt marcipan sammen med grofthakkede valnødder og evt. cognac.

  2. Rul marcipanen ud til en pølse, og skær den i ca. 25 stykker. Tril dem til kugler.

  3. Hak chokoladen fint, og læg halvdelen af chokoladen i en skål. Smelt resten af chokoladen i en anden skål over vandbad, til den er 48-50° varm. Brug et (sukker)termometer. Sørg for, at der hverken kommer vand eller damp i chokoladen, og tør skålen grundigt af i bunden, når du tager den af vandbadet.

  4. Bland det meste af den smeltede chokolade i den usmeltede chokolade. Rør rundt, og lad chokoladen smelte sammen. Hvis al den usmeltede chokolade ikke smelter efter4-5 minutters omrøring, kan du tilsætte resten af den smeltede chokolade.

  5. Den tempererede chokolade bør nu være mellem 30-31° og ret tyktflydende. Er den over 34°, er det gået galt! Lav en lille test på et stykke papir: Chokoladen skal stivne og blive sprød i løbet at få minutter. Bemærk: Hvis det er gået galt, kan du blande den mislykkede chokolade med præcis samme mængde ny, usmeltet og hakket chokolade og varme hele portion op til 48-50°.

  6. Dyp marcipankuglerne 1 ad gangen i den tempererede chokolade. Tag kuglen op med en gaffel, og bank gaflen let mod kanten.

  7. Sæt marcipankuglerne på bagepapir, og drys straks med den valgte pynt. Hvis chokoladen er tempereret perfekt, stivner den efter et par minutter og bliver lidt mat. Sker det ikke, kan du lade chokoladen køle af i et koldt rum uden træk eller kort tid på køl.

Tip: Brug tynde plastikskåle til at smelte chokoladen i. Glas eller metal holder for godt på varmen, så temperaturen risikerer at stige yderligere, efter at chokoladen er taget af vandbadet.

Opskrifter på julekonfekt

Julen er fyldt med søde sager og en af dem er den, gerne hjemmelavede, konfekt. Julekonfekt dækker over et hav af gamle, klassiske opskrifter, der ofte indeholder marcipan, nougat og chokolade. Her får du opskriften på en simpel kugle konfekt med marcipan, valnødder og chokolade, som især et et hit som konfekt til de voksne. 

Hvis du vil lave den hjemmelavede konfekt ekstra lækker, kan du lave den med hjemmelavet marcipan.

Se også: Opskrift på chokolade-fudge

Vi har dog også masser af andre opskrifter til årets julekonfekt, som du kan lave sammen med og til familie og venner. Find f.eks. nemme opskrifter på konfekt, du kan lave med børnene, konfekt uden marcipan eller sundere opskrifter på konfekt.

Find alle vores lækre opskrifer på julekonfekt lige her.