Desserter

Julebag: Opskrift på fantastiske finskbrød

Finskbrød leder tankerne hen på mormors julebag og julehygge. Der er nu noget over småkager med masser af smør. Få opskriften på sprøde hjemmelavede finskbrød her.

Antal personer: 45

DET SKAL DU BRUGE

200 g smør
250 g hvedemel
50 g sukker

ENDVIDERE

1 æg
1 spsk. koldt vand
50 g mandler, hakkede
50 g perlesukker

Lækre finskbrød med sukker og nødder på toppen

Klik her for at hoppe ned til opskriften på klassiske finskbrød

Når vi nærmer os december og de koldeste dage på året, er det tid til at stimle sammen indendørs og gå i gang med den hyggeligste juleaktivitet: Julebageriet! Og hvad bedre end at kaste sig over klassikeren finskbrød?

Der findes et hav af opskrifter på lækkert julebageri. Og det er altså bare hyggeligt, når mørket sænker sig, vi tænder stearinlys indenfor, julekalenderen eller Now Christmas kører i baggrunden, og hele familien er samlet omkring småkagebageriet. Hvis vi er rigtig heldige, falder der også et par snefnug uden for vinduerne.

Der er ikke mange småkager, vi vil sige nej til, hvis vi bliver budt dem. Men de klassiske finskbrød er altså en sikker vinder. De små kager, der er bløde indeni og sprøde udenpå med knasende sukker og crunchy nødder på toppen, hitter altid hos.

Om finskbrød

Allerede i 1800-tallet kendte man til den lille, sprøde småkage – og fra begyndelsen af 1900-tallet blev opskriften på finskbrød skrevet ned i Frøken Jensens kogebog. I udgaven fra 1921 kaldes småkagen for Finsk Brød – men har stadig ikke noget med brød at gøre.

Der er desværre ingen spor af forklaringen på, hvorfor småkagen hedder finskbrød – det har ikke umiddelbart noget med Finland eller finner at gøre!

Måske har du en opskrift på finskbrød, der går igen hvert år eller bliver videregivet gennem generationer. Hvis ikke, så har vi den bedste opskrift på de lækre finskbrød.

Jul hele året!

Der er mange forskellige bud på, hvordan man laver de fine finskbrød. Måske kan du endda med nogle variationer finde på en undskyldning for at bage de små lækkerbiskner hele året rundt, og ikke kun ved juletid. Prøv for eksempel disse nuttede lyserøde af slagsen – finskbrød de luxe – med knuste sukkerstokke på toppen. Mums!

SE OPSKRIFTEN HER: Finskbrød de luxe 

Opskrift: Sådan laver du finskbrød

1. Skær smørret i terninger, og bland det med mel og sukker, til dejen er samlet. Du kan gøre det i hånden eller komme det hele i en foodprocessor og lade den gøre arbejdet for dig. Pak dejen i film, og læg den i køleskabet i ½ time.

2. Tag dejen ud, tril den til fingertykke pølser, og skær dem i 3-4 cm lange stykker. Læg dem på bagepapir på en bageplade. Pisk æg og vand sammen, og pensl finskbrødene med æggestrygelsen. Bland mandler og sukker sammen, og drys det på kagerne.

3. Bag dine finskbrød ved 200° i 8-10 minutter. Lad dem køle af på rist.

Få 8 numre af femina fra kun 229 kr - ingen binding! Få vores tilbud her

Er én enkelt type julebag ikke nok, så kast dig over nogle flere af slagsen. Prøv for eksempel opskriften på vores sprøde brunkager.

SE OPSKRIFTEN HER: Hjemmelavede brunkager