Den store bagedyst: Napoleonshatte
Desserter

Den store bagedyst: Napoleonshatte

29. august 2014
af Helle Rosenkrantz
Ugens hemmelige udfordring i "Den store bagedyst" var Napoleonshatte. Her får du opskriften på de skønne kager med chokolade og marcipan

Napoleonshatte - 16 stk.

Ingredienser

Mørdej

300 g. hvedemel100 g. flormelis150 g. stuetempereret smør1 stk. æg

Kransekagemasse

250 g. ren rå marcipan100 g. flormelis1 stk. æggehvide (30 g.)

Diverse

ca. 150 g. nougatca. 100 g. usaltede pistaciekerner, grofthakkedeca. 400 g. god mørk tempereret chokolade - fx 55 % Ugens mesterbager blev Tobias der vandt med sin spændende lagkage med skimmelost og bræmbær. Få opskriften her

Fremgangsmåde

Kransekagemasse

Flormelisen røres ud i æggehviden. Lad det stå, til det er opløst."Sukkerhviden" æltes ind i marcipanen lidt efter lidt, til massen er ensartet.

Mørdej

Alle ingredienserne æltes sammen til en ensartet dej. Dejen køles ned.Mørdejen udrulles forholdsvist tyndt og udstikkes i cirkler, ca. 8 cm i diameter. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. I midten af hver cirkel lægges en lille smule nougat.Kransekagemassen lægges oven på nougaten som en kugle med en diameter på cirka 3 cm. Tag en lille smule vand på hænderne, så hænger kransekagemassen ikke i. Anvend aldrig mel til dette formål.Fold nu mørdejen op omkring kransekagekuglerne med ét tryk tre steder. Brug tre fingre: venstre hånds pege- og tommelfinger og højre hånds pegefinger.Drys til sidst med lidt hakkede pistaciekerner. Bages ved 200 grader, til de er gyldne, det vil sige ca. 8 - 10 minutter. Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle.Stilles i køleskab indtil de dyppes i chokolade.

Chokolade-temperering

Chokoladen hakkes fint. Tre fjerdedele opvarmes forsigtigt i vandbad til 48 grader. Den sidste fjerdedel kommes op i en rimelig stor skål. Hæld nu - lidt efter lidt - noget af den smeltede chokolade over i skålen med den finthakkede, usmeltede del, og lad de to dele smelte sammen. Tilføj kun mere af den smeltede del, hvis det ikke naturligt smelter sammen. Opvarm aldrig denne nu tempererede chokolade. Stivner den derimod for hurtigt, tilføjes da en anelse mere af den smeltede del. Dyp bunden af hver napoleonshat i chokolade og læg dem med bunden opad. Er chokoladen tempereret korrekt, og er Napoleonshatten tilpas kølig, vil chokoladen hurtigt størkne og blive blank Få alle opskrifterne fra denne uges "Den store bagedyst" på dr.dk/bagedyst (link fjernet)

Læs også