Klassiske klejner
Mad

Klassiske klejner

28. januar 2022
af Camilla Zarah Lawes, Louisa Lorang og redaktionen
Udgivet første gang 23. november 2013. Foto: Louisa Lorang
Klassiske klejner som mormor lavede dem. Sprøde, søde og fedtede. Klejner er en skøn julespise, men de skal altså helst være hjemmelavede. Få opskriften på lækre og sprøde klejner her.
50 stk

Klejner

  • 150 g blødt smør
  • 150 g sukker
  • 3 æg
  • 2 tsk. citronsaft
  • 1 tsk. Hjortetaksalt
  • 2 spsk. Piskefløde
  • 500 g hvedemel
  • 1 nip fint salt
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 1 tsk. fintrevet økocitronskal
  • 1 l smagsneutral olie til kogning (eller helt traditionelt: Svinefedt eller palmin)

Klassiske klejner

  1. Pisk smør og sukker luftigt. Tilsæt æggene ét ad gangen.
  2. Opløs hjortetaksaltet i lidt citronsaft, og rør citron og fløde i sammen med æggemassen.
  3. Bland mel, salt og kardemomme, og sigt blandingen i æggemassen. Ælt det hele sammen, og sæt dejen koldt i et par timer.
  4. Rul dejen ud i 3-4 mm’s tykkelse. Skær dejen ud i 3 x 4 cm store romber.
  5. Skær et lille snit i midten af hver rombe, og vrid klejnen ved at stikke den ene ende igennem hullet.
  6. Kog klejnerne i varm olie, til de er gyldne.
  7. Lad klejnerne dryppe af på køkkenrulle. Servér dem gerne lune.

Hvilken olie kan jeg koge klejner i?

Her får du opskriften på klassiske klejner med masser af smør, citron og julede krydderier – og så bestemmer du selv, om du vil koge dem i palmin eller svinefedt, som vores mormødre gjorde det, eller om du vælger at lave dem i olie. Men husk, at det skal være en smagsneutral olie som fx solsikkeolie eller fritureolie, så klejnernes gode smag ikke forstyrres. Uanset om du vælger olie eller palmin, er du dog garanteret en stor skudefuld sprøde, fedtede og skønne klejner til den søde juletid.

Klejner som mormor lavede dem

Måske husker du, hvordan din bedstemor stod og kogte klejner i palmin til den store guldmedalje? Og måske bliver du i dag fuld af nostalgi, når duften spreder sig ved juletid? Heldigvis kan du sagtens gøre hende kunsten efter og selv fremtrylle de lækreste gammeldags klejner.

Klejner hører utvivlsomt julen til, og selvom du sagtens kan købe dig fra en pose – og endda få nogle helt udmærkede hos bageren – er der altså intet, der slår den hjemmelavede version.

Læs også