

Finskbrød - Klassisk opskrift på finskbrød
DET SKAL DU BRUGE
- 200 g smør
- 250 g hvedemel
- 50 g sukker
ENDVIDERE
- 1 æg
- 1 spsk. koldt vand
- 50 g mandler, hakkede
- 50 g perlesukker
Sådan laver du finskbrød
Forberedelse: 10 min. Hævetid: 30 min. Bagetid: 10 min.
- Skær smørret i terninger, og bland det med mel og sukker, til dejen er samlet. Du kan gøre det i hånden eller komme det hele i en foodprocessor og lade den gøre arbejdet for dig. Pak dejen i film, og læg den i køleskabet i ½ time.
- Tag dejen ud, tril den til fingertykke pølser, og skær dem i 3-4 cm lange stykker. Læg dem på bagepapir på en bageplade. Pisk æg og vand sammen, og pensl finskbrødene med æggestrygelsen. Bland mandler og sukker sammen, og drys det på kagerne.
- Bag dine finskbrød ved 200° i 8-10 minutter. Lad dem køle af på rist.

Finskbrød er en hitsmåkage
Der findes et hav af opskrifter på lækkert julebageri. Og det er altså bare hyggeligt, når mørket sænker sig, vi tænder stearinlys indenfor, julekalenderen eller Now Christmas kører i baggrunden, og hele familien er samlet omkring småkagebageriet. Hvis vi er rigtig heldige, falder der også et par snefnug uden for vinduerne.
Der er ikke mange småkager, vi vil sige nej til, hvis vi bliver budt dem. Men de klassiske finskbrød er altså en sikker vinder. De små kager, der er bløde indeni og sprøde udenpå med knasende sukker og crunchy nødder på toppen, hitter altid hos.
Er én enkelt type julebag ikke nok, så kast dig over nogle flere af slagsen. Prøv for eksempel opskriften på vores sprøde brunkager.

Brunkager
Hjemmelavet finskbrød
Når vi nærmer os december og de koldeste dage på året, er det tid til at stimle sammen indendørs og gå i gang med den hyggeligste juleaktivitet: Julebageriet! Og hvad bedre end at kaste sig over klassikeren finskbrød?
Om finskbrød
Allerede i 1800-tallet kendte man til den lille, sprøde småkage – og fra begyndelsen af 1900-tallet blev opskriften på finskbrød skrevet ned i Frøken Jensens kogebog. I udgaven fra 1921 kaldes småkagen for Finsk Brød – men har stadig ikke noget med brød at gøre.
Der er desværre ingen spor af forklaringen på, hvorfor småkagen hedder finskbrød – det har ikke umiddelbart noget med Finland eller finner at gøre!
Måske har du en opskrift på finskbrød, der går igen hvert år eller bliver videregivet gennem generationer. Hvis ikke, så har vi den bedste opskrift på de lækre finskbrød.
Luksus-finskbrød, der kan spises hele året:

Der er mange forskellige bud på, hvordan man laver de fine finskbrød. Måske kan du endda med nogle variationer finde på en undskyldning for at bage de små lækkerbiskner hele året rundt, og ikke kun ved juletid. Prøv for eksempel disse nuttede lyserøde af slagsen – finskbrød de luxe – med knuste sukkerstokke på toppen. Mums!