Den store bagedyst: Cigarer med saltkaramel og fransk nougat
Desserter

Den store bagedyst: Cigarer med saltkaramel og fransk nougat

4. september 2014
af Helle Rosenkrantz
Ugens mesterbager i ”Den store bagedyst” blev igen Tobias der sluttede af med at lave nogle gode cigarer til en perfekt værtindegave. Her får du hans opskrift på Dominikanske cigarer med saltkaramel og fransk nougat

Disse flotte cigarer indeholder saltkaramel og fransk nougat og kan med fordel bruges som værtindegave.

Ingredienser

Fransk nougat:1 æggehvide1 knivspids salt75 ml. vand60 ml. (88 g.) honning250 g. sukkerVanilje75 g. pistacienødder eller hasselnødder, ristede

Saltkaramel

2 dl. fløde80 g. rørsukker1 spsk. sirup1 tsk. groft salt/flagesalt

Småkage-cigar

58 g. flormelis5 g. kakaopulver80 g. mel68 g. smeltet smør1½ æggehvider1 knivspids salt Se sidste uges vinderkage her

Fremgangsmåde

Fransk nougat

Hav en lille bradepande klar til at samle den færdige nougat i.I en gryde med håndtag varmes honning, sukker og vand, indtil det når en temperatur på 143 grader C. Brug termometer.Imens det koger: pisk æggehvider og salt.Tilsæt et par spiseskefulde af den kogende sukkermasse til æggehvidemassen, så den bliver mere stiv.Med medium hastighed på piskeriset piskes æggehvidemassen, imens sukkermassen hældes i en tynd stråle ned sammen med de piskede æggehvider.Tilsæt vanilje, hvis du ønsker. Pisk i ca. et minut.Put massen over i en tør gryde og "tør" massen på lav temperatur.Nougaten er tilpas, når den slipper bunden af gryden.Tilsæt nødderne. Rør.Placér nougaten i den lille bradepande og afkøl.

Saltkaramel

Bland alle ingredienser på en pande, kog indtil fløden er kogt tilpas ind, og karamellen stadig er lysebrun.Koges karamellen alt for længe, får man en meget hård karamel, når den bliver kold. Karamellen skal være blød og til at bide over med fortænderne.

Småkage-cigar

Sigt mel, kakao, salt og flormelis i en skål. Bland.Tilsæt det let-smeltede smør og æggehviderne. Rør godt til en ensartet masse.Lad blandingen stå tildækket i ca. 45 min.Opvarm ovnen til 190 grader C.Placér to klatter a én spsk. dej ved siden af hinanden på en silikonemåtte, der ligger på en bradepande, der vender på hovedet. Pyha.Træk dejen så den får en buet form, der tynder ud i den ene ende - ligesom et rigtigt tobaksblad. Brug en spatel til dette. Dejen må trækkes til den er meget tynd og nærmest transparent.Bag i ovnen under opsyn! Ca. 5-6 minutter til kanterne lige akkurat tager farve og ikke længere danner bobler.

Look-a-like tobaksblade

En god håndfuld visne bøgeblade samles. Blendes til tobakslignende smulder.

Opbygning

Den hvide nougat udrulles fladt og udskæres til seks baner á 2 x 17 cm.Karamel kommes i sprøjtepose og sprøjtes i en 3 mm bred bane på nougaten eller til nougaten lige akkurat kan samles omkring den bløde karamel.Herefter pensles nougatkanterne med en anelse vand og rulles forsigtigt til 'cigarer' uden at der går hul på nougaten.Disse seks ruller skæres herefter til ens længde (15 cm.).Sæt nu det første hold á to cigarblade-kager i ovnen. Så snart kagerne har fået nok, skal der arbejdes hurtigt.Placér de to nougatruller for enden af kagerne. Rul småkagen stramt omkring nougat/karamellen i hurtige og præcise rul. Så snart begge er rullet skal det gå lynhurtigt med at skære dem skarpe i enderne, før dejen når at blive for crispy. Gentag processen til du har de seks cigarer. Lad dem afkøle. Dyp begge ender af cigarerne i tempereret chokolade. Dyp herefter den ene ende i de tørrede blade.Pynt med bånd af bladguld eller andet spiseligt pynt. Servér i gammel cigaræske. Få alle opskrifterne fra denne uges "Den store bagedyst" på dr.dk/bagedyst (link fjernet)

Læs også