jødekager
Desserter

Jødekager med citron

af Susanne Palmqvist 10. februar 2022
Foto: Anders Schønnemann
Skønne jødekager med et fint strejf af citron. Du kan stikke dem ud i store hjerter, blomster eller bare cirkelrunde. Hjortetaksalt er et kemisk hævemiddel, der gør kagerne skøre på den fede måde. Når det virker i ovnvarmen, dannes der bl.a. ammoniak, som fordamper, så bliv ikke forskrækket over den lidt skarpe lugt.
15 stk

JØDEKAGER

  • 250 g hvedemel
  • ½ tsk. hjortetaksalt
  • 2 tsk. fintrevet økocitronskal
  • 50 g smuttede, finthakkede mandler
  • 125 g sukker
  • 175 g koldt smør
  • 1 æg til pensling
  • 1 tsk. kanel

DRYS TIL JØDEKAGER

  • 1-2 tsk. kanel og 3 spsk. sukker
  • mandelsplitter

1. Bland mel, hjortetaksalt og citronskal. Hak mandlerne ret fint, og vend dem i sammen med sukkeret. Hak smørret i små stykker, og smuldr det med melblandingen. Saml dejen med de varme hænder, til den hænger godt sammen. Læg den koldt i ½ time.

 

2. Pisk ægget let sammen, og bland kanel i.

 

3. Rul dejen ud på et meldrysset bord, ikke alt for tyndt. Stik kagerne ud i store cirkler på ca. 10-12 cm (brug en form eller et stort glas dyppet i mel). Saml den overskydende dej, og rul ud en gang til, så alt bliver brugt. Læg kagerne på plader med bagepapir, og pensl med æg. Drys kanel- sukker og lidt mandler på midten, og tryk dem fast. Bag dem øverst/midt i en 200° varm ovn i ca. 10 minutter, til de er lysebrune. Lad dem køle helt af på en rist, inden de lægges i dåser.

 

TIP: Når hjortetaksalt virker i ovnvarmen, dannes der bl.a. ammoniak, som fordamper, så bliv ikke forskrækket over den lidt skarpe lugt.

PRØV OGSÅ:

Bag dine egne lækre brunekager - få opskriften her