Den store bagedyst: Kringle
Desserter

Den store bagedyst: Kringle

11. september 2014
af Helle Rosenkrantz
Jakob fik sin første "sejr" for sin kringle i "Den store bagedyst". Her får du opskriften på den klassiske kringle med lækkert fyld samt mandler og perlesukker på toppen

Kringle

Ingredienser Gærdej40 g gær3 stk. æg str. L1 tsk. stødt kardemomme20 g sukker7 g salt1 dl letmælkca. 450 g hvedemel75 g blødt smør Borgmestermasse1 stk. citron100 g stuetempereret, ren rå marcipan100 g brun farin100 g stuetempereret smør Til pensling og pynt1 stk. æg1 knsp. fint salt50 g hakkede mandler50 g perlesukker SE OGSÅ: Ugens mesterbager Mettes solsikkeformet prydbrød med hvidløg og persille

Fremgangsmåde

GærdejSmuldr gæren i skålen til røremaskinen. Tilsæt æg, kardemomme, sukker og salt.Lun mælken op til 40 grader (fingervarm) og kom den ned til ingredienserne i skålen sammen med 400 g af melet. Ælt det ved middel hastighed i 10 minutter.Tilsæt det bløde smør og mere hvedemel, til dejen slipper. Det er vigtigt, at dejen stadig er smidig. En for fast dej giver et tørt og kedeligt resultat.Tag dejen op og ælt den til en stor kugle. Læg den i lidt ekstra mel på bordet og læg et rent klæde over. Lad dejen hvile tildækket i 40 minutter. BorgmestermasseSkyl citronen og riv skallen fint. Ælt marcipan, citronskal og brun farin sammen med hænderne i en stor skål. Tilsæt smørret lidt ad gangen, for at undgå klumper, til massen er ensartet. Rul dejen ud på et let meldrysset bord, så den måler 100 x 18 cm.Smør den bløde borgmestermasse ud på midten af hele det lange stykke.Fold en tredjedel af dejstykket ind over fyldet. Læg den anden, sidste tredjedel over, således at fyldet nu er lukket inde. Pres let fast, så de to sider fæstner hinanden. Vend stangen om så lukningen vender nedad.Form stangen i klassiske kringlefacon (den man kender fra bagerens logo), på en bageplade beklædt med bagepapir.Lad kringlen hæve tildækket i 1 time.Pisk ægget godt sammen med saltet og pensl hele kringlens overflade grundigt. Drys med de hakkede mandler og perlesukker.Bag kringlen i en 190 grader varm ovn, til den er gylden og bagt i bunden, ca. 20 minutter afhængigt af ovnen.Nyd kringlen samme dag, som den er bagt, og gerne mens den er lun. Få alle opskrifterne fra denne uges "Den store bagedyst" på dr.dk/bagedyst (link fjernet)

Læs også